Kaffe på korsvirkesgården
Tildas Kafé & Konfekt
Tildas Kafé & Konfekt
Stora Östergatan 40, Ystad
www.tildasbakeri.se
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #2, 2025

Drömmen om ett kafé har alltid funnits. Så matte/NO-läraren Terese Karlsson bytte skolan mot krogbranschen och i december 2024 öppnade hon ett kafé på Per Helsas gård.
Korsvirkesgården Per Helsas gård mitt i Ystad ligger i vintervila. Men snart kommer utemöblerna att ställas fram och päronträdet utanför Tildas kafé och konfekt slå ut i blom.
– Jag har renoverat massor av trädgårdsmöbler som vi kan använda. Vi kan ha uteservering både inne på gården och ute på gågatan, berättar Terese Karlsson.
Det var i december som hon slog upp dörrarna till sitt kafé. En dröm hon burit med sig alltid men som tog ett tag att förverkliga. I 20 år jobbade hon som matte/NO-lärare, men när dokumentationen blev för omfattande för en dyslektiker som Terese, valde hon att helt byta bransch. Hon hade redan jobbat i branschen parallellt med läraryrket, bland annat på Karlaby Kro, Jespers mat & vinhus, Kronovall och Allé, och till slut fem år på Mossbylund. Men 2020 kände hon sig reda att prova sina vingar och sa upp sig för att starta Tildas Bakeri.
Hemma i köket bakade hon och sålde till grannar och vänner. Men efterfrågan blev för stor för det privata köket, så hon öppnade i lokalen på Regementsgatan.
– Den ligger mittemellan Möllers bageri och Söderberg & Sara, men jag tror jag har hittat min nisch, säger hon.
För med ett ”bakeri” ligger det största fokuset på bakverk, inte på bröd. Hon bakar tårtor, bakelser och kakor som hon säljer i Bakeriet men också till den lokala ICA-butiken. Hela tiden med Tereses kännetecken – bra råvaror och att allting ska göras från grunden.
– I mina punschrullar är det riktig punsch och jag gör alltid mousser på äkta fruktpuré. Jag brukar säga att jag bakar med äkta smör, grädde och kärlek.
I Bakeriet fanns det inte plats för ett kafé, men förra året blev lokalen på Per Helsas gård ledig – bara några hundra meter från Bakeriet. I flera månader renoverades lokalen som tidigare var en chocolateria. Nu har hon haft kaféet öppet i några månader och kunderna har börjat hitta dit. I kafédelen finns en retrodel med gul tapet och Bumling-lampa medan man i stora rummet kan njuta av sin fika i fåtöljer och soffor. Kaffet serveras i blommiga kannor och dricks ur udda koppar. Det uppskattas inte minst av de äldre gästerna, som ofta har minnen knutna till porslinet.
På menyn finns bakverk, tårtor och småkakor som apelsinbröd och italienska Ricciarelli-kakor, men också glutenfria alternativ. Är man hungrig kan man avnjuta en lättare lunch i form av Tildas räkmacka på hembakt rågbröd, men också baguetter, sallader, soppor och pajer. Utvalda helger serveras afternoon tea till de som bokat, och på sikt drömmer Tilda om serveringstillstånd så man kan få ett glas vin till sin räkmacka.
Men vem är egentligen Tilda som gett namn till både Bakeriet och kaféet?
– Det är min mans namn på mig, han kallar mig alltid bara Tilda. Förutom när han blir arg, då kommer det finska fram i honom och han kallar mig Tildaleinen, skrattar Terese.
Annons:
Fler restauranger i sydöstra Skåne:
Brösarps Gästgifveri
Brösarps Gästgifveri är ett klassiskt gästis med lokala råvaror från Österlen.
Le Petit Bistrot
Le Petit Bistrot i Ystad lagar vällagad bistromat, mycket franskt, men även rätter från andra delar av världen hittar hit.
Jord & Bord
Jord & Bord i Borrby presenterar ett ekologiskt och vegetariskt kök med kringliggande köksträdgård.
Lilla Viks Golfrestaurang
Lilla Viks Golfrestaurang bjuder på enkel, vällagad mat med mycket grönt för både golfare och andra.
⇐ Åter till hela Skånes krogguide!
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!