Sara är skulptör men också kreativ på många andra sätt vilket hennes färgglada tröja är ett bevis på.

Det tråkiga vintervädret ligger som en grå filt över Jägershills sommarstad vid Jägersro i utkanten av Malmö. Kolonierna är nerstängda för säsongen, men bakom vasstaketen längs Liljegången är arbetet i full gång. I sin ateljé belägen i en röd gammal kolonistuga jobbar Sara Stenlund med förlagan till en offentlig utsmyckning åt Höganäs kommun.
– Det är en bronsskulptur som Höganäs kommun beställt. Det är en hyllning till Arnbergs korsettfabrik som låg i Höganäs i början av 1900-talet, berättar hon.
På väggen hänger gamla reklambilder på korsetter tillsammans med bilder av Madonna i sin Jean-Paul Gaultier-kreation med konformade bröst. På en provdocka sitter en laxrosa korsett med strumpeband. Sara har skapat sin skulptur i lera, därefter gjort en silikonavgjutning som används till att göra gipsmodellen som används vid bronsgjutningen.
Att det blev just skulptur var inte hugget i sten. Hon kommer från en familj i Viken där både mamma, pappa och mormor uttryckte sig konstnärligt, och för Sara har det kreativa behovet varit viktigt. Som 18-årig flyttade hon till Italien för att gå en fyraårig konstnärlig utbildning på Florence Academy of Art. I ateljéerna för måleri med bara en ljuskälla kände hon sig instängd men i de ljusa, öppna skulpturateljéerna hittade hon hem.
Efter utbildningen i skulptur och teckning fortsatte hon att utforska världen. Hon bodde i Barcelona och undervisade i skulptur på Barcelona Academy of Art parallellt med sitt konstnärskap. Hon reste runt i Latinamerika och inspirerades av bland annat mayakulturen.

Resorna är en stor inspiration.
Sara Stenlund
Ålder: 34 år
Deltar i: Västra Skånes Konstnärsgille
Konstform: Skulptör
Besök henne: Lindgången 132 i Jägershill Sommarstad 1
Hemsida: www.sarastenlund.com
Men alltid med ett ben hemma i Sverige, i Viken där hon är uppväxt. För knappt två år sedan var hon på besök hos vänner i Jägershill Sommarstad och uppskattade området, grönskan och inte minst att få ordentligt med plats.
– Jag som är uppväxt i en mindre by behöver naturen omkring mig. Sedan är det bra att kunna jobba ute på somrarna, när jag till exempel vill gjuta i betong, säger hon och visar ut i det lilla galleriet som byggts i ett gammalt förråd.
Att vara skulptör handlar mycket om materialen. Det är de som inspirerar med alla möjligheter – och alla hinder.
– Materialets begränsningar inspirerar mig. Då börjar jag tänka hur jag kan använda det i stället.
Med åren har de starka färgerna kommit in i hennes liv. Inte minst genom alla resor och intryck från andra delar av världen. Som Gaudís byggnader i Barcelona och Niki de Saint Phalles färgglada skulpturer. Mycket av Saras konst kretsar kring existentiella frågor, kulturer och andlighet. Livet självt, helt enkelt.
Offentlig konst är något hon brinner lite extra för och hon vill gärna göra mer av de monumentala verken.
– Liksom konstrundan är det ett sätt att nå ut till många människor, säger hon.
Annons:
Möt konstnärerna på Skånes konstrundor
Charlotte Elm Ravn
Konstnären Charlotte Elm Ravn lyfter det osynliga – Från dockteater till videoverk.
Celestine Soumah Stuermer
Med sitt västafrikanska arv och sin stora kärlek till naturen skapar Celestine Soumah Stuermer unika smycken som berättar en historia.
Konstrundan i västra Skåne
Varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri i Malmö bjuder på verk från de alla deltagarna i VSKG:s konstrunda.
Annons:
Fikaställen i sydvästra Skåne
Lilla Kafferosteriet
Inrymt i ett 1600-talshus mitt i city. Fyra sorters bönor att välja bland. Kvällsöppet.
Gourmetgården Katrinetorp
Romantiskt herrgårdskafé i Malmös utkant omgivet av en fantastisk park.
Annons:
Mer om Skånes konstrundor
Konstrundan i sydvästra Skåne 2024
Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.
Konstrundan i västra Skåne 2024
På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.
Konstrundan i nordvästra Skåne 2024
Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.
Konstrundan i östra Skåne 2024
ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.
Konstrundan i mellersta Skåne 2024
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.