Hans-Börje Jansson fick sin första kamera i de tidiga tonåren.

KONSTRUNDAN

i västra Skåne

Varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri i Malmö bjuder också på en samlingsutställning där det visas verk av alla deltagarna i VSKG:s konstrunda.

Västra Skånes Konstnärsgille 2023

DATUM: 7–10 april och 15–16 april

SAMLINGSUTSTÄLLNING: Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri pågår under två helger, det vill säga påskhelgen (7–10 april) och efterföljande helg, 15–16 april. Vernissage är på skärtorsdagen, 6 april.

LÄS MER: vskg.se

HANS-BÖRJE HAR HITTAT HEM

Professorn som blev fotograf

av:  KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2020

Ibland tar det sin tid för en dröm att förverkligas. För Hans-Börje Jansson som växte upp i Vällingby tog det närmare fyrtio år. När han som 12–13-åring fick sin första kamera blev han förälskad i den lilla manicken och alla dess möjligheter. Han fotograferade hela tiden. När han kommit upp i gymnasiet byggde han sitt eget mörkrum och drömde om att hoppa av skolan och jobba som fotograf på heltid.

– Men mamma och pappa tyckte att jag skulle ta studenten innan jag bestämde mig. Till slut blev det så att jag började på universitetet och efter hand blev det mindre och mindre fotografering, säger Hans-Börje Jansson där vi ses i hans radhus mitt i centrala Lund.

Intresset för naturvetenskap hade alltid varit stort och han utbildade sig till biolog och började forska i mikrobiologi med inriktning på svampar och parasiter på nematoder. Han doktorerade och blev så småningom professor i mikrobiologisk ekologi. Han var gästforskare på flera universitet runtom i världen innan han, vid 62 års ålder, avslutade sin akademiska karriär med fem år vid universitetet i Alicante. De sista åren på jobbet, inte minst sedan digitalkamerorna blivit riktigt bra både vad gäller kvalitet och pris, hade han återupptäckt kärleken till fotograferandet. Så det första han gjorde som nybliven pensionär var att söka in på utbildningen Den fotografiska bilden på Malmö Högskola.

– Det var mycket teori men också en del grupparbeten kring praktiska projekt. Det var roligt att gå i klassen, de flesta var runt 20 år, några 30 och så jag på 62 år, berättar Hans-Börje.

Som biolog är en av hans favoritgenrer makrofotografering, då han tar extrema närbilder på just natur. En maskrosboll, en nyckelpiga på en blomma, en kålplanta.

– Jag tar med mig kameran och åker ut till Dalby Hage och går runt och fotograferar.

Men det har även blivit bilder från Stockholm, Lund och Malmö. När han förra året hade svårt att gå ut på grund av en besvärlig artros, tog han fram gamla bilder och började jobba med olika lager i bilden i bildbehandlingsprogram. På det sättet fick han ett foto av en gata i Stockholm att nästan se ut som en målad tavla både vad gäller färger och konturer.

– Jag vill göra något konstnärligt av fotografiet. Jag är inte press- eller dokumentärfotograf.

Hemma i källaren i radhuset i Lund delar han arbetsrum med hustrun Irene. Hon målar, han bildbehandlar och deras verk delar plats på källarens alla väggar. Och även om han också njuter av pensionen, så tar fotografiet fortfarande mycket tid. Steget från mikrobiologi till fotografi var inte så långt som man kan tro.

– Jag känner det som att jag har bytt från ett kreativt arbete till ett annat. Jag lär mig nytt hela tiden, säger han.

Att han återvände till fotograferandet igen, femtio år efter att han en gång började, ångrar han inte ett ögonblick.

– Nu fick jag bli den konstnär som jag inte fick bli som ung. Det känns som om jag kommit hem.

Fikaställen i västra Skåne

TORNA HÄLLESTAD LANTHANDEL

Brunch, lunch eller fika.
Sandvägen 4, Torna Hällestad

tornahallestadlanthandel.se

KAJGATAN 34

Fika och lunch med utsikt över Lomma hamn
Kajgatan 34, Lomma

kajgatan34.se

VISMARSLÖVS CAFÉ & BAGARSTUGA

Hembakat och charmigt i bagarstugan
Eksholmsvägen 357, Vismarlöv

vismarlovscafe.se

LÄS MER OM DE ANDRA KONSTRUNDORNA
 
Konstrundan 2023

Konstrundan Mittskåne 2023

Konstrundan Mittskåne inkluderar Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby och Östra Göinge. Från 7–10 april öppnar konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.