Värdskapet på vingården

Restaurang Flora på Thora Vingård

Thora Vingård, Dalen 22, Båstad
0431-41 11 16
www.thoravingard.com/flora

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #5, 2024

Med Restaurang Flora på Thora Vingård vill Ulrica och Tobias Millqvist fortsätta med samma vision om lokala råvaror och hållbar gastronomi. Nu med vinet som ytterligare en parameter.

Man ser gröna vinstockar så långt ögat når och i horisonten glittrar det blå Kattegatt. Utsikten från Restaurang Floras stora panoramafönster är verkligen som en levande tavla. I den nya träklädda byggnaden i två våningar på Thora Vingård har Tobias och Ulrica Millqvist äntligen fått flytta in med hela sitt team efter många månaders planering.

– Detta är en vingård med restaurang, inte tvärtom. Det kommer att genomsyra allt vi gör att vi ligger där vi ligger, säger Tobias Millqvist.

I elva år drev paret Orangeriet på Norrviken och skapade en plats med höga gastronomiska ambitioner för en bred publik. Men efter intensiva år, inte minst under pandemin, kände de sig färdiga med både Orangeriet och att driva restaurang. Ulrica började jobba som begravningsentreprenör och Tobias jobbade som kock på bland annat Hedentorps plantskola och Willab Garden. När Johan och Heather Öberg från Thora Vingård tog kontakt och berättade om sin vision om en restaurang väcktes dock lusten igen.

– Vi har samma vision som tidigare om att jobba lokalt, med mycket grönt och oädla detaljer, men också att tänka hållbart, säger Tobias Millqvist, medan Ulrica bjuder på ett smakprov av vingårdens Verjus, en syrlig smaksättare som görs på omogna druvor från vinproduktionen.

Örter och blommor plockas på fälten ner mot Kattegatt och på sikt hoppas man kunna odla en hel del råvaror själv, samtidigt som Tobias fortfarande har ett stort nätverk bland de lokala odlarna.

På menyn hittar man en vingårdsrätt, à la carte och helgröna alternativ. Till Flora ska man komma för att ta ett glas vin och en god lunchrätt, eller för att fira med en trerättersmeny.

– Vi är inte så intresserade av fine dining, här ska det framför allt handla om värdskapet. Hit ska alla kunna komma och vi ska hinna prata med och ta hand om gästerna, säger Tobias.

Ett besök på Flora ska vara en helhetsupplevelse. Från Cecilia Kraitz handgjorda keramik som står på bordet med hemgjort årstidssalt till kombinationen av mat och vin och den höga nivån på sommelierer, där man bland annat lyckats rekrytera Daniella Lundh Egenäs som tidigare varit på stjärnkrogarna Frantzén och Agrikultur.
I entréplan ligger en kombinerad gårdsbutik och vinbar med en liten uteservering.

– Här kan man kan njuta av ett glas vin tillsammans med ost och chark. Och köpa med sig produkter från vingården och lokala producenter, säger Ulrica.

Annons:

Fler restauranger i nordvästra Skåne:

⇐ Åter till hela Skånes krogguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!