Upplevelser blir till glass

Med intensiva smaker som Key lime pie, Vietnamese coffee och Bloody hot har Köld gjort avtryck på den skånska glasskartan.

text: MARIE SKOGLUND foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet SKåne #4, 2022

If you want to make everyone happy, don’t be a leader. Sell ice cream”, säger Steve Jobs från ett foto hos Köld på Friisgatan i Malmö.

Inne i butiken är Cloe Degre och Hossein Ahmadi i full fart med tillverkningen, där tolv smaker per dag roteras efter säsong och humör. Pepparkaks- och grönmögelostglass till jul. IPA-glass till ölfestivalen. Sorten ”Har Ni Vanilj?” till den som inte kan bestämma sig.

Ursprunget till Köld föddes 2013 i San Francisco, där Alex Wesolowski och Peter Svanberg bodde och jobbade. Då de en dag träffades över en kaffe rörde sig samtalet runt alla de spännande glassmaker som Kalifornien erbjöd, jämfört med utbudet i Sverige. En affärsidé började ta form och snart experimenterades med en nyinköpt glassmaskin hemma i Peters kök.

Smakerna, bestämde de, skulle styra ingredienser och tillverkningsmetod, och det skulle finnas både gräddglass och växtbaserad glass på kokospuré eller cashewgrädde.
– I mitt tidigare jobb som affärsutvecklare gick mycket av tiden åt till möten med farbröder i fula slipsar. Nu ville jag prova på något nytt, något inkluderande där alla fick plats, säger Peter Svanberg.

2015 startade en testförsäljning i Malmö med målsättningen att en dag producera mer än en liter glass i timmen. Det har slagits med råge, och i dag finns tre butiker i Malmö och en i Lund. På sortimentskyltarna visar tydliga färgmarkeringar och bilder vad de olika glassarna innehåller. Nötter. Ägg. Alkohol.

I glassbyttorna tar smakerna avstamp i hela världen. Bollygood skapades till en fest med indiska förtecken, där grunden är kesarmango och pistagenötter, Brexit blues är Earl Grey-te och björnbär.

Den tidigare affärsutvecklaren Peter Svenberg är en i glassstronomduon bakom Köld. Kollegan Alex Wesolowski finns kvar på den amerikanska västkusten.

Udda, roliga och goda smakkombinationer är Kölds varumärke.

Köld

Claesgatan 8,
Friisgatan 14,
Tessins väg 8
Malmö
www.kold.co

Key lime pie föddes då Peter vid ett besök i New York köpte en bit paj från en frysdisk. Han orkade inte vänta på att den skulle tina utan åt direkt och upptäckte att här fanns en idé till glass. Nu finns den här, en glass med kakinslag.

De sorter som säljer bäst Chokladboll och Saltkaramell, den sista gjord med äppelvedsrökt salt. Saltlakritsglass är också populär, men med en tydlig geografisk skiljelinje.
– Saltlakrits älskas av skandinaver, holländare och nordtyskar, sedan är det tvärstopp. ”This is disgusting”, säger de längre söderut.

Efter pandemin kommer nu fester och events tillbaka. Till den som firar i det mindre formatet kan en glasscykel med flera timmars frysskapacitet komma lastad.

Även workshops är en del av affärsidén. Lär dig göra din egen glass, egna smakidéer går bra. Mannen som älskade falukorv fick göra en glass baserad på tomat och basilika. Topping? Små bitar stekt falukorv.

Glass i stora lass!

Sommartid är synonymt med glass – och duktiga glassmakare finns det gott om i Skåne.
Magasinet Skåne hjälper dig att hitta Skånes bästa glass.

Glass

Bee Kind Ice Cream

En topping på kanderad rabarber eller brännässlor. Det är några av försöken inför sommarens mjukglass Bee Kind Ice Cream hos Hörte brygga.

Glass

Frusen Glädje

Frusen Glädje bjuder in till kafé i den lummiga trädgården hos Örum 119. Eller slå dig ner i orangeriet, där det går att följa vädrets skiftningar.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.