Vingården i Klagshamn

Pionjärerna intill storstan

På Vingården i Klagshamn var man tidig med produktionen av skånskt vin och ser inga hinder för att Skåne blir en vinregion att räkna med.

Vi svänger in i ett lummigt villaområde, långa rader med hus, och barn som cyklar och leker. Och så mitt i det hela: Vingården i Klagshamn med utsikt mot både Öresundsbro och Turning Torso.
– Man brukar säga att vi kanske är den mest urbana vingården i Skåne, säger Lena Jörgensen när vi tillsammans med sambon Murat ”Murre” Sofrakis slår oss ner i den skuggiga trädgården.

Så var det inte för mer än tjugo år sedan när allt började. Då var det bara åkrar runt fälten där Murres trädgårdsmästarpappa odlat grönsaker i många år. Murre och Lena bodde själva i centrala Malmö, men deras vinintresse var större än de flestas. Runt hundra vingårdsbesök om året blev det under parets resor runtomkring i världen. Och när Sverige började bli ett vinland i slutet på 90-talet reste de till Danmark för att få inspiration. Där såg de möjligheterna för att göra samma sak i Skåne. De beställde sjutton olika sorters vinstockar och började sin odling.
– Det var ju helt andra sorter än vi kände till. Här fanns varken Cabernet Sauvignon eller Riesling. Men vi satte 500 plantor till att börja med, och efter första skörden testade vi och gjorde 21 olika sorters vin på 100 liter, berättar Murre Sofrakis.

Sammanlagt har de nog testat 300 sorter genom åren, vilket bara är en bråkdel av de 30 000 sorter som finns. Men mitt ibland alla sorter hittade Murre och Lena druvsorten Solaris, som de snart insåg var perfekt för det svenska klimatet. Och det gjorde många andra som efterföljande har startat vingårdar i Sverige också. I dag är största delen av alla druvor som odlas i Sverige av sorten Solaris.
– Det är ju druvor som passar vårt klimat. Du åker ju inte till Moseldalen för att dricka rödvin utan för att dricka Riesling. Samma sak med Sverige, här dricker du det vin som vi är bäst på.

Av lokala vinodlare och svenska experter kallas Lena och Murre för viktiga pionjärer, och i mån av tid hjälper de också nya vingårdar att komma igång med sin odling och produktion.

Lena Jörgensen och Murre Sofrakis planterar vitklöver mellan raderna för att främja biologisk mångfald.

– Det är en oerhört spännande tid just nu. Det händer så mycket och vi har en fantastisk möjlighet att bli en vinregion att räkna med. Jag ser inga hinder för att detta inte skulle hända, säger Murre.

Södra Sverige har först och främst klimatet. Med kyligare klimat sjunker andelen sjukdomar och behovet av bekämpningsmedel jämfört med varmare områden. Och medan man i södra Europa med flera seklers vinhistoria har oerhört många regler för vinodling, så är Sverige fortfarande i en utvecklingsfas då allt är möjligt och det finns en öppenhet för det nya. Till exempel att göra vin utan alla traditionella tillsatser. Men framförallt är det unga människor som med sin kunskap och sitt intresse tillför nytt blod till den traditionella vinvärlden.

– När vi började och grundade branschorganisationen Svenskt Vin drog vi ner medelåldern rejält. Men nu är det vinintresserade personer i 20–30-årsåldern som kommer in med erfarenheter från dryckesvärlden, säger han och berättar att även Alnarps lantbruksuniversitet fått upp ögonen för vinodling.

Länge var det också svårt att som lokal vinodlare komma in på restaurangerna. Murre berättar att i början kunde de få en beställning på EN flaska från en restaurang i Lund, som de då fick köra dit och lämna.
– Men vi fick också veta att om gästen inte dök upp, då fick vi hämta flaskan igen. Det var ju en ren förlustaffär, berättar han.

Idag odlar de framförallt Solaris men också Rondo, Cabernet Cortis och lite Pinot Noir. Klagshamns kalkrika terroir ger vinet en hög syra och smak av mineraler, och vinet lagras främst på svenska ekfat. De gör främst vitt vin; men också rosé och orange vin kommer från de 1,8 hektaren de odlar på. En lagom vingård om man vill klara sig med få anställda.

Därför har man heller inte byggt upp någon besöksverksamhet, även om man tar emot besök från grupper och under sommaren har guidade turer i vingården.
– Vi är en vingård, det är vårt fokus. Vi är inget turistmål. Om gårdsförsäljningen går igenom i höst kommer det troligen att förändra mycket, säger Lena Jörgensen.

Rosévinet Klagshamn görs på 95 procent Rondodruvor och fem procent Cabernet Cortis.

Vingården i Klagshamn

ANTAL STOCKAR: 9 800 vinplantor på 1,8 ha.
DRUVOR: Solaris, Rondo, Cabernet Cortis, Pinot Noir.
VINERNA KAN KÖPAS: på Systembolaget i Malmö med omnejd, annars i beställningssortimentet.
BESÖK: Ja, ett begränsat antal guidade turer kan bokas via hemsidan.
BONUS: Vill man testa vinerna till mat så rekommenderas ett besök på Lilla Sjötorp i Klagshamn eller Swedish Wine Center i Malmö.

Möllevägen 31, Klagshamn

vingardeniklagshamn.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Skånska vingårdar

Åhus vingård

Åhus Vingård är måhända liten, men andelen engagerade vinbönder desto fler. Här tar abonnenterna hand om en rad vinstockar och får vinkunskap och social samvaro tillbaka.

Skånska vingårdar

Vejby vingård

Kreativiteten fick arkitekten Jeppe Appelin att starta Vejby Vingård. Nu skapar han vin på georgiskt vis mitt i Bjäres böljande landskap.

Skånska vingårdar

Skepparps vingård

Vid Haväng gör Bengt Åkesson på Skepparps vingård vin med särskild inriktning på mousserande. Med sin årliga festival har han förändrat synen på svensk vinproduktion.