Italiensk inspiration i Trelleborg

Restaurang Strandgatan 32 by Dannegården

Strandgatan 32, Trelleborg
0410-481 80
www.dannegarden.se

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #2, 2024

Restaurang Strandgatan 32 by Dannegården

I början av 1900-talet uppfördes den gula skeppsredarvillan på Strandgatan med första parkett mot Trelleborgs strandpromenad. I dag, mer än 100 år senare, har mycket hänt med Trelleborg. Men den gula villan ligger fortfarande kvar – nu som populärt boutiquehotell med egen restaurang.

– Många av våra gäster gillar verkligen att det är så hemtrevligt och personligt, inte lika kyligt som på mer moderna hotell, säger Johan Ylitepsa, dryckesansvarig i restaurangen.

Restaurang Strandgatan 32 by Dannegården ägs liksom hotellet av Katarina och Ulf Ivholt, och är öppen för både hotellets gäster och för allmänheten. Bakom grytorna står Federico Azzalin, italienare från Piemonte som kom till Sverige 2008. Med sig hade han en rik matkultur men också ett gediget intresse för det nya landets mattraditioner. Tillsammans skapar det en gastronomisk stil som han själv helst beskriver som italiensk fusion.

– Jag vill lära svenskarna att italiensk mat är mer än pizza och pasta. Samtidigt verkar vi ju i Sverige och då måste man använda de råvaror vi har här.

Det innebär att mycket rotfrukter, vilt, torsk, sill och lax används under vintermånaderna. När våren kommer är det primörer och sparris som står på menyn, kanske i en risotto som den görs i Piemonte.
Nyligen introducerade han en napolitansk ragu på lunchen som blev så populär att den snabbt tog slut. Sommartid jobbar han gärna med härliga sallader och i december serveras en julsymfoni – en julbuffé som serveras vid bordet.
På dryckessidan är det inte överraskande en italiensk touch på vinerna även om man även har ett urval från resten av världen. Ölen hämtar man gärna från lokala mikrobryggerier, just nu från Fulltofta vid Höör. För att lyfta dryckerna ännu mer har man många dryckesprovningar där gästerna efterföljande kan äta i restaurangen.

– Vi har allt från romprovningar till ginprovning, mousserande och destillatprovning. Och vi har gärna temakvällar och fester som är unika, säger Johan Ylitepsa.

De skulle bägge önska att fler trelleborgare hittade till restaurangen lite oftare. Det verkar som att det hos många lever kvar en bild av att man serverar fine dining som kostar skjortan, tycker Federico.

– Jag lägger alltid kärlek och passion i allt jag gör. Men min filosofi är också att man alltid ska vara mätt när man går härifrån, säger han.

Annons:

Fler restauranger i sydvästra Skåne:

Restauranger

Friis14

Friis14 i Malmö är en fransk restaurang i härlig hörnlokal på Friisgatan, med dignande delikatess-hylla fylld av specialimporterade franska godsaker.

Läs mer

Restauranger

Vollmers

Vollmers i Malmö är ett modernt skånskt gästis på Gamla Väster. En av Sveriges bästa restauranger. Två Michelinstjärnor!

Läs mer

⇐ Åter till hela Skånes krogguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!