Charlotte Elm Ravn

Från dockteater till videoverk

av:  KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2020

Charlotte Elm Ravn lyfter det osynliga

En vit brudklänning dras genom en brun leråker. Videoverket som Charlotte Elm Ravn visar på tv-skärmen är långt ifrån klart. Just nu väntar hon på att stormen ska dra in över Österlen för att kunna filma klänningen i stark blåst. Därefter ska den eldas upp i verkets sista scen.

– Det är något med det överdådiga i en brudklänning som fascinerar mig. Sedan tycker jag mycket om naturen och de särskilda färgerna på hösten, säger hon och visar runt i sin ateljé.

I det nerlagda kommunhuset i Hammenhög hyr Charlotte Elm Ravn in sig i maken Jacob Ravns kontorskollektiv. Men att hon skulle bli konstnär var inte givet från början.
Under uppväxten var det teater och dans som lockade, och efter gymnasiet studerade hon bildkonst. Men att stå ensam i ateljén var inget som lockade den 20-åriga Charlotte, som var alldeles för social. I stället satsade hon på att bli scenograf och hamnade på en dockteater, där hon så småningom utbildade sig till dockspelare. När hon träffat sin danske man valde hon att flytta med honom till Köpenhamn.

Efter att paret fått sitt första barn ville de skala ner och leva enklare. Därför valde de för femton år sedan att flytta till Hammenhög på Österlen. Här har Charlotte provat på det mesta inom kultursektorn, drivit Kulturum i Ham-menhög, jobbat som producent, undervisat på kulturskolan och även suttit i Kultur- och fritidsnämnden i Simrishamn för Feministiskt Initiativ. Men hela tiden har längtan efter att få jobba med alla de egna idéerna funnits där.

– När jag fyllde fyrtio för åtta år sedan lovade jag mig själv att jag skulle ta det på allvar och börja ge idéerna lite mer tid.

I den ljusa ateljén med utsikt över Hammenhögs lummiga trädgårdar ligger pappersbitar på golvet och små bilder av himlen är spridda över bordet. Charlotte gör hål längs sidan med en nål och syr sedan ihop bilderna två och två tills de bildar en lång palett av utsnitt av himlen över Hammenhög som hon fotograferat från ett av husets fönster. Verket heter This too shall pass.

Att beskriva sin konst är inte lätt för henne. Det finns ingen tydlig röd tråd som hon funderat ut i förväg, idéerna kommer till henne intuitivt och hon genomför dem. När hon väl tittar tillbaka på de verk hon skapat så ser hon däremot att hon återkommer till samma ämnen gång på gång, kropp, material, tid och rum. Att lyfta det osynliga, det som tas för givet. När hon för några år sedan gick in i väggen började hon sy ihop grytlappar för att arbeta med händerna, och detta blev verket Transition, förändring.

På ett djupare plan kämpar hon fortfarande med att acceptera sig själv i rollen som konstnär. Tvivlet på om det är bra nog och behovet av en annan blick. Samtidigt har hennes fokus på sitt konstnärskap öppnat slussarna för kreativiteten.

– Nu är det snarare så att man undrar hur man ska hinna med att förverkliga alla idéer man hela tiden får, säger hon.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan Kultur

Cecilia Fredriksson

Arvet från sydkusten. Konsten har alltid funnits med henne, men det var på Söderslätt som etnologiprofessorn Cecilia Fredriksson upptäckte akvarellmålning. Nu dokumenterar hon barndomens landskap intill havet.

Konstrundan Kultur

Ola Sarri

När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.

Fikaställen i nordvästra Skåne

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">