Taiwanesiskt i Malmö

Sanlo

Sanlo
Bergsgatan 6, Malmö
Instagram: sanlo.malmö

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #2, 2025

Popcorn chicken, beef noodle soup och scallion pancake. På Sanlo vill matprofilen Karin Lei inspirera med spännande smaker från Taiwan.

Så länge Karin Lei kan minnas har hon tillbringat största delen av sitt liv i köket. I restaurangen hennes familj drev i Köping när hon var liten, och i den nya restaurangen i Malmö som familjen flyttade till när hon var sju år och där hon under hela uppväxten hjälpte till med allt som behövde göras. Och de gånger hon som matprofil och influencer gjort take-overs i olika restaurangkök.

– Då har det alltid känts som att komma hem, säger Karin.

I sex år har hon delat med sig av recept och berättat om taiwanesisk och kinesisk mathistoria på bloggen Chopstick stories och på Instagram. År 2022 kom hon ut med sin första kokbok, Dumplings & annan dim sum. Sakta växte drömmen om ett eget ställe fram och tillsammans med maken Kennet Tao, som under många år jobbat på Orkla, började de leta lokal. I lokalen på Bergsgatan kändes det rätt och i slutet av februari öppnade de restaurangen Sanlo, som blir den första i Malmö att servera taiwanesisk streetfood.

– Det är kanske inte så känt utanför Asien, men där känner alla till att Taiwan är platsen dit man åker för att äta gott. Det är ett matland och en ö präglat av många influenser utifrån, säger Karin.

Hon beskriver målande de taiwanesiska nattmarknaderna dit man kommer för att äta, umgås och titta på folk. Samma känsla vill hon ta med sig in på Sanlo. Rosfritt och industriellt varvas med taiwanesiska dekorationer i inredningen. Hit ska man komma för att umgås, gärna beställa flera rätter för att dela och – när alkoholtillståndet kommer på plats – smaka på taiwanesisk öl.
Det taiwanesiska köket har nära till det regionala köket i Kina-provinsen Fujian och handlar mycket om fisk och skaldjur, men har också fått många influenser utifrån, som Japan och sina europeiska kolonisatörer.

Scallion pancake är en klassisk rätt som fylls med kött och grönsaker, men också nudelsoppa, bräserat sidfläsk och popcorn chicken kommer att ingå i öppningsmenyn.

– Jag tror att en del av vårt jobb blir att berätta för gästerna vad taiwanesisk mat är, och utbilda de nyfikna lite, säger Karin.

På sikt hoppas hon kunna ha temakvällar som HotPot-kvällar, ”Drinking games” och även kunna hålla workshops i lokalen. Det inre rummet ska kunna gå att abonnera för sällskap som till exempel vill prova snurrbordet med olika rätter. På vardagar serveras lunch och sommartid kan man även sitta på uteserveringen. Karin kommer att stå i köket och Kennet sköta inköp och det administrativa.

– Jag har så många idéer, och lokalen har så mycket potential, men vi får ta det efter hand så vi hinner med. Vi har ju också två barn hemma och jag vill inte att de ska ha hela sin uppväxt på restaurangen.

Pellegrino

Foto: Sanlos Instagram

Annons:

Fler restauranger i sydvästra Skåne:

Restauranger

Spill

Spill i Malmö erbjuder ett unikt koncept som innebär att osålda råvaror från leverantörer tas om hand och blir till underbara matupp­levelser.

Läs mer

Restauranger

Vollmers

Vollmers i Malmö är ett modernt skånskt gästis på Gamla Väster. En av Sveriges bästa restauranger. Två Michelinstjärnor!

Läs mer

Restauranger

Julie

Julie i Malmö är en urmysig vinbar på Gamla Väster med en innergård där du dricker de godaste naturvinerna och äter de härligaste ostarna.

Läs mer

⇐ Åter till hela Skånes krogguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!