Det fluffiga mönstret har blivit något av keramikern Mira Kysinger Lowejkos kännetecken.

Mira Kysinger Lowejko förälskade sig i leran och alla dess möjligheter redan som barn. Nu skapar hon unik keramik i verkstan utanför Hässleholm.
Det var i hemstaden Gamleby i Småland som Mira Kysinger Lowejko för första gången upplevde keramikens magi. Hon fick tillsammans med andra barn prova på att dreja i lera. De flesta andra barnen geggade runt men en äldre tjej satte sig vid drejskivan och drejade en skål. Mira blev som förtrollad.
Under ett träslöjdsläger på Öland besökte eleverna Capellagården, Carl Malmstens hantverksskola. Mira såg all lera, verkstäderna och den färdiga keramiken.
– Då visste jag att det var detta jag ville göra. Som om jag alltid varit på väg hit, berättar Mira.
Efter ett års konstutbildning på en folkhögskola sökte hon in på Capellagården och fick en plats med keramisk inriktning. Därefter sökte hon in på Högskolan för Konst och Design i Göteborg där hon i somras tog en kandidatexamen i konsthantverk.
– Lera är mitt material. Det finns så många tekniker och man vet aldrig hur det slutar efter bränningen. Det ser aldrig ut som jag tänkt det i mitt huvud, säger hon medan hon ringlar lera till långa ormar och bygger upp en skål.
Vi befinner oss på Kärråkra gård utanför Hässleholm. Här har Marie Torstensson i många år haft sin keramikverkstad och när hon läste i lokaltidningen att den unga keramikern Mira flyttat till Skåne, hörde hon av sig och erbjöd plats i det lilla huset i skogsbrynet.
En bit bort, bakom ladorna, finns en vedeldad brännugn som hon och Marie använder när de ska bränna keramiken.

Mira jobbar både med stor och liten keramik.
Mira Kysinger Lowejko
Ålder: 25 år
Deltar i: Konstrundan Mittskåne
Konstform: Keramik
Besök henne: Kärråkra gård, Kärråkra 971, Hässleholm
Hemsida: mirakysinger.com eller på Instagram: miralowejko
– Elden gör att glasyren blir olika glansig, den sida som stått mot elden glänser mer än den som stått på skuggsidan, säger Mira.
Hon visar några av sina större krukor täckta av klockformade blomblad. Var och en har först drejats till en liten skål, därefter har Mira knycklat ihop dem och satt på dem en efter en.
– Allt började med en uppgift vi fick på Cappellagården då vi skulle hämta något i trädgården att inspireras av. Jag valde en pion och ville göra något fluffigt.
I dag gör hon krukorna både som små ljusstakar och stora blomvaser som hon säljer i sin webbshop. Lagom till konstrundan öppnar hon och Marie också en egen gårdsbutik, Kärråkra keramik, där de kommer att sälja och visa upp sina produkter.
Att dreja är något av det hon gillar allra bäst, men det är samtidigt något av det svåraste. Man måste vara i form, på rätt humör, inte för trött eller för arg.
– Man måste orka ha ett enormt fokus och vara lätt på handen. Man får bara acceptera att man inte kan dreja alla dagar. Då ringlar jag i stället, säger hon.
På senaste tiden har hon blivit alltmer fascinerad av kakel. Både av kakelplattan själv men också av hur kakelugnar kan värma ett helt hus. Kanske är det hennes nästa projekt. Det kan hon ju bestämma helt själv.
– Det är en lyx att få tid att göra det som jag tycker är allra roligast. Jag lever min dröm, säger Mira.
Annons:
Möt konstnärerna på Skånes konstrundor
Konstrundan i sydvästra Skåne
Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under påskens helger öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.
Håkan Trulsson
Från stubbe till magi. När Håkan Trulsson skapar sina abstrakta konstverk i trä, är det alltid i ett samspel med det organiska materialet.
Nunna Ekdahl och Matti Kallankari
Kärleken till lera – och till varandra – förde dem till Skåne. Nu skapar Nunna Ekdahl och Matti Kallankari konst i den gula ateljén söder om Höör.
Annons:
Fikaställen i Mittskåne
Fröknarnas café
Kakor i slottsmiljö med Hovdalatårtan som specialitet. Hovdala slott med restaurang intill.
Fricks spettkaksbageri & trädgårdscafé
Klassik fika i gammeldags omgivningar med magisk utsikt.
Annons:
Mer om Skånes konstrundor
Konstrundan i östra Skåne 2024
ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.
Konstrundan i västra Skåne 2024
På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.
Konstrundan i nordvästra Skåne 2024
Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.
Konstrundan i sydvästra Skåne 2024
Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.
Konstrundan i mellersta Skåne 2024
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.