Hällåkra vingård
I fädernas spår på söderslätt
Hällåkra Vingård är pionjärerna inom skånskt vin som skapat ett besöksmål med eget vinotek. Nu är paret Hansson redo att ta nästa steg och både växa och utvecklas.
Längs sluttningarna står vinstockarna i prydliga rader i det böljande landskapet. Vi är på Söderslätt, men vi hade lika gärna kunnat vara i Tyskland, Frankrike eller Italien där vinodlingen är ständigt närvarande. Här på Hällåkra har fyra generationer av familjen Hansson tidigare brukat jorden. Vinbonden Håkan Hansson och hustrun Lotta är den femte.
– Jag var inte så intresserad av allt som min far höll på med när jag växte upp. Men uppenbarligen var där en del som fast- nade, säger han när vi promenerar runt bland fälten tillsammans med honom och Lotta.
I många år var det Stockholm som var hans arena och han hade inga tankar på att återvända hem till familjegården. Men när barnen kom, längtade familjen bort från storstan och flyttade då hem till gården som han övertog efter sin far.
Vinintresset hade han haft länge och det delade han med många andra som rörde sig i samma kretsar. Men något blev ändå tydligt för honom under en vinprovning i Grands vinkäl- lare i början av 90-talet.
– Alla stod och pratade om vinets bouquet, och använde fina ord. Jag blev arg och sa: Ingen jävel härinne bryr sig om hur vinet har kommit hit till den här flaskan, hur druvorna har odlats, hur processen går till, berättar han.
Kanske var det där som fröet såddes till Hällåkra Vingård. Och medan de flesta andra odlare började med den gröna Solaris-druvan valde Håkan att testa olika röda druvor. Resultatet är ett rött vin som kombinerar Léon Millot, Rondo och Regent. Ett rött vin gjort för lagring, vilket inte är så vanligt i Sverige.
Lotta och Håkan var tidigt ute med vinodling och har numera skapat ett besöksmål på Söderslätt.
– Det har en kärv, rå struktur och vi pressar ut så mycket smak vi bara kan. Och sedan lagrar vi det. I dag säljer vi mer rött vin än vitt här på gården och det är ju mer spännande att jobba med än det vita, säger Håkan Hansson och berättar att produktionen är helt ekologisk.
De senaste åren har man också gjort vin som drar mer åt naturvinshållet. Med serien Five generations har Hällåkra skapat vin helt utan tillsatser, som samtidigt hyllar tidigare generationer på gården med namn som Anna, Jöns, Elna, Margareta och Otto.
Flera av vinerna finns endast på Hällåkra, som öppnat ett vinotek i den gamla logen som också inhyser Vineriet.
I Vinoteket, som i sommar drivs av Håkan och Lottas dotter och hennes make, kan man äta få, utvalda rätter som skapats med utgångspunkt i Hällåkras viner.
– Rätterna skiftar efter säsong, men vi har alltid skånska tapas på menyn liksom den vinvedsrökta laxen, som vår granne röker med vingårdens vinpinnar som smaksättning, berättar Lotta Hansson.
Efter maten kan man med fördel vandra ner längs vinstigen, som tar en genom det kulliga landskapet och ger en makalös utsikt över de böljande fälten. Och det är bara att vänja sig vid skånska vingårdar menar Håkan Hansson.
Sedan han började sin vinproduktion har klimatet förändrats, Skåne har fått ytterligare en sommarmånad, samtidigt som kollegor i södra Europa har problem med torka. I framtiden kommer vi att behöva tänka om och vara beredda på stora förändringar, inte minst när det gäller vinproduktion.
– Det är också klimatfrågan som driver mig. Man brukar säga att den första agrara näringen som man ser klimatförändringarna på är vinodlingen.
Själv håller han och Lotta på att ta steget in i en ny tid för Hällåkra. De är inne i en expansionsfas, både vad gäller odlingen, Vineriet och mark- naden. Som en del av det vill de göra Hällåkra till en grön hub där också andra näringar kan få plats. I dag odlar John Taylor sina cideräpplen här, och blomsterodlaren Blom & Berså odlar sina snittblommor. Idéer finns det ingen brist på.
– Vi vill flerdubbla oss, men vi behöver få in ett yngre managementteam. Vi vill locka hit oenologer, men också gästspelande kockar som vill arbeta med våra viner som utgångspunkt, säger han.
Med Fifth generation hyllar man gårdens tidigare generationer.
Hällåkra vingård
ANTAL STOCKAR: 24 000 vinplantor på 7 ha.
DRUVOR: Solaris, Léon Millot, Rondo, Regent, Pinot Noir.
VINERNA KAN KÖPAS: på Systembolaget i Malmö med omnejd, annars i beställningssortimentet.
BESÖK: Ja, Vinoteket håller öppet fram till mitten av au- gusti, to–sö 16–21, därefter helger in i september.
BONUS: Flera gånger om året håller man säsongsevent, där gårdens olika aktörer presenterar sin verksamhet.
Se FB: Hällåkra Vingård
Hällåkravägen 47, Anderslöv
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.
Relaterat innehåll:
Ivögården Mat & Vingård
På Ivögården Mat & Vingård lagas all mat från grunden, menyerna byggs efter årstiderna och anpassas efter vad granngårdarna har att erbjuda.
Åhus vingård
Åhus Vingård är måhända liten, men andelen engagerade vinbönder desto fler. Här tar abonnenterna hand om en rad vinstockar och får vinkunskap och social samvaro tillbaka.
Vejby vingård
Kreativiteten fick arkitekten Jeppe Appelin att starta Vejby Vingård. Nu skapar han vin på georgiskt vis mitt i Bjäres böljande landskap.
Skepparps vingård
Vid Haväng gör Bengt Åkesson på Skepparps vingård vin med särskild inriktning på mousserande. Med sin årliga festival har han förändrat synen på svensk vinproduktion.