Aldo Castigliones dröm är att hans glass ska bli lika god som den hans farmor gjorde en gång.

Tillbaka till rötterna

Sorbet på ärtor? Ja, och till och med i Findus tidigare lokaler i Bjuv.
– Jag trollar med italiensk glass, säger glassmästare Aldo Castiglione.

text: MARIE SKOGLUND foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet SKåne #4, 2022

Aldo Castiglione och hans svenska fru Annika träffades i Rom 1989. Han pluggade fysik, hon hade just tagit studenten. 1995 gick flyttlasset till Sverige och Beddingestrand.
– Jag hade haft ett kafé i Kalabrien där jag tillverkat glass, så i min resväska fanns minimalt med kläder men desto fler glassmaskiner. Jag visste inte om glass skulle fungera i Sverige, men jag beslöt att ta steget.

Italiensk glass, gelato, görs på mjölk eller vatten. Den vattenbaserade är sorbet och innehåller bara frukt. De första smakerna som skapades i Sverige var traditionella, choklad, pistage och tiramisù, men utökades efter hand.

Sedan något år bor familjen på en gård utanför Åstorp och glasstillverkningen har flyttat in i ett skinande blankt kök hos Foodhills i Bjuv. Här växer nya smaker fram med ekologiska och naturliga råvaror som grund.

Det är dags att gå tillbaka till rötterna, tycker Aldo. Själv minns han sin farmors bananglass där i Kalabrien, hur glad den gjorde honom som barn.
– Där föddes min passion för glass. Jag vet inte om jag någonsin kommer att uppnå samma smak som min farmors glass, men jag siktar på det.

Glass, säger han, ska vara enkel och ren. Mjölk tas från en gård i närheten, fibrerna kommer från baljväxter, pistagenötterna från Sicilien och hasselnötterna från Piemonte.
– Det är smaker vi inte längre är vana vid i en tid av industriglass, där socker och smakblandningar blivit standard. Industriell glass innehåller mycket mer luft än min gelato. När jag tillverkar glasspinnar finns det max 0,1 procent luft i dem. Jag vispar och fryser ner glasspinnarna i formar, det är allt.

En av Aldos specialiteter är tartufo, en dessert där två glasskupoler med olika smak sammanfogas till en boll med choklad i mitten.

da Aldo

Södra vägen 2, Bjuv
www.aldo.se

Ursprunget föddes 1952, då den italienske glasstillverkaren ”Don Pippo” skulle leverera glass vid ett bröllop. Till sin förskräckelse upptäckte han att glassformarna tagit slut, men löste det genom att forma delar av hasselnöts- och chokladgelato till en kula och fylla med smält choklad. Succén var ett faktum.

Aldo är ofta ute med sin glass i Rekoring, en lokal direkthandel med småskaliga skånska bönder och mathantverkare.
– Det är alltid lika spännande att komma ut och träffa nya och gamla kunder. Det blir lite som en italiensk marknad, det känns kontinentalt.

En av hans egna favoriter just nu är Crunch amore, bigarråglass med choklad- och amaretto-crunch. Nytt för i år är en enkel glasspinne för barn, blå vaniljglass färgad med naturliga ämnen från växtriket och med toppen doppad i mörk choklad. Här finns också en ny gelato helt utan socker.

Alla recept utgår från hans idéer och händer, naturligtvis också sorben gjord på ärtor, smaksatt med mynta och citron.
– Jag är otroligt stolt över den. Som dessert är den fantastisk med jordgubbar och varm choklad, men den kan också användas som komplement mellan maträtter. Den ger sötma samtidigt som den rensar gommen från fett.

Aldo gör glass som är enkel och ren.

Upptäck Skåne

Upplev Skånes restauranger, kaféer och spännande arrangemang. Låt dig inspireras av våra guider och tips.

Shopping

Villa Gimle Antik

Alster av Lisa Larson och svenskt glas är butikens specialiteter men för alla som tycker om gamla plåtburkar, kryddburkar, konserver, sockertoppar och andra livsmedelsförpackningar är detta ett riktigt bra ställe att fynda på.

Shopping

Isingers Antik o Diversehandel

Kjell Isinger intresserar sig för konst, svenskt glas och design. Resultatet kan nu ses i hans butik i källaren till Lekoseum där man hittar noga utvalda prylar och möbler till ett rimligt pris.

Restauranger

Yoko

Asiatiska mellan­rätter, massor av sake och läcker klubbkänsla på Yoko i Helsingborg.

Shopping

Lush

Färska ansiktsmasker, lotion, handkrämer, deodoranter, massageoljor, bad- och duschbomber samt fasta och flytande tvålar i olika former, dofter och färger gör butiken till en spännande upptäcktsfärd för hudvårdsälskaren.

Restauranger

Sanlo

Popcorn chicken, beef noodle soup och scallion pancake. På Sanlo vill matprofilen Karin Lei inspirera med spännande smaker från Taiwan.

Restauranger

Torekov Hotell

Lokala råvaror från Bjärehalvön utgör basen i restaurangens moderna, svenska kök på Torekov Hotell.

Restauranger

Buhres på Kivik

Buhres fiskrestaurang hittar du på bästa läge i pittoreska Kivik. Den breda fiskmenyn i restaurang­en kompletteras av en sillalucka med enklare rätter och en härlig delikatessdisk.

KaféerShopping

Stenhuset by AM Retro

Unika inredningsdetaljer i vacker miljö. Hos Ulrika Hall hittar vi en härlig mix av möbler och inredning från olika tidsepoker, som teakskåp från 50-talet och gustavianska stolar från 1810 men även lite loppisprylar.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.