Skånes bästa bad

Ikoniska bryggbad

Salt eller sött? Naket eller påklätt? Stad eller skog? Vart man än styr kosan i Sveriges sydligaste län kan man räkna med att där finns ett bad för alla smaker.

av: HANNA JOHANSSON

foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2017

Västra hamnen, Malmö

Vill du njuta av ett stilla dopp i avskildhet har du hamnat på galen kurs. Åtminstone om det är en het högsommardag i juli. Då samsas tiotusentals soldyrkare på Västra hamnens badplatser. Det är grillar, saltvattenmarinerade kroppar och kokosolja. Det är diskoplågor och dunka-dunka från portabla högtalare. Livliga vattenlekar vid bryggorna och intensivt spanande från solstolarna. Är man bara förberedd är det riktigt festligt.

Sommartid har Västra hamnen blivit en smältdegel som lockar folk från världens alla hörn. Detta bland annat tack vare Skånetrafikens satsning på femmans buss som numera ringlar som en urban pytonorm genom hela staden – från Rosengård till Scaniabadet. Redan i arla morgonstund vallfärdar barnfamiljerna med frukostkorgar och filtar till badet för att norpa åt sig de bästa platserna. Sedan håller de sig gärna kvar ända tills de semesterfestande ungdomarna vaknat till liv för dagens första dopp.

En kort vandring bort längs Sundspromenaden ligger Daniaparken med Titanicbryggan som huvudattraktion. Detta var främst tänkt som en utsiktsplats över Öresund, men för den våghalsige fungerar den lika bra som havshopptorn. Härifrån har man utsikt inte bara över Öresundsbron som majestätiskt reser sig i fjärran, utan även över parkens stenavsatser som leder ner till tre runda bryggor i vattnet. Även här bjuds det på alldeles utomordentliga badmöjligheter – och för den som vill simma en längre sträcka finns bojor utplacerade längs en bana i vattnet. Ett tips är att trava hit tidigt på förmiddagen. Har man riktig tur kan man, hör och häpna, få en helt egen brygga. Men den informationen får man gärna hålla för sig själv!

Utsiktsplatsen Titanic har även blivit ett hopptorn för de våghalsiga.

Långa bryggan i Bjärred.

Bjerreds Saltsjöbad, Lomma

Det är inte för inte som bryggan vid Bjärreds vidsträckta strandpromenad har fått namnet Långa bryggan. Den är nämligen Skånes och en av Sveriges längsta, 574 meter lång. Längst ut finns Restaurang Bjerreds Saltsjöbad med tillhörande kallbadhus. Har man kommit ända hit känns det nästan som att man har kommit hela vägen över till Danmark. Eller åtminstone en bra bit på vägen.

Ribersborg

Copacabana, Ipanema, Miami. Bah! Haur du sitt Ribersborg haur du sitt BEACHEN. Fråga vilken Malmöbo som helst. Denna stadens stolthet är sololja och brunbrända kroppar. Den är vattensporter, bollsporter och andra sporter. Den är grilldoft och picknickväskor och termoskaffe. Och så är den bad. Bad i mängder, gärna från någon av strandens tio bryggor, där T-bryggan är den mest berömda – för att inte tala om brygga 1 som leder ut till Kallbadhuset, ”Kallis” även kallat.

Ribersborg. FOTO: Johan Jönsson (Julle) – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57263383

Islands brygge är ett udda inslag mitt i Köpenhamns storstadsmylla.

HAMNBADET ISLANDS BRYGGE, KÖPENHAMN

En kvarts promenad från Hovedbanegården ligger ett av Köpenhamns coolaste sommartillhåll: friluftsbadet Islands Brygge. Detta hyggeställe mitt i storstadsmyllret lockar allt från semesterfirande barnfamiljer till idoga motionssimmare och kostymklädda metropoliter som stannar till för ett dopp på väg hem från jobbet. Det är bara att ta seden dit man kommer och hoppa i. Efteråt tar man en kall pilsner och ser solen gå ner över skylinen.

Torekov

I arla morgonstund kommer de förnäma badarna cyklande med badrockarna fladdrande i den ljumma sommarbrisen. Morgonbryggan är ett måste både för besökare och boende i det anrika fiskeläget. Här är det inte svårt att bli en i gänget – så länge du har tillgång till en badrock. För den är ett obligatorium. Ställ dig i kön, slå dig i slang med grannen näst intill och kliv sedan ner i det vederkvickande blå.

Morgonbadarna i Torekov är minst lika kända som badbryggan i sig själv.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Fler badplatser