Konstverk

I betraktarens öga

Vi glömmer kanske bort dem i vardagen, men Skåne har många utomhuskonstverk. Några får oss att le, andra att fundera, men alla väcker de känslor.

av: KRISTINA OLSSON
foto: JESPER HEIMERSON, ÄNGELHOLMS KOMMUN

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2021

Det svenska tungsinnet

När Marie-Louise Ekman fick uppdraget att skapa ett konstverk till världsutställningen i Sevilla 1992 ville hon skapa en hyllning till det svenska tungsinnet. Hon valde den modell hon hade på närmaste håll, nämligen maken Gösta Ekman, som samtidigt med sin komiska ådra också hade nära till vemod och melankoli.

Resultatet blev en bronsskulptur i naturlig storlek av en man med Ekmans utseende med tårar som ständigt rinner ner för hans kinder.

Originalstatyn hamnade på Östergötlands museum men en bronsreplika av statyn köptes in av Malmö Stad. Tanken var att placera den på R F Bergs plats på Limhamn.

Egentligen ganska passande för det var i just den här stadsdelen som den unge Gösta Ekman tillbringade sina tonår tillsammans med sin mamma Agneta Wrangel, sina tre bröder och sin styvfar, något han efterföljande har beskrivit som en olycklig tid.

Men statyn väckte starka känslor på Limhamn, där man protesterade mot det man ansåg var alldeles för deprimerande.

”Här på Limhamn gråter vi inte”, lär en av invånarna ha sagt inför rullade tevekameror.

Det svenska tungsinnet står sedan 2004 i Altonaparken vid kanalen i Malmö centrum.

När Gösta Ekman gick bort 2017 var det många som lade blommor vid statyn för att hedra en av Sveriges största komiker och skådespelare.

Det svenska tungsinnet,
Altonaparken, Malmö

 

Tårarna rinner ständigt nerför kinderna på skulpturen med Gösta Ekman som modell.

Ett flygande tefat

UFO-monumentet

Den 18 maj 1946 landade ett UFO i form av ett flygande tefat i Sibirienskogen i utkanten av Ängelholm. I alla fall om man ska tro Gösta Carlsson som säger att han såg landningen.

Carlsson, eller Pollenkungen som han kallades, var en känd affärsman som bland annat stod bakom läkemedelsföretaget AB Cernelle. Han höll historien för sig själv i många år. Först 1971 avslöjade han sin upplevelse, ett möte som enligt honom själv gav inspirationen till att utvinna pollen ur pollenkorn.

Året efter byggde han en kopia av tefatet på platsen. Monumentet är en mindre, skalenlig modell av tefatet, medan betongmarkeringar visar landningsstorleken på tefatet.

Minnesmärket har sedan dess lockat människor från hela världen, inte minst många UFO-turister som hittat vägen till Sibirienskogen.

UFO-monumentet, Sibirienskogen, Ängelholm

 

SCANISAURUS

Mitt i annars så lugna Bromölla möts man plötsligt av två dinosaurier. Det är verket Scanisaurus, i form av två svanhalsödlor, en hanne och en hona, uppförd av konstnären Gunnar Nylund 1971. Namnet knyter an till Skåne och dinosaurietemat känns ganska givet nära Ivön och Ivösjön, som har många spår av dinosaurietiden.

När Gunnar Nylund i slutet av 60-talet presenterade sin idé om att skapa Europas största stengodsfontän i form av två dinosaurier i naturlig storlek på torget i Bromölla, väckte det ramaskrin bland lokalbefolkningen. Men konstnären lät sig inte avskräckas och påbörjade sitt omfattande projekt som kom att vara i flera år och involverade Iföverkens utvecklingsavdelning.

Ett original av dinosauriekroppen skapades med formar för vart och ett av de 3 000 fjällen. Därefter gjordes avgjutningar i gips och varje fjäll brändes och glaserades innan de sattes på stommen gjord av armeringsjärn och betong. Även de många reliefplattor i botten på karet som avbildar växter och djur samtida med dinosaurierna fick sin unika form och färg innan de brändes.

