Skivarps Gästgivaregård

”Vi vill satsa på mat och dryck med kvalitet, och servera rätter på lokala råvaror men med influenser och smaker från hela världen.”

av: KRISTINA OLSSON  fotoJESPER HEIMERSON

Steget från ett B&B i Tasmanien till ett gästis på Söderslätt är ibland kortare än man tror. I alla fall var det just där, på andra sidan jordklotet, som Jeanette Bohman, ägaren till en resebyrå i Stockholm, fick en insikt.
– Det var ett underbart ställe med fantastisk mat och dryck som låg mitt ute i ingenstans. Jag tänkte att om jag någon gång ska göra något annat i livet så ska jag ha ett sådant ställe.

Och när resebyråbranschen över en natt förändrades och små resebyråer, som den som Jeanette drev med maken Johan, fick allt svårare att konkurrera med de stora drakarna, då kom tanken tillbaka.

Paret tog en tur till Österlen i Skåne och kollade på lokaler till ett sommarkafé, men hittade inget. På väg tillbaka till Skurup körde de på Söderslätt och plötsligt passerade de ett rosa gästgiveri vid ett torg i en by som hette Skivarp.
– När vi kört förbi, pratade vi om vad det var för ställe. Tillbaka i Stockholm ringde jag Skurups kommun och de kunde hjälpa mig att få kontakt med ägaren, berättar Jeanette.

– Ägaren berättade livligt om det gamla gästgiveriet, men efter en stund frågade han varför jag ringde och sade: ”Vi ska ju sälja stället.”

I dag, sexton år senare, sitter vi i den mysiga matsalen på Skivarps gästis bland fladdrande stearinljus och vintunnor.

Jeanettes man Johan Bohman berättar om vägen från ett förfallet gästis med flagnande tapeter och slitna övernattningsrum till dagens gästgiveri. Med 15 nyrenoverade rum med personlig inredning.
– Vi gjorde en renovering i början och sedan har vi fått ta lite bit för bit, ofta under vinterhalvåret. Under sommaren jobbar vi dygnet runt, säger han.

Det fanns också många förväntningar från lokalbefolkningen när man ankom till det anrika gästgiveriet med anor tillbaka till 1600-talet. Många stamgäster visste precis vilken typ av gästis de ville ha. Det skulle serveras lunch, det skulle vara kött, potatis och sås – och det skulle vara billigt.

Men efter några månader kände både Jeanette och Johan att detta inte var deras dröm.
– Vi ville satsa på mat och dryck med kvalitet. Servera rätter på lokala råvaror men med influenser och smaker från hela världen, säger Jeanette.

Det är hon som står vid grytorna och lagar all mat. Det var egentligen inte meningen, men efter att den första kocken strulade och fick gå efter bara en vecka blev det svårt att hitta någon ny. Jeanette har lärt sig tänket och jobbar i dag mycket med lokala producenter, och det är ofta råvarorna, både kött, fisk och grönsaker, som styr menyn.

Äggakagan kan hon inte ta bort från menyn, den är för älskad, men annars är det inte den skånska gästistraditionen som styr. I stället har Jeanette och Johan valt att följa sina drömmar och skapa en restaurang och övernattning i lantlig stil.
– Det har tagit lång tid att nå dit vi är i dag, men vi har försökt att hitta vår väg, säger Johan.

1734 års gästgiveriförordning:

 

Se till att kniv, gaffel och sked ej ha den ringaste matrest på sig från föregående måltider

Då servett framställes, bör den vara ren

Skär ej brödskivorna tjockare än 1/4 tum

Bjud ej resande härsket smör eller illafarna ägg

Tag bort alla cigarrstumpar från blomkrukorna

Stolar, bord och sängar böra hava många ben, så att de icke behöva stöd av väggarna

Håll rummen varma då kall väderlek inträffar, även om inga resande för tillfället finnas i dem

Att paret Bohman hittade det rosa gästgiveriet mitt i Skivarp var en ren slump.

Skivarps Gästgivaregård

FUNNITS PÅ PLATS:  Sedan 1680-talet. Ägs av Jeanette och Johan Bohman sedan 2003
SERVERAR: Skånsk mat med internationella influenser på kvällstid och på helger.
ÄGGAKAGA: Ja.
BOENDE: Ja, 15 rum.

Landsvägen 32, Skivarp

www.skivarp.com

FLER RESTAURANGER I SYDVÄSTRA SKÅNE
 
Restauranger

Bongska huset

Bongska huset i Abbekås. Fisk och skaldjur är i fokus på det som tidigare var hamnkrogen i Abbekås. Mer bistro än fine dining.

Läs mer

Restauranger

Spill

Spill i Malmö erbjuder ett unikt koncept som innebär att osålda råvaror från leverantörer tas om hand och blir till underbara matupp­levelser.

Läs mer

Restauranger

Friis14

Friis14 i Malmö är en fransk restaurang i härlig hörnlokal på Friisgatan, med dignande delikatess-hylla fylld av specialimporterade franska godsaker.

Läs mer

Restauranger

Swedish Wine Center

Hos Swedish Wine Center i Malmö kan du njuta av ett stort urval av viner, varav många svenska, som serveras tillsammans med en meny på lokala råvaror.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.