Nils var en gång med och skapade konstrundan.

KONSTRUNDAN

Mittskåne

 Konstrundan Mittskåne inkluderar konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby och Östra Göinge kommuner. Från långfredag (7 april) till annandag påsk (10 april) öppnar konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm, där samtliga deltagande konstnärer finns representerade.

Konstgillet Mittskåne 2023

DATUM: 7–10 april
SAMLINGSUTSTÄLLNING: På Hovdala slott
LÄS MER: konstrundan.com

»Jag är lätt på handen«

Från Kunglig Hovfrisör till prisad silversmed

av:  MARIE SKOGLUND  foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2019

Det tog sin tid för Nils Novén att börja arbeta med silver. Under många år följde han i stället i sin pappas fotspår och var damfrisör hemma i Eslöv, något som gav titlar som svensk och nordisk mästare. Så småningom kunde han även kalla sig Kunglig Hovfrisör; utnämningen från Gustaf VI Adolf är daterad 1961.

I 50-årsåldern började han sälja av sina salonger och tog i stället upp ett gammalt intresse: att lära sig silver. Han satt bredvid silversmeder för att lära sig grunderna, och blev snabbt allt skickligare. I dag fylls ateljén av mjukt formade silverföremål med namn som ”Växtkraft” och ”Springtime”.

– Mina gamla kollegor säger att de känner igen formerna från tävlingsfrisyrerna i mitt silver, ha ha. Det ligger något i det, precis som i en frisyr vill jag att det ska vara en enhetlig rörelse där ögat inte ska behöva stanna upp. Att få fram en räfflad yta som står i kontrast till en blankpolerad är lite av min specialitet, säger Nils.

Verkstaden ligger hemma i källaren. Med tänger och hammare bearbetas silvret och blir till smycken, skulpturer och nattvardskalkar.

– När silver glödgas blir det mjukt och kan bearbetas innan det hårdnar igen. Silvret gör som man vill om man är lätt på handen, men är man hårdhänt spricker det.

Välkommen, säger Nils Novén. Både i det stora och lilla formatet.

En av hans vänner var Vivianna Torun Bülow-Hübe, den världsberömda smyckesdesignern från Malmö.

”Vilken överraskning det var att se dina tunga men ändå så luftiga skålar, som är på väg att flyga bort nästan”, har hon skrivit i hans stora gästbok.

– Hon visade mig en teknik att infatta stenar som hon var ensam om, och jag fick lova att inte berätta det för någon. Nu finns hennes smycke på Nationalmuseum, och guiderna säger till besökarna att ingen vet hur hon gjorde. Men det gör jag!

Nils var en gång med och skapade kon-strundan. Han är också med i Västra Skånes Konstnärsgille.

– Konstrundorna ger en väldigt bra kontakt med besökarna och de lär sig mycket om olika tekniker. Under påsken brukar runt 1 500 besökare hitta hit till mig. Det går även att se Nils verk i lite större format. Den fem meter höga rondellskulpturen

”Välkommen” som han gjorde till Eslövs 100-årsjubileum är placerad vid en av Eslövs infarter. Förlagan finns där hemma i ateljén.

»Konstrundorna ger en väldigt bra kontakt med besökarna och de lär sig mycket om olika tekniker.«

Fikaställen i mitten av Skåne

CAFÉ OLD FASHION

God fika i gammeldags miljö. Storgatan 29, Höör.

facebook.com/cafeoldfashion/

LASSE I LÖVET

Hembakt som på mormors tid. Myarp 2724, Tyringe.

matterodsbyalag.se/lasse-lovet-gardscafe

BUTIK GUL

Skånes mysigaste bonnakafé bjuder på mackor och hembakt. Kölleröd 7374, Hörby.

butikgul.se

LÄS MER OM DE ANDRA KONSTRUNDORNA

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.