RUSTHÅLLAREGÅRDEN

Arvet i Arild

Vägen längs Kullahalvön slingrar sig genom byar och åkrar. Hela tiden med Skäldervikens blåa vatten på vår högra sida. Längst ut på nordsidan öppnar fiskeläget Arild upp sig. Med de olikfärgade gamla husen som fyller sluttningen ner mot havet och med Bjäre som skymtar mot horisonten är det svårt att veta om det är nutid eller för hundra år sedan.

av: KRISTINA OLSSON  fotoJESPER HEIMERSON

Oavsett vilket så vet vi att Rusthållargården finns. Gården, som var Arilds största när den byggdes 1675, har varit en viktig del av det lilla fiskeläget genom århundraden. År 1904, när Mölle lockade badsugna från hela Europa, omvandlades gården till pensionat, och så har det varit sedan dess.

I dag är Rusthållargården ett modernt hotell med alla bekvämligheter som samtidigt tar vara på sitt arv och sin plats som en mötesplats mitt i Arild. Med ett ägarskap som nu är inne på femte generationen har det känts viktigt att bevara den familjära, småskaliga känslan, berättar platschef Madeleine Svanberg.
– Vi vill så klart växa och utvecklas men man ska ta saker i sin takt. Här jobbar alla med hjärtat och vi vill göra något som vi kan stå för, säger hon när hon visar ner i spa-avdelningen.

Här kan gästerna göra fotbad eller få helkroppsbehandlingar med tång, som de som vill gärna får hämta nere vid vattnet. Sommartid utförs behandlingarna ute i trädgården i lusthuset.
– Vi vill gärna jobba med tång som kommer härifrån, det är vår grej. Ibland behöver man inte mer, det är rofyllt och avkopplande, säger Madeleine, och visar oss vidare till restaurangen.

HÄR MAN KAN äta i Salongen eller på Verandan där ljuset flödar in genom de stora fönstren som vetter ut mot havet. Under året firas högtider på rad, påsk, gåsmiddag och julen, där julbordet ersatts av tre serveringar med julens smaker.

Man kan dricka afternoon tea på helgerna och under sommaren kan man njuta av gourmetpizzor med skånska råvaror som fänkålsalsiccia, ramslök och skånsk alpost.

Pizzan serveras på den stora takterrassen som är en populär mötesplats under sommarhalvåret. Hela året erbjuds också flera olika trerättersmenyer i restaurangen. Köksmästare Tonny Regebro jobbar med lokala råvaror och i säsong, varav en del, som ramslöken, plockas av köket själva.
– Vi har också ett veganskt alternativ till trerättersmenyn som vi skapat efter att vi märkt en ökad efterfrågan, säger han.

I dag bor gästerna antingen i huvudbyggnaden eller i Hotellvillan, Farmorsvillan eller Kaptensvillan, tre olikfärgade sekelskiftesvillor omgärdade av vackra trädgårdar alldeles intill huvudbyggnaden.
Under coronapandemin passade man på att renovera flera av hotellrummen och det kommer man att fortsätta med den närmaste tiden.

Det kommande projektet är det största man gett sig på. På sluttningen där man i dag har fem stugor önskar man i stället att bygga en ny hotelldel med spa-avdelning på toppen. Planerna är en poolmiljö med infinitypool, jacuzzi och bastu – allt med betagande utsikt över Skälderviken.
– Vi har av tradition en lite äldre målgrupp av privatgäster, men vi vill samtidigt nå de yngre och då är spa väldigt populärt, berättar Madeleine Svanberg.

I den stora restaurangen på verandan och på takterassen serverar Tommy Regebro gastronomi på lokala råvaror.

Rusthållargården

BO: i 60 hotellrum, antingen i huvudbyggna­den eller i de tre sekel­skiftesvillorna.
SPA: Flera behandlingsrum med tångbad i badkar. Även möjlighet till fotbad med tång. Sommartid utomhus i trädgården och lusthuset.
ATT GÖRA: Vandra längs Kullaleden, cykla, åka ut med Kullabergsguiderna.
ÄTA: I restaurangen ser­ veras flertalet trerätters­ menyer, på takterrassen serveras gourmetpizza på skånska under sommaren.

Stora vägen 26, Arild

www.rusthallaregarden.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Weekend

Hotell 1622

Öresund glittrar i vårsolen och en bit bort skymtar Vens silhuett. Med öppnandet av Hotel 1622 har Rydebäck fått en plats som kan locka till att ta av från E6:an och rent faktiskt köra ut till stranden året runt.

SpaWeekend

Elisefarm

Elisefarm består i dag av hotell, restaurang, spa, konferensdel och golfbana. En anläggning som hela tiden expanderar.

Weekend

Häckeberga

Lars och Anna Norrmann har förvandlat Häckeberga slott till en plats för alla sinnen.