Morgan Ferm slutar aldrig att fascineras över rörelsen som på något sätt finns i alla hans verk.

KONSTRUNDAN

I nordvästra Skåne

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare långfredag (7 april) till och med annandag påsk (10 april). Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall 7–16 april 2023.

Konstrundan i nordvästra Skåne 2023

DATUM: 7 april–16 april
SAMLINGSUTSTÄLLNING: På Landskrona konsthall. Utställningen inleds med vernissage den 7 april.
LÄS MER: konstrundan.se

FRÅN DESIGN TILL MEKANIK

Förändring som fascinerar

av KRISTINA OLSSON  foto JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången: MAGASINET SKÅNE NR 2 2020

Långsamt växer den vita geometriska kurvan fram ur den svarta tavlan. Samtidigt försvinner en av de andra nio kurvorna. Och så fortsätter det. Morgan Ferms konst är i ständig rörelse, något som skapar ett meditativt tillstånd hos betraktaren. Överallt i huset står konstverk som på olika sätt är i förändring.

– Det fascinerar mig och är viktigare än både färgen och formen i ett verk. Alla har olika mönster och de kommer aldrig tillbaka till helt samma läge igen, säger han och visar ett mindre verk där en blå duk efter en och en halv minut vänds till en orange.

Och just intresset för förändringen har på många sätt präglat Morgan Ferms liv. Redan som pojke hemma i Skövde fascinerades han av både geometriska former och bildlektionerna, och han började sin bana hos glaskonstnären Erik Höglund. Det ledde honom vidare till Stenebyskolan där han provade på alla sorters hantverk, innan han sökte in på Konstindustriskolan i Göteborg för att bli det som man i dag kallar industridesigner.

Tavlan förändras långsamt hela tiden.

Jobbet förde honom till Skåne där han under många år drev egna företag, och tillsammans med sin dåvarande designpartner stod han bakom Hammarplasts klassiska tv-kanna som gjorde succé över hela världen.

Hela tiden fanns där en dröm om att göra något mer, men vad? När han 2005 hittade sitt uttryck, blev det något som man kan kalla ”mekanisk konst”.

– När jag hittade det var det som att krypa genom ett trångt hål och komma ut i ljuset. Jag fick massor av idéer och sedan har de fortsatt komma.

Mycket av Morgan Ferms former utgår ifrån det ”gyllene snittet”, ett sätt att dela in en sträcka eller yta i harmoniska proportioner. En hel sommar använde han för att rita upp en spiral med utgångspunkt i gyllene snittet, och överallt i hemmet syns de konkreta resultaten av ett ständigt flöde av idéer.

Fikaställen i nordvästra Skåne

RANSVIKS HAVSVERANDA

Delikata mackor, ljuvliga kakor och bästa utsikten. Italienska vägen 151-159, Båstad.

ransvik.se

KRAPPERUPS KAFFESTUGA

Njut av bakverk och kakor på borggården. Krapperups Kyrkoväg 13, Nyhamnsläge.

krapperupskaffestuga.se

LILLARO CAFÉ

Fika bland färgglada loppisprylar eller i den lummiga trädgården. Lillahultsvägen 118, Förslöv.

lillaro.nu

LÄS MER OM DE ANDRA KONSTRUNDORNA
Konstrundan 2023

Konstrundan Mittskåne 2023

Konstrundan Mittskåne inkluderar Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby och Östra Göinge. Från 7–10 april öppnar konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.