BARNENS SKÅNE

För barnsliga själar

Gör en utflykt och lek på en temalekplats, vaska fram fossiler eller besök ett magiskt sagoland.

av: KRISTINA OLSSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2022

På jakt i historien

Nordöstra Skåne har en spännande historia, här låg det stora krithavet på dinosauriernas tid och här finns än i dag många spår från den tiden.

Att boka en fossiljakt hos Havsdrakarnas hus i Bromölla är ett säkert sätt för fynd, ledaren Filip Lindgren utlovar nämligen hundra procent fossilgaranti.

Efter att ha fått inledande information på museet förflyttar man sig i egen bil till fältstationen femton minuter bort. Här hämtar man sand i en stor sandvall och våtsiktar därefter sanden vid en arbetsstation för att leta fossiler som bland annat hajtänder.

Hela äventyret varar cirka tre timmar och passar allt från barn i fyraårsåldern till äldre eftersom fossilletandet inte är fysiskt krävande.

Bokningarna öppnar från april beroende på vädret och håller på hela sommaren.

 

Havsdrakarnas hus

 Jacob Dahlgrens Tetrisskulptur Primary Structure inbjuder till klättring.

Fantisera i skogen

Få platser i Skåne lyckas kombinera konst och lekfullhet lika klockrent som Wanås gör, framför allt i den stora skulpturparken. Här behöver inga föräldrar oroa sig för att deras barn ska välta en vas eller förstöra en tavla.

De 75 permanenta utomhuskonstverken är en integrerad del av naturen samtidigt som de också förmår att bjuda på det oväntade.

Som Fideicommissum av Ann-Sofi Sidén, en hukande kvinnofigur som kissar bakom en buske, eller Jacob Dahlgrens färgglada Tetrisskulptur Primary Structure som inbjuder till klättring.

På våren kan de blommande äppelträden i Yoko Onos konstverk Wish Trees ge möjlighet till allehanda önskningar medan man kan testa sin balans på Jene Highsteins Grey Clam.

Parken är öppet året runt, men konsthallen, kaféet och shoppen öppnar 5 mars.

Hässleholmsvägen, Wanås, Knislinge
www.wanas.se

 

Från Playmobil till Barbie

Uppdaterat: I augusti 2022 bestämde Gutheims att stänga muséet efter 23 år. Dock finns ännu möjligheten till privat visning och digitalt museum via video. Se mer på deras hemsida.

Det finns de som tycker att leksaker hör barndomen till. Sedan finns Allan och Maria Gutheim. Deras stora kärlek till leksaker och till samlandet har genom åren resulterat i stora samlingar av många generationers leksaker.

För mer än tjugo år sedan startade de Stockholms Miniatyrmuseum som de sedan utvecklat till Toy World, som numera ligger i Helsingborg. Tanken är att skapa en upplevelse långt från sterila leksaksmuseum och dammiga utställningar.

På Toy World vill man med skiftande temautställningar och interaktivitet bjuda in besökaren i leksakernas förunderliga värld. Se hur livet i Playmobil-minilandet fungerar, upplev den största offentliga Star Wars-miniland-utställningen i Norden, hälsa på hos smurfarna och se hur Barbie har förändrats genom åren.

I leklandet kan man besöka spökrummet, hälsa på i Drakgrottan eller bara leka och bygga med Duplo och Playmobil.

Hävertgatan 21, Helsingborg
www.toyworld.se

Toyworld

Pettsons hus.

Besök en saga

Alla har nog någon gång önskat att de kunde kliva in i en barnbok och uppleva miljöerna själv. På Kulturhuset Funnys äventyr finns den möjligheten.

I denna sagolika miljö kan man för en stund bli Alfons Åberg i sin helikopter, besöka Mumindalen eller träda in i Pettson och Findus kök. Stora och små kan uppleva en föreställning i Teaterladan, ta en paus med en bok i Läslusthörna, och när man blir hungrig serveras det fika i Trädgårdscaféet.

En helt särskild upplevelse är en tur i den interaktiva sagokarusellen. Museet riktar sig till barn mellan 2 och 10 år, men alla är välkomna.

Per Albin Hanssons väg 36 D, Malmö
www.funnysaventyr.se

LEKA FÖR LIVET

Har man barn finns det knappast någon bättre förströelse än att gå till en lekplats. Och när det gäller just lekplatser så är Malmö en fantastisk stad. Inte minst med ett tjugotal temalekplatser som finns runt omkring i staden.

Vad sägs om Cirkuslekplatsen där man kan leka i cirkusvagnar, Spindellekplatsen där man kan klättra på en spindel eller Afrikalekplatsen där man kan möta en elefant eller svinga sig i en lian.

Nyligen invigdes Nangijala-lekplatsen i Oxie där man omgiven av körsbärsträd kan spana från borgens torn eller åka rutschkana genom Katlas svans.

malmo.se/Uppleva-och-gora/For-familjer-barn-och-unga/Temalekplatser

Nangijala-lekplatsen i Oxie

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Fler utflyktsmål