WANÅS RESTAURANT HOTEL

Konstupplevelser i Knislinge

Skulpturparken skapades redan 1987 och har sedan dess utvecklats till en populär konstdestination som lockar besökare från hela världen till lilla Knislinge norr om Hässleholm.

av: KRISTINA OLSSON  fotoJESPER HEIMERSON

Det står Hunterstövlar på rad tillsammans med svarta regn jackor i kapprummet på Wanås Hotel. Här kan gäster låna utrustning om vädret plötsligt skiftar. För ett besök i skulpturparken är ett måste för alla gäster som övernattar i Wanås gamla stallbyggnad.
– Många som kommer hit har hört om Wanås men inte förstått hur fint här är. De blir alldeles tagna, berättar Kristina Wachtmeister, som driver Wanås Restaurant Hotel medan maken Baltzar har övertagit driften av godset efter sin far.

Skulpturparken skapades redan 1987, då av Kristinas svärmor, Marika Wachtmeister, och har sedan dess utvecklats till en populär konstdestination som lockar besökare från hela världen till lilla Knislinge norr om Hässleholm.

Numera drivs konsthallen av en stiftelse, och genom åren har Kristina och Baltzar Wachtmeister tagit emot många gäster och konstnärer som fått övernatta på slottet. Då föddes idén om att fler kanske skulle vilja få den unika upplevelsen av natur och konst i kombination med god mat och bekväm övernattning.

I FAMILJENS HÄSTSTALL hittade Kristina den perfekta lokalen och renoveringen påbörjades. Varenda detalj har utformats med Kristinas skarpa arkitektblick och känsla för Wanås ursprung. Ekgolvet kom- mer från den egna skogen, lädret på till exempel pallar och bagagehyllor kommer från godsets egna mjölkkor. Möblerna är en blandning av familjens egna möbler och något de hittat i slottet och klätt om, i kombination med lampor från Vinslöv.

Resultatet är en stil som mest av allt kan beskrivas som tidlös elegans.
– Många av gästerna säger att det är som att komma hem till någon, och så vill vi att det ska kännas. Det ska vara ett personligt hotell, säger Kristina Wacht- meister när hon visar vardagsrummet där gästerna kan umgås.

Här finns mjuka soffor, sköna fåtöljer och en öppen spis med gaslåga som skapar stämning under mörka kvällar. På andra våningen ligger de elva rummen med stora sängar, råa tegelväggar och charmiga badrum. Och framförallt med utsikt mot parken eller restaurangen på motsatt sida. Där serveras frukost och middag som ingår i hotellpaketen.

Och precis som på hotellet är det lokalproducerat som gäller. Mjölken hämtas i stallet varje morgon och på den görs allt från yoghurt till ricotta och glass. När mjölkkorna ska slaktas tas kontakt direkt med köket som kan välja ut de möraste bitarna.

Firar man något speciellt kan man be- ställa servering ute i parken där en kock och serveringspersonal tillagar och dukar fram på plats.

Att skapa en populär destination på samma plats som man bor är inte för alla. Men både Baltzar och Kristina tycker om människor och vill dela med sig av den plats som är deras.
– Vi bor inte här ute för att vara i fred utan för att vi älskar den här platsen. Tänk vilken lyx det är att få träffa så mycket spännande människor och samti- digt bo så här, säger hon.

Hotellansvarig Sabina Andersson fixar till i rummen som inretts i naturliga material och med sköna sängar.

Wanås Restaurant Hotel

BO: I 11 rum. I vardagsrummet kan man umgås, fika och bara vara tillsammans..
KONSTEN: I Skulpturparken hittar man 70 konstverk utplacerade i bokskogen. I Konsthallen visas skiftande utställningar.
ATT GÖRA: Promenera, uppleva konsthallen, njuta av skogen..
ÄTA: I restaurangen serveras frukost och middag, som ingår i hotellpaketen. Många råvaror är från gården.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Weekend

Hotell 1622

Öresund glittrar i vårsolen och en bit bort skymtar Vens silhuett. Med öppnandet av Hotel 1622 har Rydebäck fått en plats som kan locka till att ta av från E6:an och rent faktiskt köra ut till stranden året runt.

SpaWeekend

Elisefarm

Elisefarm består i dag av hotell, restaurang, spa, konferensdel och golfbana. En anläggning som hela tiden expanderar.

Weekend

Rusthållargården i Arild

Med de olikfärgade gamla husen som fyller sluttningen ner mot havet och med Bjäre som skymtar mot horisonten är det svårt att veta om det är nutid eller för hundra år sedan.

Weekend

Häckeberga

Lars och Anna Norrmann har förvandlat Häckeberga slott till en plats för alla sinnen.