Morgan Ferm slutar aldrig att fascineras över rörelsen som på något sätt finns i alla hans verk.

Från design till mekanik

Morgan Ferm

Förändring som fascinerar

av KRISTINA OLSSON  foto JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2020

Långsamt växer den vita geometriska kurvan fram ur den svarta tavlan. Samtidigt försvinner en av de andra nio kurvorna. Och så fortsätter det. Morgan Ferms konst är i ständig rörelse, något som skapar ett meditativt tillstånd hos betraktaren. Överallt i huset står konstverk som på olika sätt är i förändring.

– Det fascinerar mig och är viktigare än både färgen och formen i ett verk. Alla har olika mönster och de kommer aldrig tillbaka till helt samma läge igen, säger han och visar ett mindre verk där en blå duk efter en och en halv minut vänds till en orange.

Och just intresset för förändringen har på många sätt präglat Morgan Ferms liv. Redan som pojke hemma i Skövde fascinerades han av både geometriska former och bildlektionerna, och han började sin bana hos glaskonstnären Erik Höglund. Det ledde honom vidare till Stenebyskolan där han provade på alla sorters hantverk, innan han sökte in på Konstindustriskolan i Göteborg för att bli det som man i dag kallar industridesigner.

Tavlan förändras långsamt hela tiden.

Jobbet förde honom till Skåne där han under många år drev egna företag, och tillsammans med sin dåvarande designpartner stod han bakom Hammarplasts klassiska tv-kanna som gjorde succé över hela världen.

Hela tiden fanns där en dröm om att göra något mer, men vad? När han 2005 hittade sitt uttryck, blev det något som man kan kalla ”mekanisk konst”.

– När jag hittade det var det som att krypa genom ett trångt hål och komma ut i ljuset. Jag fick massor av idéer och sedan har de fortsatt komma.

Mycket av Morgan Ferms former utgår ifrån det ”gyllene snittet”, ett sätt att dela in en sträcka eller yta i harmoniska proportioner. En hel sommar använde han för att rita upp en spiral med utgångspunkt i gyllene snittet, och överallt i hemmet syns de konkreta resultaten av ett ständigt flöde av idéer.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan

Konstrundan i västra Skåne

Varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri i Malmö bjuder på verk från de alla deltagarna i VSKG:s konstrunda.

Konstrundan Kultur

Cecilia Fredriksson

Arvet från sydkusten. Konsten har alltid funnits med henne, men det var på Söderslätt som etnologiprofessorn Cecilia Fredriksson upptäckte akvarellmålning. Nu dokumenterar hon barndomens landskap intill havet.

Annons:

Fikaställen i nordvästra Skåne

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan

Konstrundan i Mittskåne

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Konstrundan anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan

Konstrundan i östra Skåne

ÖSKG:s konstrunda på Österlen och östra Skåne. På Långfredagen öppnar en av Sveriges äldsta konstrundor och pågår i tio dagar. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan

Konstrundan i västra Skåne

Varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri i Malmö bjuder på verk från de alla deltagarna i VSKG:s konstrunda.

Läs mer

Konstrundan

Konstrundan i sydvästra Skåne

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under påskens helger öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Annons: