HOTELL 1622

Spa-hotellet vid stranden

Öresund glittrar i vårsolen och en bit bort skymtar Vens silhuett. Med öppnandet av Hotel 1622 har Rydebäck fått en plats som kan locka till att ta av från E6:an och rent faktiskt köra ut till stranden året runt.

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON

Öresund glittrar i vårsolen och en bit bort skymtar Vens silhuett. Rydebäcks strand är ännu ganska folktom men kommer om någon månad att börja fyllas med badsugna besökare. Hittills har villaförorten Rydebäck mest varit en plats man passerat på väg till eller från Helsingborg. Det ska det bli ändring på nu. För med öppnandet av Hotel 1622 har området fått en plats som kan locka till att ta av från E6:an och rent faktiskt köra ut till stranden året runt.
– Vi hoppas kunna skapa en destination som kan sätta Rydebäck på kartan. Här finns ju ingen liknande anläggning i närområdet, säger hotellchef Camilla Hedrén.

Den vackra gamla tegellängan tillhör Rydebäcks gård som ägs av Stefan Hjertmér. Redan 2013 började han med projektet att omvandla det gamla häst- och kostallet till ett stilfullt hotell med spa-avdelning. Eftersom Stefan renoverat på sina lediga stunder har det tagit sin tid, men den 11 september förra året kunde hotellet äntligen slå upp dörrarna. Nu kan man välja mellan 34 rum som inretts i tonerna blått, gult eller sand. Ladans råa bjälkar ger karaktär och rymd, och silons rundade väggar har integrerats i rummen.
– Vi är ett modernt hotell men med respekt för de historiska detaljer som vi kunnat bevara, säger Camilla Hedrén när hon visar runt i rummen.

MÖBLER FRÅN ITALIEN, tyger från Spanien och sänglinne av hög kvalitet kombineras med bekväma badrum. I några av rummen finns badkar i öppen anslutning till sovrummet. I bottenplan har man nyligen blivit färdig med spa-avdelningen. Förutom tre behandlingsrum finns det en stor spa-avdelning med pool, ångbastu, torrbastu, relaxavdelning och en jacuzzi placerad innanför silons rundade väggar.
Hit kan man komma både som hotellgäst eller bara på vanligt dag-spa i kombination med frukost, lunch eller middag.

För Hotel 1622 har knutit till sig Restaurang Tegel som flyttat in på stora delar av bottenvåningen i hotellet. I femton år har de legat i lokalen intill, men de började få det trångt. Nu har de kunnat utvidga, både inomhus men också med det stora trädäcket utanför som är en populär uteservering så fort våren kommer och solen ligger på.
– Här sitter man i lä från nordvästan som ofta blåser här i Helsingborg, berättar krögaren Mikael Rutenberg.

I restaurangen serveras lunch och middag och sommartid grillas det på ter rassen alla öppna dagar. I höstas började man med små, intima konserter i restau rangen, både Lisa Nilsson och Eric Gadd har varit förbi. Också på Hotel 1622 satsar man på att skapa paket för gästerna. Förutom spa-paket kan man erbjuda vandringspaket och golfpaket.

Nu ser man fram emot sin första sommar och med 150 meter till stranden kunde man knappast haft ett bättre läge. Men varför heter hotellet egentligen 1622?
– Just år 1622 utfärdade kung Christian IV ett priviligebrev som gav två holländare rätt att starta upp ett tegelbruk vid Rya som fick namnet Rydebäck, säger Camilla Hedrén.

De  ljusa, rustika rummen har inretts med detaljer av sand, gult eller blått, berättar hotellchefen Camilla Hedrén.

Hotell 1622

BO: i 34 rum som inretts med komplementfärgerna blått, gult och sand.
SPA: Olika sorters behandlingar, pool, jacuzzi olika sorters bastur. Trädäck utanför spa-delen kommer att byggas under våren. Möjlighet för dag-spa till exempel i kombination med frukost, lunch och middag..
ATT GÖRA: spela golf, vandra, cykla.
ÄTA: I restaurang Tegel serveras frukosten, och här kan man även äta lunch och middag.

Ytterövägen 169
Rydebäck

www.hotel1622.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

SpaWeekend

Elisefarm

Elisefarm består i dag av hotell, restaurang, spa, konferensdel och golfbana. En anläggning som hela tiden expanderar.

Weekend

Rusthållargården i Arild

Med de olikfärgade gamla husen som fyller sluttningen ner mot havet och med Bjäre som skymtar mot horisonten är det svårt att veta om det är nutid eller för hundra år sedan.