Professorn som blev fotograf

Hans-Börje Jansson

har hittat hem

av KRISTINA OLSSON  foto JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2020

Hans-Börje Jansson fick sin första kamera i de tidiga tonåren.

Ibland tar det sin tid för en dröm att förverkligas. För Hans-Börje Jansson som växte upp i Vällingby tog det närmare fyrtio år. När han som 12–13-åring fick sin första kamera blev han förälskad i den lilla manicken och alla dess möjligheter. Han fotograferade hela tiden. När han kommit upp i gymnasiet byggde han sitt eget mörkrum och drömde om att hoppa av skolan och jobba som fotograf på heltid.

– Men mamma och pappa tyckte att jag skulle ta studenten innan jag bestämde mig. Till slut blev det så att jag började på universitetet och efter hand blev det mindre och mindre fotografering, säger Hans-Börje Jansson där vi ses i hans radhus mitt i centrala Lund.

Intresset för naturvetenskap hade alltid varit stort och han utbildade sig till biolog och började forska i mikrobiologi med inriktning på svampar och parasiter på nematoder. Han doktorerade och blev så småningom professor i mikrobiologisk ekologi. Han var gästforskare på flera universitet runtom i världen innan han, vid 62 års ålder, avslutade sin akademiska karriär med fem år vid universitetet i Alicante. De sista åren på jobbet, inte minst sedan digitalkamerorna blivit riktigt bra både vad gäller kvalitet och pris, hade han återupptäckt kärleken till fotograferandet. Så det första han gjorde som nybliven pensionär var att söka in på utbildningen Den fotografiska bilden på Malmö Högskola.

– Det var mycket teori men också en del grupparbeten kring praktiska projekt. Det var roligt att gå i klassen, de flesta var runt 20 år, några 30 och så jag på 62 år, berättar Hans-Börje.

Som biolog är en av hans favoritgenrer makrofotografering, då han tar extrema närbilder på just natur. En maskrosboll, en nyckelpiga på en blomma, en kålplanta.

– Jag tar med mig kameran och åker ut till Dalby Hage och går runt och fotograferar.

Men det har även blivit bilder från Stockholm, Lund och Malmö. När han förra året hade svårt att gå ut på grund av en besvärlig artros, tog han fram gamla bilder och började jobba med olika lager i bilden i bildbehandlingsprogram. På det sättet fick han ett foto av en gata i Stockholm att nästan se ut som en målad tavla både vad gäller färger och konturer.

– Jag vill göra något konstnärligt av fotografiet. Jag är inte press- eller dokumentärfotograf.

Hemma i källaren i radhuset i Lund delar han arbetsrum med hustrun Irene. Hon målar, han bildbehandlar och deras verk delar plats på källarens alla väggar. Och även om han också njuter av pensionen, så tar fotografiet fortfarande mycket tid. Steget från mikrobiologi till fotografi var inte så långt som man kan tro.

– Jag känner det som att jag har bytt från ett kreativt arbete till ett annat. Jag lär mig nytt hela tiden, säger han.

Att han återvände till fotograferandet igen, femtio år efter att han en gång började, ångrar han inte ett ögonblick.

– Nu fick jag bli den konstnär som jag inte fick bli som ung. Det känns som om jag kommit hem.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Annons:

Fikaställen i nordvästra Skåne

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">