Sofiero
Den kungliga parken Sofiero med sitt slott och sin fantastiska blomsterprakt har många höjdpunkter under året. Tulpanhavet och de färgsprakande rhododendronplanteringarna i maj och dahliaexplosionen på sensommaren, liksom höstfärgerna i parken.
Men frågan är om inte det årliga vårfloret i mars och april är det mest efterlängtade. Snödroppar, dvärgcyklamen och scilla som avlöses av narcisser, vitsippor, backsippor och överdådig magnolia som lyser upp och sprider glädje innan grönskan kommer på allvar.
Sofiero öppnar för säsongen i april, men parken håller öppet varje dag året runt, utanför säsongen är det fri entré.
Sofierovägen 131, Helsingborg
www.sofiero.se
Den kungliga parken Sofiero.
Alnarpsparken
ALNARPSPARKEN
Den lummiga parken intill Alnarps-slottet anlades redan i slutet på 1800-talet och är ett mecka för alla växtintresserade. Parken består av en av Sveriges största växtsamlingar med fokus på lignoser, vedartade växter. Här hittar man örter, träd och buskar från världens alla hörn och ekar och bokar som
är flera hundra år gamla.
Parken börjar vid Alnarpsslottet, en pampig byggnad som byggdes 1859 och sedan dess har varit centrum för lantbruksutbildningar i södra Sverige. Här möts man av stora öppna gräsytor och fristående träd, men ju längre man kommer, desto mer antar parken en skogsliknande karaktär.
I anslutning till parken ligger sor- timentsträdgårdar med bland annat rhododendron, perenner, sommarblommor och inte minst magnoliaskogen som under april och maj skiftar i tusen nyanser av rosa och lockar många besökare.
I Tor Nitzelius park forskar man på parkplanteringar och i Alnarps Västerskog försöker man återskapa ett produktivt lövträdsområde.
Parken är perfekt för en vårpicknick men vill man hellre äta varm mat serveras lunch och fika på vardagar hos Restaurang Alnarp.
Slottsvägen 5, Alnarp
www.slu.se
BOSJÖKLOSTER
Vid Ringsjöns strand ligger Bosjökloster som en skimrande vit pärla. Benediktinerklostret som byggdes på 1100-talet har en dramatisk historia bakom sig och har under åren varit både svenskt och danskt.
Sedan 1908 är slottet och parken i familjen Bondes ägo. I den stora parken hittar man allt från fantas- tiska rosenplanteringar till rhododendron och azaleor som blommar på senvåren och på sommaren, men redan i april kan man avnjuta narcisser och tulpaner på ängen och på slottsterrassen, medan parken täcks av vitsippor.
Parken är öppen alla dagar men slottet öppnar för besökare under påskveckan och sedan för säsongen i maj.
Bosjökloster 111, Höör
www.bosjokloster.se
Bosjökloster
Lunds Botaniska Trädgård.
BOTANISKA TRÄDGÅRDEN
När våren kommer hittar man stora delar av Lunds befolkning i Botatniska Trädgården, eller Botan, som den kallas i folkmun. Hit går man för att njuta av årstidernas skiftningar men framför allt på våren då både växter och träd blommar som vackrast.
Magnolia, tulpaner, scilla och narcisser lyser under våren upp rabatterna och gräsmattorna där många studenter gärna slår sig ner för att umgås och njuta. I de stora växthusen är luften varm och fuktig, här kan man kliva in i både öken och regnskog och uppleva allt från kaktusar och orkidéer till de utrotningshotade kottepalmerna som planterades i slutet av 1800-talet.
Östra Vallgatan 20, Lund
www.botan.lu.se
KRAPPERUP SLOTTSPARK
Krapperup slott är inte bara känt för sin röda slottsbyggnad och rika historia utan också för den lummiga och vackra slottsparken. Parken har rötter tillbaka till 1600-talets barockanläggningar, men det var på 1800-talet som Nils Christoffer Gyllenstierna, en hängiven botanist, lade grunden till den trädgård vi ser i dag.
I dag är det framför allt en landskapsträdgård, som på bästa sätt utnyttjar höjdskillnaderna mellan landborgen och havet. Här blandas stora träd med växter från hela världen. På våren prunkar de imponerande rho- dodendronbuskarna med sin färgprakt, på högsommaren kan man njuta av de blommande rosorna i rosengården.
I parken ner mot havet kan man ströva på slingrande gångar och runt den Kina-inspirerade dammen med röda broar hittar man exotiska växter.
På våren kan man njuta av färgglada lökväxter, blommande buskar och japan- ska körsbärsträd i parken som är öppen året runt för besök.
Krapperups Kyrkoväg 13, Nyhamnsläge
www.krapperup.se
Krapperup slottspark.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.
Fler utflyktsmål
Framtiden genom historien
Den skånska historien är brokig. Från att vi var ett nordiskt maktcentrum under järnåldern till de ständiga krigen med danskar och svenskar.
Naturupplevelser
Naturupplevelser för både kropp och själ. Ut och ströva i de vackra skånska naturreservaten!
Bland slott och herresäten
Skåne har många slott men endast en del är öppna för allmänheten. Låt oss ta med dig till de pampigaste slotten!
Frostavallen & Söderåsen
Känslan av orördhet är högst påtaglig under vandringen i Söderåsens nationalpark. Ett stycke vildmark på stadsnära avstånd.
För barnsliga själar
Gör en utflykt och lek på en temalekplats, vaska fram fossiler eller besök ett magiskt sagoland.