KONSTRUNDAN

i sydvästra Skåne

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Från långfredag (7 april) till annandag påsk (10 april) öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Glaskonstnären Astrid Gate

Konstnärsgruppen Sydväst 2023

DATUM: 7–10 och 15–16 april 2023

SAMLINGSUTSTÄLLNING: På Naturgården i Bröddarp

LÄS MER: ksvkonst.se

I FARFARS FOTSPÅR

Från Smålands djupa skogar till Söderslätt

av KRISTINA OLSSON  foto HANS RUNESSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2020

Tre fasantuppar springer längs vägen när vi kör al-lén ner mot Markie gård. Bakom huset glittrar Börringesjön och de höga lövträden ger en smula skydd för den kalla vinden som blåser över Söderslätt. Hit till det öppna landskapet söder om landsvägen flyttade glaskonstnären Astrid Gate för snart tio år sedan. Från Smålands djupa skogar med sin stolta glastradition till Söderslätt, där hon är ganska ensam om sitt yrke.

– Glaskonst är ju fortfarande rätt koncentrerat till Småland, säger hon på sin sjungande småländska.

Man kan kanske tycka att hennes yrkesval stod skrivet i korten. Hennes farfar var Simon Gate, den världsberömde glaskonstnären på Orrefors som under 1900-talets början utvecklade graal-tekniken, då man skapar mönster inne i glaset. Och trots att Astrid alltid fick frågan om hon var ”Simon Gates barnbarn”, hann hon själv aldrig träffa honom. Och även om hon tidigt hade ett stort intresse för både att rita och måla, kändes glas aldrig som ett alternativ, det var alldeles för knutet till farfadern.

I stället utbildade hon sig till hästskötare och fick jobb på Flyinge. Men när hennes farmor frågade om hon ville följa med på ett jubileumsfirande av farfadern på Orrefors, så öppnades hennes ögon för glasets möjligheter.

– Det var så spännande och jag kände direkt när jag gick runt bland glashyttorna att här har jag hittat rätt. Detta ville jag fortsätta med. Då var jag 28 år gammal, berättar Astrid Gate.

– I början kunde det vara oerhört frustrerande när saker som man lagt flera timmar på sprack och förstördes i ugnen, men efter hand har man lärt sig hur glaset uppför sig i kombination med olika ämnen, säger hon medan hon visar runt inne i utställningslokalen.

I det gamla vagnslidret, några kilometer utanför Anderslöv, har hon sedan några år tillbaka sin ateljé och utställningslokal. Först blåses råglas i olika färger i hyttan i Småland, väl hemma i Skåne sätter hon på blästertejpen och blästrar verket innan hon graverar mönstret med diamantborr. Därefter ska det tillbaka till Småland igen för att täckas med klarglas. Vilket gör att varje unik pjäs tar minst en vecka att göra, en dubbelgraal ännu längre.

Under påsken 2023 ställer hon ut tillsammans med sin syster Aino Gate och Maria Ahl-Zanier i sin ateljé. Aino visar glastavlor, skålar och glasblommor, medan Maria ställer ut sina akvareller samt tryck på linnetyger och kläder.

Fikaställen i sydvästra Skåne

SLÄTTARPS GÅRD

Goda sallader, soppor och fika på den mysiga gården.
Västra Värlingevägen 139–9, Skegrie

slattarpsgard.se

MÄRTAS

Kakor, mackor och sallader på den mysiga innegården
Falsterbovägen 51, Höllviken

martas.se

HALLONGÅRDEN

Sallader och soppor med gårdens skörd, däribland de prisbelönta hallonen
Bodarpsvägen 144–0, Håslöv

hallongarden.se

LÄS MER OM DE ANDRA KONSTRUNDORNA
 
Konstrundan 2023

Konstrundan Mittskåne 2023

Konstrundan Mittskåne inkluderar Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby och Östra Göinge. Från 7–10 april öppnar konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.