Gunnar Nylunds idé var att hit till Scanisaurus skulle skolklasser och privatpersoner kunna komma och lära sig om dinosauriernas tid. Under många år underhölls inte fontänen på rätt sätt, vilket gjorde att kalk och smuts skymde stora delar av Nylunds färgglada keramikarbeten.

När plattsättare 2014 skulle laga en del av fontänen, kontaktades konstnären Teresa Holmberg som driver kulturhuset Ifö Center. Hon fick följa med till det skjul på tippen där Nylunds många formar stod staplade, och insåg snabbt att här fanns ett kulturarv att bevara.

Under åren som har gått sedan dess har hon och kollegorna på Ifö Center kämpat för att återställa verket, bland annat genom att restaurera det enorma formmaterialet och jobba med rengöringen.

I år firar Scanisaurus 50 år.. Det högtidlighåller Ifö Center med en utställning där man kan följa Nylunds arbete, se skisser och formar och inte minst den skalenliga modell 1:10 av Scanisaurus som återskapats.

Utställningen öppnar i sommar på Ifö Center,
mer info på www.ifocenter.com
Storgatan 41, Bromölla

Ifö Center.

Nimis kan också nås från sjösidan.

Nimis

Kanske är det Skånes mest kända konstverk. Ett årligt besökstal på runt 40 000 torde tyda på det. Men så är det väl också få konstverk som genom åren blivit så omskrivna som Nimis – eller som ligger på en vackrare plats.

För här vid Håle Stenar, i Kullabergs naturreservat och ganska nära Arild, ligger Lars Vilks platsbyggda konstverk. Vilks själv påbörjade bygget av drivved redan 1980 och det dröjde några år innan länsstyrelsen fick reda på det och krävde att det skulle tas bort eftersom han inte sökt bygglov – vilket sannolikt heller aldrig hade getts till ett bygge i ett naturreservat.

Sedan dess har de rättsliga striderna pågått i flera decennier, en process som Vilks anser är en del av själva konstverket.

Verket står fortfarande på sin plats även om stormar och skadegörelse periodvis förstört framför allt de tre tornen.

Vägen ner till Nimis är otillgänglig och passar inte personer med gångbesvär.

Vilks själv, som under åren har lagat och underhållit Nimis, har uttalat att verket ska tas bort år 2030 då han inte längre kommer att orka ta hand om det.

Nimis, Arild

HAR DU HÖRT DET?

De står i en cirkel med keps på huvudet. En av männen har något att berätta för de övriga innan slitet i bergshålet tar vid.

Så beskriver konstnären Christer Bording sitt verk ”Har du hört det…?” som i folkmun fått namnet Krutgubbarna.

Här vid Hägghults stenbrott, där man bryter bygdens svarta guld, diabasen, finns i dag arbetslivsmuseet Svarta bergen.

Berättelsen om stenbrottet varvas med konstverk i den eftertraktade stenen, varav Krutgubbarna kanske är det mest kända.

Stenbrottet är i dag världens största dagbrott för svart diabas och stenen bryts fortfarande i området.

Svarta bergen, Lönsboda

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer kultur

Konstrundan Kultur

Ola Sarri

När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.

Konstrundan Kultur

Cecilia Fredriksson

Arvet från sydkusten. Konsten har alltid funnits med henne, men det var på Söderslätt som etnologiprofessorn Cecilia Fredriksson upptäckte akvarellmålning. Nu dokumenterar hon barndomens landskap intill havet.

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Shopping

Billinge Krukmakeri

I Berit Tuvessons ateljé hittar vi såväl brukskeramik som konstkeramik. Från rustika servisdelar till rakubrända vaser och skulpturer men också tekannor, koppar, mjölkkannor och ljusstakar.

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Kultur

Från sten till modernism

Få saker i vårt samhälle bär på så mycket historia som våra kyrkor. Följ med till några av Skånes mest intressanta byggnader.