Borgeby Slott
Trafikplats Borgeby på E6:an mellan Malmö och Helsingborg hörs ofta nämnas i radions trafikinformation. Och redan på vikingatiden var just Borgeby en viktig knutpunkt för handeln. Här fanns nämligen en övergång över Lödde å, och det var troligen därför Harald Blåtand placerade en trelle- borg på platsen på 1000-talet. Genom århundradena har slottet bränts ner flera gånger, både av svenska och danska trupper – och byggts upp igen. De bygg- nader som i dag finns kvar är troligen från 1400-talet.
Sedan 2012 ägs slottet av entreprenören Max Ehrlinghoff, och en hel del verk- samheter har flyttat in byggnaderna. Här finns galleri, florist, fotograf, frisör och designer; flera av dem har öppet för allmänheten och fler är på ingång.
I porttornet hittar man Butik PortTornet med inredning, presentartiklar, möbler, galleri och ett hökeri. Hos Borgeby slottsrestaurang kan man äta goda luncher och i slottet finns det hotellrum som främst hyrs ut under sommarsäsongen.
I slottsparken som är öppen året runt kan man promenera ner till Lödde å som slingrar sig i nedersta änden. Blir man sugen på ett å-äventyr kan man hyra kanot i Åboden och paddla mot Furulund och Kävlinge.
Varje tisdag från maj till september hålls bilträffar där mellan 400 och 500 veteranbilar och veteranmotorcyklar dyker upp för att visas för allmänheten.
Borgeby slottsväg 13, Bjärred
www.borgebyslott.se
Borgeby slott
Svaneholms slott
Svaneholms Slott
Vill du lära dig om den skånska historien finns knappast ett bättre slott att besöka än Svaneholms utanför Ystad. Bakom de röda tegelväggarna finns fyra våningar med utställningar om allt från allmoge och historiska textilier till slottets mest berömde slottsherre Rutger Macklean. Han införde enskiftet i skånskt jordbruk och var även framsynt när det gällde utbildning. Allt kan ses i Rutger Macklean-rummet där du kan beskåda hans skrivbord och kläder men framför allt återstoden av hans bibliotek.
I slottet kan man också få en inblick i historiska leksaker och uppleva en gammal lanthandel Även omgivningarna är värda ett besök och en promenad längs Hälsans stig tar besökaren runt sjön där man både kan fiska och hyra kanot.
Blir man fikasugen så bjuder slottsrestaurangen på lunch på vardagar och söndagsbrunch medan Kafé Rökhuset serverar poké bowls och smörrebröd under sommarsäsongen.
Svaneholms slott, Skurup
www.svaneholm.se
HOVDALA SLOTT
Den vita borgen vid Finjasjön har anor tillbaka till 1500-talet. När krigen utkämpades mellan Sverige och Danmark på 1600-talet hade Hovdala en central placering och slottet angreps vid flera tillfällen av både svenskar och danskar.
Under trehundra år beboddes slottet av familjen Ehrenborg men 1944 exproprierades slottet av staten som militärt övningsområde. I dag ägs slottet av Hässleholms kommun, som de senaste åren gjort Hovdala och området runt slottet till ett vandringscentrum med flera leder och arkitektritade vindskydd.
Slottet håller öppet under sommarsäsongen och bjuder på guidade visningar av bland annat Ehrenborgska våningen och tornet.
I parken och trädgården, som håller öppet året runt, finns det en prunkande köksträdgård och många vackra planteringar. Sommartid håller orangeriet från 1700-talet öppet.
Hässleholm Pl 6223, Hässleholm
www.turism.hassleholm.se/hovdala-slott
Borgeby slott
Spökar det kanske på Bäckaskog slott?
Bäckaskog slott
Mellan de två glittrande sjöarna Ivösjön och Oppmannasjön tronar Bäckaskog slott med sina torn och tinnar. Sedan det byggdes som kloster på 1200-talet har det också fungerat som danskarnas fästning innan Karl XV på 1800-talet förvandlade det till sitt lantställe. Hans paradvåning finns fort- farande på slottet, och även den gamla klosterkyrkan, där man hittat fynd från 1200-talet, finns kvar.
I dag har delar av slottet inretts till hotell och de vackra rummen och pampiga salarna har kunnat ses i SVT- programmet Stjärnorna på slottet. I dessa historiska inramningar arrangeras allt från bröllop till privata fester och evenemang. För den som bara vill ta en promenad i slottsparken eller äta lunch i restaurangen är slottet öppet året runt.
I den välbevarade klosterträdgården finns fortfarande en del av medicinalväxterna kvar och ibland används de fortfarande i restaurangköket.
Ute i den engelska parken är kanske trädet Förlovningens Lind mest känd. Här förlovade sig Karl XV:s dotter Louisa med den danske kronprinsen Frederik, och än i dag är det en populär plats för par som vill förlova sig eller fria.
Enligt legenden kan man också kvällstid höra hur Karl XV:s häst Shejk galopperar genom parken. Shejk avlivades samma dag som Karl XV avled 1872.
Barumsvägen 255, Fjälkinge
backaskogslott.se
BJÄRSJÖLAGÅRDS SLOTT
I det lummiga mitt-Skåne hittar man den vita pärlan Bjärsjölagårds slott, omgivet av park och kalkbrott. Här byggdes en borg på platsen redan under vikingatiden då den mytiske vikinga- konungen Harald Hildetand sägs ha bott på platsen. På 1300-talet köpte Valdemar Atterdag borgen Beritzholm som då låg på platsen, och även drottning Margareta I har uppehållit sig på slottet i perioder.
Beritzholm raserades i början på 1500-talets och borgens sten användes till att bygga upp Bjerröds ladugård, men det var först i slutet på 1700-talet som
de nuvarande byggnaderna uppfördes i rokokostil.
Här i den vita kungsladugården som sedan 1958 drivs av Hushållningssällskapet Skåne finns det både ett hotell med 52 bäddar, en restaurang och stora lokaler för konferenser och bröllop. Besökare kan med fördel promenera i parken och uppleva kalkbrottet och de två restaurerade kalkugnarna Adam och Eva som var i bruk ända fram på 40-talet.
I restaurangen kan man under mars och april avnjuta afternoon tea eller bara äta en god lunch. Under påsken visas även utställningen Individer,
med Stockholmskonstnären Stefan Hedströms skulpturer, målningar och fotografier med individen, hennes skörhet och kraftfullhet som genomgående tema.
Individer visas 15–18 april i utställnings- lokalen Beritzholm.
Djupadalsvägen 9, Sjöbo
www.bjarsjolagardsslott.se
Bjärsjölagårds slott
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.
Fler utflyktsmål
Upplev de skånska parkerna
Upplev den efterlängtade grönskan och de skånska parkernas härliga blomning.
Naturupplevelser
Naturupplevelser för både kropp och själ. Ut och ströva i de vackra skånska naturreservaten!
Frostavallen & Söderåsen
Känslan av orördhet är högst påtaglig under vandringen i Söderåsens nationalpark. Ett stycke vildmark på stadsnära avstånd.
För barnsliga själar
Gör en utflykt och lek på en temalekplats, vaska fram fossiler eller besök ett magiskt sagoland.
Framtiden genom historien
Den skånska historien är brokig. Från att vi var ett nordiskt maktcentrum under järnåldern till de ständiga krigen med danskar och svenskar.