Höörs Gästgifwaregård

I en tid när världen snurrar snabbare och snabbare blir ett besök på gästis en chans att stanna upp och minnas var rötterna finns. Mitt i den skånska myllan.

av: KRISTINA OLSSON  foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN, JESPER HEIMERSON

Det doftar ärtsoppa från det öppna köket där kockarna kan titta ut över dagens lunchgäster. Och det är inte första gången det serveras ärtsoppa på Höörs Gästis.

Menyer från 1700-talet visar att ärtsoppan redan då stod på menyn i det gula gästgiveriet vid Gamla Torg som till och med Karl XII besökt på en av sina resor genom Skåne.
– Vi serverar husmanskost för det tillhör gästistraditionen, men samtidigt får man också följa med tiden. Man kan ha lite lättare rätter, mer grönt och allt behöver inte ha grädde på sig, säger vd och köksmästare Mats Petersson, som själv har sina kockrötter på Savoy, Operakällaren och Grand Hôtel i både Lund och Stockholm.

Ute vid receptionen sprakar en brasa och några gäster tar en kopp kaffe i läderfåtöljerna. Men så har det inte alltid sett ut. Det klassiska gästgiveriet i Höör hade det svårt under 2000-talet och 2014 gick det i konkurs.

En av de dagliga lunchgästerna var LG Håkansson, vd för Stockforsa Invest och ägare till verkstadsföretaget CEPA, som ligger på andra sidan vägen. Han tyckte det var synd att gästiset skulle försvinna och köpte det, med tanken att arrendera ut det. Men det bar sig inte, stället behövde renoveras och tillsammans med hustrun Rosita Ekström påbörjades en renovering från topp till tå.

– Jag hade räknat med att det skulle kosta 10–15 miljoner men det blev 80, berättar LG Håkansson när han visar runt på Gästgifwaregården.

På andra sidan gården syns den helt nya spaanläggningen med pool, bubbelpool, ångduschar och möjlighet att få olika behandlingar. I konferensdelen finns flera mötesrum och även en välfylld vinkällare, där man kan hålla vinprovningar.

Eftersom huset är Q-märkt så fick man inte röra fasaden men allt inuti har bytts ut vad gäller isolering, el, vatten och väggar. Rosita har stått för inredningen, och jobbat hårt för att skapa en varm gästiskänsla som tar vara på det gamla samtidigt som byggnaden uppfyller alla krav på modern bekvämlighet.
– Jag har gått helt på känsla och mycket är gamla möbler som vi klätt om. När det gäller tavlor och kuriosa har vi hittat mycket på loppis och auktioner, säger Rosita och visar sviten där man får egen terrass med utsikt över innergården.

Precis som på ett traditionellt gästis finns det alltid klassiska rätter som äggakaga, stekt fläsk med löksås, gravad lax och pytt i panna, det var viktigt för ägarna. Kvällstid kan man även äta trerättersmenyer och på söndagar har man söndagsmiddag. I puben som köpts in från England serveras fish & chips och högrevsburgare.

För ett gästis ska vara en levande plats och alla ska känna sig välkomna, menar Rosita.
– Det spelar ingen roll om du ska äta en fin middag eller bara dricka en kopp kaffe, alla ska få samma vänliga service, säger hon.

Och kanske är det just det som utmärker gästiskänslan i dag. Inte om man får äggakaga eller inte, eller om man kan äta gås, utan den generösa, familjära stämningen som i århundraden kännetecknat skånska gästgifverier. Att hela familjen känner sig välkommen och att man trivs.

Det är kanske inte till gästis man beger sig för att äta maten som ligger i framkant rent trendmässigt, men hit åker man för att äta vällagad mat som man känner igen. I en tid när världen snurrar snabbare och snabbare blir ett besök på gästis en chans att stanna upp och minnas var rötterna finns. Mitt i den skånska myllan.

Höörs Gästgifwaregård

FUNNITS PÅ PLATS:  Sedan 1692. Ägs av LG Håkansson och Rosita Ekström sedan 2014.
SERVERAR: Klassisk husmanskost, à la carte och pubmeny.
ÄGGAKAGA: Ja.
BOENDE: Ja, a, 29 rum varav 14 dubbelrum, 8 deluxe /familjerum och 2 sviter.

Gamla Torg 4, 243 30 Höör

hoorsgastis.se

Fler artiklar om Höörs Gästgifwaregård

Spa

Höörs Gästis

Det nyrenoverade gästgiveriet som stod färdigt 2017 är både mysigt och välkomnande.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Gästis

Åhus Gästis

Sedan 1700-talet har gästerna på gästgiveriet i Åhus kunnat beskåda den blå vattensträckan Helge å från första parkett.