Vejby Vingård

Passionen i Vejby

Kreativiteten fick arkitekten Jeppe Appelin att starta Vejby Vingård. Nu skapar han vin på georgiskt vis mitt i Bjäres böljande landskap.

Vejby Vingård är sinnebilden av en skånsk vingård. En fyrlängad Skånegård med en pilallé längs en grusväg och idylliskt omgiven av Bjäres böljande landskap. Men när man klivit in genom porten till den skyddade innergården öppnar sig världen.

Med ett överflöd av rosor och en porlande fontän hamnar man först i södra Europa. När Jeppe sedan öppnar ladugårdsporten hamnar man längre österut. För i ladan har han byggt en marani, en vacker georgisk vinkällare där man både jäser, fermenterar och lagrar vin.
– För mig är det en skapande process att göra vin. Jag är arkitekt i grunden och ser det som att lösa ett designproblem eller måla en tavla, berättar Jeppe Appelin, med den svarta basker på huvudet som blivit hans kännetecken.

I sjutton år bodde han i Köpenhamn och jobbade som arkitekt, och där upptäckte han också tidigt den danska vinkulturen, som börjat växa fram. Tanken föddes om hur ett vin från Bjäre skulle smaka. När han sedan flyttade tillbaka hem till Vejby där han växt upp, följde idén om att odla vin med.

Därför planterade han för femton år sedan runt 2 000 plantor på sina 0,5 hektar. Och medan alla andra främst odlade gröna druvor, valde Jeppe istäl- let att sätta blåa druvor.
– Det var i det röda vinet som min själ, mitt hjärta och min passion fanns, berättar Jeppe och visar på ekfaten som omger oss inne i vinbaren.

Jeppe Appelin har byggt en marani, en georgisk vinkällare i sin lada där vinet jäser och lagras i urnor.

För honom har det aldrig handlat om att göra tre olika sorters vin och sedan hålla sig till dem. Istället vill Jeppe ständigt skapa nytt, hitta nya smaker och göra nya viner. Utan en formell utbildning vare sig i odling eller vinmakeri har han fått lära sig själv och testa sig fram.

Det biodynamiska sättet att odla tilltalade honom och i dag är Vejby Vingård certifierad enligt Demeter, de strängaste reglerna för ekologisk odling. Kreativiteten syns också i vingården. Med tång från stranden och inte minst stenar från tunnelbygget genom Hallandsåsen, skapar han naturlig värme i odlingen.
– Det betyder att när det är 30 grader på innergården, så är det 44 grader i odlingen, säger han.

Efter tio år med rödvinsproduktion började ändå inspirationen att sina. Jeppe behövde hitta något nytt och vände sig österut. För det sägs att vinets vagga stod i den tidigare Sovjetrepubliken Georgien, och där arbetar man fortfarande efter en urgammal metod att göra vin, qvevrimetoden.

Istället för ekfat och tankar jäser och lagras vinet i stora urnor som grävs ner i marken, vilket gör att man då får en stabil temperatur. Jeppe beställde nitton urnor för att placera i sin ladugård och byggde en marani, en georgisk vinkällare där han framförallt kan göra orange vin, en av de hetaste trenderna internationellt just nu. Genom att låta gröna druvor ligga med skalen på en längre tid, macerera, får man ett mustigt vin med karaktär som passar utmärkt till mat.

Tanken var att man skulle kunna köpa vinet direkt från honom den dagen gårdsförsäljning blev tillåtet. Men trots många diskussioner hos ansvariga politiker genom åren har det dragit ut på tiden, och Jeppe som inte säljer sina viner på Systembolaget fick tänka om. Istället gjorde han för sju år sedan om Vejby Vingård till ett besöksmål med serveringstillstånd, där man kunde smaka på hans många olika viner.

I dag tror Jeppe Appelin på framtiden och inte minst på gårds- försäljningen som det ska beslutas om i höst. Därför har han nyligen valt att utöka efter många år med ett hektar.
– Jag har med hjälp av goda vänner satt vinstockar på två olika ställen och kommer upp i 20 hektar. Nu har jag kapacitet för att öka produktionen både i odlingen och i min marani, säger han

Vejby vingård producerar nya viner varje år, bland annat orange vin som är en av de hetaste trenderna just nu.

Vejby Vingård

ANTAL STOCKAR: 8 000 vinplantor på 20 ha.
BLÅ DRUVOR: Regent, Cabernet Colonjes, Pinotin Pinot Noir, Cabernet Vineta, Cabernet Cortis, Cabernet Volos, Cabernet Jura, Julius, Rondo, Cabaret Noir, Pinot Nova, Satin Noir, Volturnis.
GRÖNA DRUVOR: Solaris, Muscaris, Riesel, Sauvignac, Soreli, Pinot Iskra, Fleurtai, Donau Riesling, Mtsvane Kakhuri, Khikhvi och Rkatsiteli, samt testodling med femton ytterligare sorter.
VINERNA KAN KÖPAS: Serveras endast på Vejby Vingård och på restauranger i trakten som Rusthållargården och Soeder Countryhouse.
BESÖK: Ja, vinoteket håller öppet dagligen 12–21, året runt. Se bokningar via hemsidan..
BONUS: Den 3 september håller man Georgisk Marani-dag och firar med musik, sång, mat, vin och traditionell ceremoni från Georgiska kyrkan och Georgiska ambassaden i Stockholm. Boka biljett via hemsidan.

Västra Ljungbyvägen 319,Vejbystrand

www.vejbyvingaard.com

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Skånska vingårdar

Åhus vingård

Åhus Vingård är måhända liten, men andelen engagerade vinbönder desto fler. Här tar abonnenterna hand om en rad vinstockar och får vinkunskap och social samvaro tillbaka.

Skånska vingårdar

Skepparps vingård

Vid Haväng gör Bengt Åkesson på Skepparps vingård vin med särskild inriktning på mousserande. Med sin årliga festival har han förändrat synen på svensk vinproduktion.