Konstverk

Utställningar
i det fria

Att se utställningar utomhus är en helt särskild upplevelse då platsen och miljön blir en aktiv del av konstverken.

av: KRISTINA OLSSON
foto: JESPER HEIMERSON, SOFIA CALLMER,
FRANK BJÖRKLUND

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2021

SIBBHULT

Nordöstra Skåne är känt som Stenriket, framför allt för de stora tillgångarna på svart diabas, som lockar konstnärer från hela världen. Diabasen, eller svart granit som den också kallas, är i ursprungsformen grå och skrovlig, men blir vid slipning glänsande blank och nattsvart.

Vill man lära sig mer om stenen och dess historia är Stenmuseet i Sibbhult värt ett besök. På utomhusmuseet som alltid är öppet berättas bygdens historia genom stenen, inte minst den guldålder som de nordöstskånska stenbrotten upplevde från slutet på 1800-talet fram till andra världskriget.

I museets huvudbyggnad formad som en tågvagn utan gavlar visas prov på olika tekniker och användningsområden. Ett tjugotal konstverk i sten står utplacerade på området. Stenriket förfogar också över ett av Sveriges få lapidarium, en samling av stenmonument, där man kan se hur gravstenarna har förändrats genom åren.

Stenmuseet i Sibbhult
www.stenriket.se

En stol för blyga av Bertil Vallien.

Primary Structure av Jacob Dahlgren.

Wanås

I de djupa skogarna runt Knislinge har man sedan 1987 kunnat möta konsten ute i naturen. Då slog Marika Wachtmeister upp portarna till den skulpturpark som sedan dess blivit en internationell institution för samtidskonst.

Här finns konsthall med skiftande utställningar och olika konstformer som dans, design och skrivande har de senaste åren fått en mer framträdande plats. Ändå är det den magiska skulpturparken som är det mest unika med Wanås.

Här kan man se Yoko Onos önsketräd, klättra på Jacob Dahlgrens Primary Structure, testa ekot i Charlotte Gyllenhammars Svindel och gunga i verket Love in the afternoon. Parken är som allra vackrast när boken slår ut på våren och här finns plats både för små ben med spring i benen och mysig picknick.

I restaurangen kan man med fördel äta lunch eller fika, många av råvarorna kommer från gårdens KRAV-märkta kor som betat i området.

www.wanas.se

 

Ifö center

Säg ordet Ifö och alla tänker på en sak: toaletter. Framöver kommer den associationen förhoppningsvis att få konkurrens.

För Ifö Center, beläget på Iföverken i Bromölla, är ett av Skånes mest spännande kulturhus just nu. På en av våningarna i den gamla isolatorfabriken flyttade konstnärerna Teresa Holmberg och Jonathan Haner in 2012, medan verksamheten fortfarande var i gång på bottenvåningen.

2014 startade de upp Kulturhuset och en ideell förening som lade grunden för att fler konstnärer skulle kunna få ta del av projektet. När isolatorfabriken lades ner 2018 fick konstnärerna valet – flytta eller köp huset. De valde det sistnämnda och med hjälp av crowdfunding och delägarskap köptes den 42 000 kvm stora fabriken som i dag är ett levande kulturhus för både konstnärer och allmänhet.

Här finns ateljéer, det hålls workshops och aktiviteter och den industriella miljön utgör en spännande fond för både konstverk och konserter. Det stora utomhusgalleriet utökas varje år när gatukonstnärer från hela världen skapar konst på – och med – fabriksväggarna, och i konsthallen visas löpande utställningar.

För att få veta mer och stödja verksamheten kan man med fördel boka en guidad tur utomhus med fika. Observera att barn under femton år inte får vistas inne på fabriksområdet, men gärna i utomhusgalleriet och konsthallen.

Fågel Fenix väg 12, Bromölla
Mer info på www.ifocenter.com

Ifö Center.

Skogskonst i Snogeholm.

SNOGEHOLM

Naturen är visserligen ett konstverk i sig men i Snogeholms strövområde gör de hittills femton verken att naturen och konsten förenas på ett helt naturligt sätt.

Det är Snogeholm LandArt, med konstnären Frank Björklund som initiativtagare, och Stiftelsen Skånska Landskap, som de senaste tre åren förvandlat skogen till en jättestor konsthall där han framförallt vill locka ut människor till skogen, väcka nyfikenheten och få besökarna att lyfta blicken.

Här vid Snogeholm, söder om Sjöbo, kan man upptäcka allt från en stor krater i åkern till en triumfbåge i pil och känslan av ett par jättelika vingar.

Det finns två promenadslingor i området, en kortare och en längre. Karta finns vid parkeringen vid Snogeholmssjön, där man också kan hämta en folder med info om konstverken och en karta, där de finns utplacerade. Under våren och sommaren kommer ytterligare fyra verk att placeras ut.
FB: Snogeholm Land Art

TORGET I LÖVESTAD

Ingen by är för liten för att ha en skulpturpark. I lilla Lövestad på Österlen har ideella krafter tillsammans med den lokala konstnären Evert Fornäs byggt upp en samling av hans tio skulpturer i granit och marmor.

Varje år bjuder man också in en gästkonstnär som visar några av sina skulpturer under säsongen från påsk till allhelgonahelgen. I parken anordnas vanligtvis aktiviteter som allsång och visfestival samt den årliga vernissagen med mingel.

Skulpturparken är alltid öppen för allmänheten.

www.skulpturpark.se eller Facebook-sidan Lövestad Skulpturpark

 

Skulpturer i Lövestad.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer kultur

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Kultur

I betraktarens öga

Vi glömmer kanske bort dem i vardagen, men Skåne har många utomhuskonstverk. Några får oss att le, andra att fundera, men alla väcker de känslor.

Konstrundan Kultur

Ola Sarri

När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Shopping

Billinge Krukmakeri

I Berit Tuvessons ateljé hittar vi såväl brukskeramik som konstkeramik. Från rustika servisdelar till rakubrända vaser och skulpturer men också tekannor, koppar, mjölkkannor och ljusstakar.