»Konsten är mitt livselixir«

Ingalill Nyström

I sitt konstnärskap använder Ingalill Nyström sig av teknikerna för att skapa verk med både humor och historia.

av KRISTINA OLSSON foto JESPER HEIMERSON
Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2024

Ingalill Nyström målar med gammaldags tekniker men med moderna motiv.

Hon är docent i kulturvård och expert på äldre måleritekniker. I sitt konstnärskap använder Ingalill Nyström sig av teknikerna för att skapa verk med både humor och historia.
Ulriksdals trädgård ligger fortfarande i vintervila. Men snart kommer färgglada lökar att lysa upp överallt i parken.

– Förutom alla lökar som redan finns i jorden så har jag planterat 3 000 nya lökar. Det kommer att bli vackert när våren kommer, säger Ingalill Nyström när hon bjuder in i bostadshuset.

På nedanvåningen finns kök och bostadsytor, på vinden Ingalills ateljé. För här i Kivik, nära både havet och konstnärsmiljöer, har målerikonservatorn och docenten i kulturvård från Göteborg hittat ett annat slags liv. Ett liv där konsten och trädgården blir till en organisk cirkel. I ateljén och på husets väggar skapar hon konst med inspiration från naturen, i trädgården skapar hon med det material som naturen ger henne. Allt enligt Arts & Crafts-filosofin som fanns med redan när Ulriksdal fick sitt namn i början av 1900-talet.

– Jag vill att hela Ulriksdal ska bli en arena för de fria konsterna som musik, bildkonst, litteratur och teater. Människan är gjord för att skapa, det mår vi bra av, säger hon.

Ända sedan hon själv som barn stod i farfars verkstad och såg honom skapa saker med sina händer har hantverket varit en viktig del av hennes konstnärskap. Måleriet har alltid funnit med henne men det är sedan flytten till Österlen och Ulriksdal för sex år sedan hon kunnat ägna sig åt det på heltid.

Ett stearinljus får färgen att leva.

Ingalill Nyström

Deltar i: ÖSKG
Konstform: Måleri
Besök henne: på Ulriksdal, Kiviks stora väg 40 B, Kivik
Hemsida: www.ulriksdals.se

Som målerikonservator är hon expert på äldre måleritekniker såsom de som Leonardo da Vinci och prerafaeliterna använde. Hennes eget konstnärskap tar utgångspunkt i ljusdunkelmåleri i renässansstil med skikt och medeltida måleritekniker.
När hon visar runt i sin ateljé kan hon i detalj beskriva varje del av processen, hur man gjorde då och hur man gör i dag. Hur man med lim och en kritblandning skapar de pannåer på träbitar där man sedan målar sina ikoner. Och vilka olika tekniker det finns för att lägga på guldfärgen som gav olika resultat i en tid när man inte hade elektriska lampor.

– Titta här, hur guldfärgen blir levande i skenet av tända ljus, säger hon och visar med ett tänt stearinljus.

De gamla teknikerna kombinerar hon med motiv som gärna är lite oväntade. Hennes döttrar agerar ofta modeller och motiven har gärna en tvist av humor, så det inte blir för sockersött. Ett långfinger mot konstnären, en modern detalj eller en rolig grimas. Ingalill målar också på beställning och håller workshops i gamla tekniker på Ulriksdal.
Under konstrundan kan man gå runt och njuta i den vårliga trädgården och titta på de utomhusverk som hon skapat tillsammans med trädgårdskonstnären Phil Games, för att sedan titta in i galleriet i bostadshuset.
Överallt på Ulriksdal syns spåren av Ingalills kreativitet. Något som för henne är en förutsättning för att kunna leva.

– Allt jag gör handlar om skaparlust. Konsten är mitt livselixir, säger hon.

Annons:

Möt konst­närerna på Skånes konst­rundor

Tomas Montelius

Tomas Montelius – Fotokonst är en bred genre, Tomas förädlar foton till nya kompositioner.

Mira Kysinger Lowejko

Mira Kysinger Lowejko förälskade sig i leran och alla dess möjligheter redan som barn. Nu skapar hon unik keramik i verkstan utanför Hässleholm.

Celestine Soumah Stuermer

Med sitt västafrikanska arv och sin stora kärlek till naturen skapar Celestine Soumah Stuermer unika smycken som berättar en historia.

Annons:

Fika­ställen i syd­östra Skåne

Kaféer

Byvägen 35

Kafé med bageri, stenugn och ekologisk profil. Nu finns även Byvägen i Ystad, Simrishamn och Borrby strand.

Läs mer

Kaféer

Olof Viktors

Olof Viktors är Österlens mest berömda bageri med hög mysfaktor och vacker miljö. Ett av landets absolut bästa kaféer.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Mer om Skånes konst­rundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.