Med sitt västafrikanska arv och sin stora kärlek till naturen skapar Celestine Soumah Stuermer unika smycken som berättar en historia
Jag har alltid varit intresserad av textilarbeten och här får man lite samma känsla som i något virkat, säger hon, medan hon fäster två hyskor som ska hålla ihop armbandet.
Att hon i dag jobbar som smyckeskonstnär kan vid första anblicken se ut som en slump. Men när man nystar i hennes liv och hennes rötter känns arbetet med händerna snarare helt naturligt.
Celestines morfar var urmakare och hon älskade att vara med honom i verkstaden och se alla verktyg och hur han jobbade med varje liten detalj. Både mamma, mormor och gammelmormor hade alltid en virkning eller stickning i händerna. Viktigast av alla, för hennes yrkesval, var nog ändå pappa Santos från Guinea. Av honom lärde hon sig om smyckenas betydelse i den västafrikanska kulturen.
De har en viktig, nästan magisk roll. De används som skyddande objekt, talismaner, och berättar en historia om och för bäraren, och för vidare kunskap om traditioner och identitet, säger hon.
Brasan sprakar och ljuset flödar in från takfönstren här i Baskedal Ekoby. Det är bara veckor sedan hon flyttade in i ateljén som hon byggt tillsammans med maken Olof Stuermer, som är barn- och ungdomspsykiater och har sitt kontor i andra änden.

Celestine Soumah Stuermer
Ålder: 49 år
Bor: i Baskemölla
Konstform: Smyckeskonst
Ställer ut: Hemma i ateljén på Bassakullsvägen 3 i Baskemölla
Instagram: celestine_soumah_jewellery
Här kom hon nära havet, fälten och himlen, den natur som ständigt genomsyrar hennes smycken. Som smyckena med sand från Knäbäckshusens strand. Som medaljongerna Moln med en bit av himlen avbildad. Eller silverringarna som kan fyllas med väldoftande lavendel.
Intresset för hennes smycken blev stort och till sist hade hon flera assistenter som hjälpte till. Men livet snurrade fort och hon kände en saknad efter något mer. För tio år sedan ändrade hon riktning och utbildade sig till massageterapeut. Men smyckena drog henne tillbaka och nu kombinerar hon de två yrkena i samma hus med ett behandlingsrum intill ateljén. Mittemot ateljén ligger familjens nybyggda hampakalkhus och för Celestine känns det som om hon hittat hem. Att hon vid snart femtio års ålder är precis där hon vill vara i sitt liv. Något som krävt mod, vilket också är ordet som hon tatuerat på sin underarm. Ett mod hon vill föra vidare.
– Min resa handlar om just livsmod och att stärka det hos andra, både genom smycken och genom behandlingar. Det är det som är mitt kall, säger hon.
Annons:
Möt konstnärerna på Skånes konstrundor
Birgitta Nelson Clauss
Birgitta Nelson Clauss i Höllviken tolkar tillvaron i textil. »Jag är fortfarande nyfiken«
Konstrundan i Mittskåne
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Konstrundan anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Charlotte Elm Ravn
Konstnären Charlotte Elm Ravn lyfter det osynliga – Från dockteater till videoverk.
Fikaställen i nordvästra Skåne
Flickorna Lundgren
Klassiskt hembakat fika i familjär miljö. Surdegsbröd från egen ugn.
Kullabygdens Bakgård
I den sköna trädgården sitter man med utsikt över fälten och kan kalasa på allt från spettekaka till kardemummabullar.
Café Killeröd
Njut av fantastisk utsikt över Skälderviken tillsammans med ställets äppelmarängtårta.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.
Mer om Skånes konstrundor
Konstrundan i sydvästra Skåne
Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under påskens helger öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.
Konstrundan i västra Skåne
Varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri i Malmö bjuder på verk från de alla deltagarna i VSKG:s konstrunda.
Konstrundan i nordvästra Skåne
Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare under hela påskveckan. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.
Konstrundan i Mittskåne
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Konstrundan anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Konstrundan i östra Skåne
ÖSKG:s konstrunda på Österlen och östra Skåne. På Långfredagen öppnar en av Sveriges äldsta konstrundor och pågår i tio dagar. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.
Annons: