Skånes bästa bad

Härliga nakenbad

Salt eller sött? Naket eller påklätt? Stad eller skog? Vart man än styr kosan i Sveriges sydligaste län kan man räkna med att där finns ett bad för alla smaker.

av: HANNA JOHANSSON

foto: ANNA ALEXANDER OLSSON och JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2017

Nakenbadet, Helsingborg

Doften av salt havsvatten som saktar torkar in i huden. Hjärtslagen som dunkar rytmiskt i värmen. Gråblå krusningar utanför breda panoramafönster, dova knäpp från bastuaggregatet. Aldrig känner man väl sig så nära själva livet som i en het bastu efter ett iskallt dopp.

Varje kuststad med någorlunda självaktning håller sig med ett kallbadhus. Helsingborg har två – eller till och med tre, om man räknar med kallbadhuset i Råå. Badkulturen i staden har gamla anor. I över 150 år har invånarna träffats för att bada bastu och ta ett dopp i glada vänners lag. I dag väljer man antingen Helsingborgs norra kallbadhus, ”Kallis”, som invigdes 2012 och ligger vid strandpromenaden, eller så faller valet på Pålsjöbaden norr om Gröningen. Det ursprungliga kallbadhuset här slogs sönder i en storm 2011 och revs helt 2013 – bara för att ytterligare två år senare återuppstå i sprillans ny form.

Ett tungt regn strilar ner över Öresund. Fåglarna cirkulerar i loopar över vattnet och på andra sidan sundet tornar Kronborgs slott upp sig. Turfärjorna svävar fram och tillbaka mellan hamnarna, monotont och nästan rogivande att beskåda. Vattnet fräser och spottar när det landar på stenarna. De heta ångorna stiger upp mot taket och till sist är det enda rätta att lätta från laven, kliva ut och nedför trappan för att slutligen ta emot chocken som pulserar genom varenda por när man sänker ner kroppen i vattnet. Efteråt känns det som om en jätte har gjort tusen nålar över hela kroppen, adrenalinet rusar runt i kroppen och man lever! På’t igen med ännu en omgång i bastun. Detta förutsatt att det är en lite kyligare dag alltså.

På fina sommardagar installerar man sig i stället på en solstol på trädäcket utanför. Blir man hungrig – det händer förr eller senare – köper man något i kaféet, eller varför inte göra en avstickare till mysiga Pålsjö krog alldeles intill?

Pålsjöbaden i Helsingborg är ett av tre kallbadhus i staden. Det invigdes för två år sedan och bjuder på härliga salta havsbad följt av en värmande bastu mellan varven.

Annons:

Se till att gå åt rätt håll på Yngsjöbadet!

YNGSJÖBADET, GROPAHÅLET

För den som inte är bekant med området kan bara namnet kittla fantasin. Men Gropahålet, strax norr om Helgeåns mynning, är alltså ett naturreservat – med friskt doftande tallskog och en riktig skönhet till sandstrand. De höga sanddynerna skyddar mot vind och gör det möjligt att sola ostört – och avklätt, för den som så önskar. Detta är Kristianstads officiella naturistbad. Men pass opp så att du inte går fel när du kommer ut ur tallskogen. Den som svänger höger hamnar nämligen på ett hundbad.

Skanör

På Skanörs norra udde solbadar semesterfirarna som naturen skapat dem. Här ligger Svanrevet, badortens officiella naturistbad. I närheten ligger Solhejdan naturistcamping och en vacker högsommardag kan stranden locka uppemot tusen besökare. Det är med andra ord ingen plats för den buskablyge. Å andra sidan har man hela fem kilometer härlig sandstrand att samsas om, så riktigt trångt blir det aldrig.

Ribersborgs kallbadhus, ”Kallis”, är en institution i Malmö. Ett måste för både invånare och turister.

Ribersborgs kallbadhus, Malmö

Ett besök på Ribersborgs Kallbadhus, ”Kallis”, är lika obligatoriskt som att ta en selfie med Turning Torso i bakgrunden, when in Malmö. Bakom de mintgröna fasaderna med rödmålade spröjs runt fönstren döljer sig en annan värld – en värld av heta bastubad, salta dopp och ljumma fläktar mot naken hud. Varma sommardagar kan man räkna med att det blir trångt om saligheten på de insynsskyddade bryggorna. Ändå är detta alltid en plats där lugnet infinner sig och anden hinner i kapp. Föredrar du gräs och vass? Då styr du bara kosan lite längre bort, i riktning mot småbåtshamnen Lagunen. Här, vid brygga 10, finns Ribersborgsstrandens officiella nakenbad.

KNÄHAKEN, HELSINGBORG

Mellan Helsingborg och Råå ligger Knähakens naturistbad. Stranden ligger i anslutning till Råå Vallar Camping och badet ligger inte mer än 50 meter från parkeringen. Här möts man av härlig, len sandstrand att slå ner rumpan på. Detta är för övrigt Helsingborgs enda officiella nakenbad.

Knähakenbadet är Helsingborgs enda naturiststrand, det vill säga där människor badar nakna. FOTO: helsingborg.se – Lotta Wittinger

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Fler badplatser