Oscar Töringe

I Skåne har jag mitt hjärta

2021 var året då en Lundafödd skådespelare gick rakt in i våra hjärtan som Malmöpolisen Magnus i Tunna blå linjen. Samma år utsågs Oscar även till ”Årets bästa Skåning” av Magasinet Skåne.

av: KRISTINA OLSSON  fotoJESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 1 2022

– Det är inte ofta en stad har en så viktig roll för historien som i Tunna blå linjen . Vi ville lyfta fram Malmös myllrande mångfald., säger Oscar Töringe.

D

Det finns ett före och ett efter Tunna blå linjen för skådespelaren Oscar Töringe. Före tv-serien hade han framför allt jobbat på teaterscenen
och haft några mindre roller i tv-serier och filmer. Men med huvudrollen som polisen Magnus tog han steget in i svenskarnas och kanske framför allt skåningarnas hjärtan.
– Det är många som kommer fram och pratar, eller bara ropar från andra sidan gatan. Man märker en värme och en stolthet över serien från Malmöborna, säger Oscar Töringe som just nu håller på att spela in säsong två av Tunna blå linjen runtomkring i Malmö.

För staden Malmö har en viktig plats i serien. Det var något som skådespelarna och manusförfattare Cilla Jackert och regissör Sanna Lenken pratade mycket om inför inspelningen.
– Det är människorna och staden som är den verkliga huvudpersonen, vi poliser blev bara projektionsytor för alla de historier och öden vi mötte, berättar han.

Det märks, och det är kanske just därför som Malmöbor och skåningar tagit serien till sina hjärtan lite extra mycket. Malmö är en stad omgärdad av många negativa rubriker och sociala problem, men det är också en levande stad som älskas av många av sina invånare.

– Det är inte ofta en stad har en så viktig roll för historien som i Tunna blå linjen . Vi ville lyfta fram Malmös myllrande mångfald.

Bra skådespeleri ska få mottagaren att glömma att det är en skådespelare som gör en roll. Det är som tittare svårt att förstå att Magnus inte är en trulig machopolis som vuxit upp i Malmö utan spelas av Oscar, som vuxit upp i Lund och till vardags inte ens pratar bred malmöitiska utan vårdad Lunda-skånska.

Oscar Töringe

ÅLDER: 39 år
BOR:
Lägenhet i Årsta
FAMILJ: Hustrun Rakel Benér, tre barn
AKTUELL: Spelar polisen Magnus i andra säsongen Tunna blå linjen på SVT. Medverkar i Viaplays originalserier Tack för senast! och Limbo, med premiär hösten 2022.

Det ligger hårt arbete bakom, både med karaktären och med manuset, för att få in de naturliga uttrycken – och inte minst med dialekten.
– Jag är ju uppvuxen i Skåne så jag kan de skånska dialekterna och kan också märka skillnad på olika sorters malmöitiska. Därför har jag försökt hitta en slags Oxie-skånska, någon sorts arbetarklassdialekt.

Att göra rollen som Magnus har varit en utmaning. För den unge polisen som vid första anblicken är både tuff och fördomsfull är mer komplex, och i hans relation med Sara öppnar han även upp för en skör, sårbar sida.
– Jag har fått många brev och kommentarer om att jag gjort ett fint porträtt av en mansroll.

Inte minst poliser har kommenterat att Magnus beskriver bra hur man påverkas av att vara i yttre tjänst. Att ständigt möta det värsta, att dagligen spottas på och bråkas med, det tar på en människa.

Trots den stora positiva uppmärksamheten var han till att börja med orolig för att han efterföljande skulle fastna i ett fack och få samma typ av roller. Men Oscar har i stället fått andra spännande mansroller att sätta tänderna i, däribland rollen som pappan i filmen Comedy Queen och en mer modern mjukis i en kommande tv-serie.

Skådespeleriet har han med sig sedan barnsben, pappa Anders Granström var skådespelare och åren på Fridhems folkhögskolas teaterlinje avgjorde Oscars yrkesval. Och det var när han kom in på Scenskolan i Stockholm som flytten för honom och hustrun Rakel, som också är skådepelare, gick norröver.

Nu har de tre barn, ett av dem har börjat skolan, men längtan söderut finns ständigt närvarande.
– Det här är ju hemma. Det är härifrån jag kommer. I Skåne har jag mitt hjärta.

»Det är människorna och staden som är den verkliga huvudpersonen.«

Oscar Töringe håller på med säsong 2 och märker att Tunna Blå linjen och hans rollfigur Magnus är populära hos skåningarna.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Porträtt

Mischa Billing

Cyrano de Bergerac. Pinocchio. Tycho Brahe. Det behövs inte många fingrar för att räkna upp människor kända för sina näsor. Hos Mischa Billing är det inte bara hennes erkända näsa som är känslig. Det är även tungan, kroppen och själen.

Porträtt

Ola Salo

Ola Salo är en glammig rockstjärna som trivs bäst på den skånska landsbygden. En prästson som inte är kristen men gärna spelar Jesus. En tvåbarnspappa som har svårt att få vuxenhatten att passa, som har lättare för att komponera en kontrapunktisk fuga än att få till vardagsmorgnarna hemma.

Porträtt

Eva Rydberg

Att få applåder har aldrig varit viktigt för Eva Rydberg. Än mindre att bli igenkänd på stan. För henne är det bara en sak som räknas – att locka till skratt och själv få brista ut i ett då och då. Möt henne om att vara riksclown men också perfektionist.

Porträtt

Per Lasson

Det är svårt att få jobb och dåligt betalt, varnade pappa. Ändå valde Per Lasson att följa sin längtan att bli skådespelare. Efter två decennier på ­teaterscenen blev han Jesse i Tunna blå linjen.