Smaker från hela världen

Frusen Glädje bjuder in till kafé i den lummiga trädgården hos Örum 119. Eller slå dig ner i orangeriet, där det går att följa vädrets skiftningar.

text: MARIE SKOGLUND foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet SKåne #4, 2022

Om du kör mellan byarna Löderup och Örum kommer du till den tidigare byskolan. Skolan är sedan länge för­ vandlad till gårdshotellet Örum 119, och skolsalen har blivit matsal.

Sedan sex år tillbaka tillverkar och serverar Frusen Glädje gelato och sorbet som en del av utbudet, dels i en glassbar vid ingången, dels i kaféet. Här blir glass till bakelser och milkshake eller till kulglass i strut eller bägare. Det går också bra att köpa glass och ta med hem.

Hu­vudglassmakare är Karolina Esbjörnsson, upp­ backad av Astrid Ljungquist och Elin Falkman.
– Glass är passion, säger Elin Falkman som för dagen står bakom disken. Hon lägger upp en skopa nytillverkad glass gjord på pistage, hassel och mandel.

Nötterna har rostats och hackats och sedan vänts ner i glassen.
– Alla här är tokiga i glass. Vi lägger mycket tid på att leta ingredienser runt om i världen och försöker göra kombinationer efter säsong. Lavendelglass är populär, och även vår glass gjord på getost och honung. Kunderna tycker om spännande smaker.

Försäljningen har ökat för vart år. I det lilla bageriet vägg i vägg tillverkas glassrånen då det finns tid, och i det blanka köket skapas glass med hjälp av två pastörer. I kaféet – och för den som kvällstid kommer för att äta vedugns­bakad pizza – serveras ett urval glassdesserter.

En Baked Alaska, kanske, där bär­ och frukt­ glass placeras på en mandelbotten och toppas med italiensk maräng? Eller en Baskisk Burnt Cheesecake?

Alla på Örum 119 är tokiga i glass, lovar Elin Falkman och Astrid Ljungqvist.

Glassen blir till bakelser, milkshake eller bara vanlig kulglass i strut.

Frusen Glädje

Örumsvägen 119, Löderup
frusengladje.se

Under högsäsong finns upp till 20 olika sor­ ter att välja på. Lakrits från Kalabrien samsas med salt från danska Saltø, chokladsorbet görs på Österlenchoklad från Skåne Tranås, här finns Madagaskar­ och Tahitivanilj. Allt glass är gjord på ekologisk mjölk från Smedstorp.

Glass, säger Elin, är en tacksam produkt för nya smaker.
– Glass är en spännande produkt, rolig att laborera med så nya smaker skapas. Glass är inte bara en dessert, den går utmärkt att servera som förrätt och mellanrätt. Det är lite som ett laboratorium där det du skapar mynnar ut i en strut eller bägare, gjord med en stor dos passion.

Glass i stora lass!

Sommartid är synonymt med glass – och duktiga glassmakare finns det gott om i Skåne.
Magasinet Skåne hjälper dig att hitta Skånes bästa glass.

Glass

Köld

Med intensiva smaker som Key lime pie, Vietnamese coffee och Bloody hot har Köld gjort avtryck på den skånska glasskartan.

Glass

Bee Kind Ice Cream

En topping på kanderad rabarber eller brännässlor. Det är några av försöken inför sommarens mjukglass Bee Kind Ice Cream hos Hörte brygga.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.