Hemmakänsla på stationen
Stationen i Röstånga
Stationen i Röstånga
Bangårdsgatan 1, Röstånga
www.stationshusetrostanga.se
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #6, 2024
Ibland gör man en resa ut i det okända. Och så hamnar man ändå på helt rätt station. Så var det för Anna Lennartson och Daniel Green, som bodde i Mariefred. Daniel hade jobbat som kock i många år men hade en dröm om något eget, Anna var lärare. Men när de såg Stationen i Röstånga första gången blev de förälskade. De kände direkt att detta var en plats att förverkliga drömmar på – tillsammans.
– Det var Stationen som var grejen. Det kändes som helt rätt plats för oss. Vi hade bott i Skåne tidigare och det känns lite friare här. Det finns en annan atmosfär, säger Anna, när vi sitter ute på den lummiga träterrassen utanför restaurangen.
På väg 13 utanför svischar bilarna förbi och bara tågattiraljerna i inredningen vittnar om att huset en gång i tiden huserade en tågstation. Huset är fortfarande en mötesplats, numera för tillresta men också för alla stammisar i byn som värnar sin station.
– Vi vill skapa en hemma hos-känsla. Där alla är välkomna oavsett om man klätt upp sig eller kommer direkt från skogen, säger Anna.
Hon jobbar ute i matsalen, medan Daniel ansvarar för köket. Här jobbar han mycket med lokala råvaror, grönsaker och kött från Bjärhus och från små producenter. Menyerna skrivs dagligen och skapas utifrån de råvaror han har. Något som inte minst stamgästerna uppskattar.
– Man ska inte förvänta sig någon oxfilé, jag gör hellre ett långkok på en enklare styckdetalj, säger han.
Under hösten blir det flera tema-event med fokus på mat och dryck. Det blir öl- och matprovningar, söndagar med tapaslunch och i november en kväll med vilt- och fågeltema. I december blir det en vintermeny med juliga smaker och året avslutas med den populära pizzakvällen den 28 december där byns bagare gör degen och Daniel fyllningen.
Också musiken är central på Stationen. Under sommaren hade man livekvällar på uteserveringen på nedanvåningen, som kallas Perrongen, och i baren inomhus, kallad Underbaren. Under vinterhalvåret har man mindre konserter i restaurangen.
– Vi prövar oss fram och försöker hitta något som funkar för alla delar av stationen. Vi försöker helt enkelt skapa ett ställe som vi själva skulle gilla att gå till, säger Daniel.
Annons:
Fler restauranger i Mellersta Skåne:
Östarps Gästgivaregård
Folkligt i Östarp. Rustik mat med skånska rötter är receptet när ett nytt krögarpar tar över Östarps Gästis. Och de lovar att äggakagan kommer att finnas kvar.
Höörs Gästgifwaregård
I en tid när världen snurrar snabbare och snabbare blir ett besök på gästis en chans att stanna upp och minnas var rötterna finns. Mitt i den skånska myllan.
⇐ Åter till hela Skånes krogguide!
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!