Håkan Trulsson

Från stubbe till magi

av:  KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2023

När Håkan Trulsson skapar sina abstrakta konstverk i trä, är det alltid i ett samspel med det organiska materialet.

Ljudet av en motorsåg hörs genom tystnaden över den gråmulna slätten. I sin verkstad, inhyst i ett litet förråd, formar Håkan Trulsson en massiv träbit från ett gammalt äppelträd till en vacker skulptur. Fast under vinterhalvåret får han göra det i etapper.

– Jag har ingen värme indragen så man klarar max två timmar i taget innan händer och fötter domnar, säger han.

Något annat är det på sommaren. Då kan Håkan sitta utanför verkstaden och sandpappra i timmar medan fåglarna kvittrar och han kan njuta av vidsträckt utsikt över åkrarna.

Att jobba med trä har alltid intresserat honom. Träslöjd var hans bästa ämne, och efter utbildningen till ingenjör har han fått jobba vidare med att bygga och konstruera. Men alltid på någon annans uppdrag. I träarbetet är det på hans egna villkor.

– Det är kravlöst och timmarna bara försvinner när man jobbar med trä. Det blir nästan som ett slags terapi, säger han.

Det var för några år sedan som han på Youtube såg klipp från USA där någon skapade en orm av en bit trä. Det såg kul ut så Håkan började, med bara en kniv och lite sandpapper. I början var det väldigt konkreta skapelser, små trädjur, men efterhand började han jobba större och mer abstrakt med plats för betraktarens fantasi.

Inne i hans vardagsrum syns många av verken. Några står på golvet, andra hänger på väggen. En solfjäderformad pjäs påminner om en snäcka från havets botten, spiralerna på väggarna om strömmens virvlar. Naturen är alltid central i det han gör.

Håkan Trulsson

Ålder: 45 år
Bor: i Vellinge
Konstform: Träskulpturer
Ställer ut: på Hermanstorpsgården, Hermanstorpsvägen 90, Håslöv
Instagram: in.the.making.of.design

– Varje träbit är unik och påverkar resultatet. Är det hårt trä är det lätt att forma detaljer, är det mjukt trä syns alla fel.

Ibland färgar han också träet med alkoholbläck i olika nyanser och färger som behåller ådringen i träet. En metod som han märker har väckt uppmärksamhet på de gallerier man ställt ut hos.

Den ständiga utvecklingen och experimenterandet är viktigt för Håkan. Fantasin har inga gränser, snarare är det materialet som börjar bli en bristvara. I energikrisens spår har träpriserna stigit kraftigt. När han kan, köper han upp partier med trä men letar även själv i skog och mark. Under en resa till Grekland fick han köpa en extra resväska för att kunna frakta hem bitar från olivträd som han hittat.

Under åren har han ställt ut i Miami, Paris, Madrid och i sommar väntar Monaco. Under Konstrundan ställer han ut sina verk på Hermanstorpsgården och ser fram emot möten med besökarna. Trots ett medlemskap i Sydvästra Skånes Konstrunda, vill han inte kalla sig konstnär.

– Jag tänker mer att jag jobbar med trä. Det var inte något som jag hade planerat men det ger mig så mycket, säger han.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan Kultur

Ola Sarri

När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.

Fikaställen i nordvästra Skåne

Kaféer

Trädgårdsköket

Slå dig ner inne i växthuset eller ute i trädgården på Hedentorps Plantskola, i en vacker och inspirerande miljö och njut av en fika eller lunch.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">