Smakupplevelser på Söderåsen

Nackarpsdalen gästgiveri

Nackarpsdalsvägen 3, Röstånga
www.nackarpsdalen.se

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #6, 2025

Nackarpsdalen Gästgiveri

Skånes äldsta gästis har förvandlats. Mitt i Söderåsens nationalpark har Mats Lavré skapat Nackarpsdalen gästgiveri som bjuder på en gastronomisk helaftonsföreställning.

Den klassiska fasaden har blivit uppfräschad men ser annars ut som den alltid gjort på Röstånga Gästis. Skånes äldsta gästis har anor tillbaka till 1647 och den nuvarande byggnaden byggdes upp 1908 efter en brand. Men så snart man stiger in genom entrédörrarna inser man att något har hänt. Med lika delar humor och känsla för stil har Mats Lavré och hans familj från Villa Brunnby skapat elegans med en twist. Under kristallkronan har det stora bordet i lobbyn fyllts av stora svampar med höstlöv och böcker. I tebiblioteket kan man slå sig ner i vackra brokadmöbler och i baren och receptionen skapar de dova färgerna en intim stämning. Inne i restaurang Smaklunden lyser gröna bankirlampor upp i den vackra matsalen som går i grönt och vinrött.

– När vi första gången steg in här såg vi en oslipad diamant. Här fanns så mycket potential och läget var fantastiskt, säger Mats Lavré medan han visar runt oss i de gemensamma ytorna som är Nackarpsdalens hjärta.

I loungen intill matsalen ligger spelavdelningen där biljardbord, shuffleboard och mini-pingis tillsammans med de mjuka sofforna inbjuder till umgänge. Och i den ljusa atriumgården Olivlunden står mjuka vilosängar omgivna av silvergrå olivträd, en porlande fontän och en stor voljär med papegojorna Piré och Moje i ena hörnet.

– Här ska man kunna koppla av efter middagen med en drink, säger Mats Lavré.

Under sommaren har man samma meny hela dagen, till hösten blir det mer uppdelat med lunch och kvällsöppet.
Man kan boka bord inomhus men det finns alltid plats för drop-in-gäster på uteserveringen. Här finns ytterligare en viktig beståndsdel för en skånsk/fransk bistro: en egen boulebana.

– Man ska kunna slinka in på ett glas vin och en rätt, eller varför inte ta en pastis på eftermiddagen och spela lite boule, säger hon.

Eftersom Anna-Brita är sommelier är vinlistan självfallet noga utvald, och hon varvar franska viner från Languedoc med några riktigt bra skånska viner. Många av vinerna finns att köpa på glas och för Anna-Brita är det som roligast när hon får hjälpa gästerna att välja rätt vin till maten.
Att restaurangen varit efterlängtad i byn upplevde hon på smygöppningen då flera hundra lokala dök upp för att gratulera henne.

– Jag är själv uppvuxen i en liten by i Hälsingland. Här i Lövestad påminns jag om bygemenskapen där.

Annons:

Fler restauranger i Mittskåne

⇐ Åter till hela Skånes restaurangguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!