Skånes bästa bad

Klassiska stränder

Salt eller sött? Naket eller påklätt? Stad eller skog? Vart man än styr kosan i Sveriges sydligaste län kan man räkna med att där finns ett bad för alla smaker.

av: HANNA JOHANSSON

foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2017

Sandhammaren

Det är inte utan att man drabbas av lätt beslutsångest när man ska välja strand på Österlen. Det finns ju så många! Men om man nu måste välja bör Sandhammaren, på Skånes sydöstra spets, hamna högt upp på prioriteringslistan. Den långa, finkorniga stranden har flera gånger utsetts till Sveriges bästa och mer storslagen än så här blir sällan en strandupplevelse. Undervattensströmmarna gör att detta dock inte är som vilket badkar som helst – dessutom är vattnet i den här landsänden svinkallt. Så det vill till att man tar det varsamt när man ger sig ut i vågorna.

Men nog om det negativa. Den flera kilometer långa, barnvänliga sandstranden är bred och har flera sanddyner där man kan dyka ner när det blåser. Storleken gör att stranden sällan känns överbefolkad och det är lätt att hitta avskilda platser för den som vill solbada i fred. Ju längre västerut man kommer i naturreservatet, desto mer naken hud. Här finns ett av Österlens kändaste nakenbad.

För den som önskar sig mer än sol och bad är Sandhammarens fyr från 1860-talet ett måste. Fyren kom till för att skydda fartygen från att gå på grund vid reven utanför Sandhammaren när de skulle runda Sverige. Vid Sandhammaren finns även Sveriges äldsta livräddningsstation från 1892.

P.S. Vill du uppleva något nytt? Vänd då näsan i riktning mot Borrbystrand ett par kilometer bort. Den playan är inte dum den heller.

Sandhammaren bjuder på flera kilometer barnvänlig sandstrand.

Mossbystrand.

Mossbystrand, Skivarp

Längs kustvägen mellan Ystad och Trelleborg ligger Mossbystrand, även Sydkustens Riviera kallad. Här möts man av badvänliga stränder med långgrunt, klart vatten och silkeslen sand att gräva ner tårna i. För den som inte vill ligga i solen och steka hela dagen rekommenderas en promenad i den kringliggande naturen med vassruggar, dyner och gräsklädda ängar.

Äspet

Här har vi Åhus primadonna bland stränder och badplatser. Stranden är en del av ett naturreservat och ligger strax söder om badortens hamn. Den sammetslena stranden och det långgrunda vattnet charmar de flesta. Men skulle det nu vara så att man söker mera tjo och tjim bör valet i stället falla på närliggande Täppet, en av Skånes hetaste partystränder. Här finns lite av varje, inte minst ligger den berömda glassbaren Tre toppar alldeles intill.

Täppet.

Äspet i Åhus bjuder på vidsträcka stränder med sammetslen sand.

Klitterhus, Ängelholm.

Klitterhus, Ängelholm

Redan på 1800-talet blev Ängelholm känd som en badort dit folk vallfärdade sommartid för att bada och dricka brunn. Längs den sex kilometer långa sandstranden ligger badplatserna som ett pärlband efter varandra. Kronjuvelen är det anrika Klitterhus havsbadhotell. Härifrån har man en hänförande vy över hela Skälderviken.

Stenshuvud

Om Edens lustgård var en verklig plats på jorden är det inte omöjligt att den låg på Österlen. Närmare bestämt vid Stenshuvud. Den första delen av denna paradisiska upplevelse går genom skir bokskog där det enda du hör är dina egna andetag och fåglarnas sång. Stanna till vid huvudena och njut av den storslagna utsikten över Hanöbukten innan du tar dig vidare ner mot stranden. Fortsätter man sedan söderut tar Rörums strand och Knäbäckshusens strand vid – de är minst lika vackra!

Stenshuvud.

Falsterbo. FOTO: vellinge.se

Falsterbo

Falsterbo är rena paradiset för soldyrkaren. Näset omgärdas av inte mindre än 40 kilometer kritvita stränder där Falsterbo och Skanör är de mest välkända. Missa inte upplevelsehuset Falsterbo Strandbad när du ändå är på besök. Här finns både naturum, konsthall och restaurang när kroppen behöver energipåfyllning.

Ransvik

Den som vill göra en utflykt och samtidigt känna badhistoriens vingslag gör rätt i att styra kosan mot Kullens bästa bad, Ransvik. Denna undangömda pärla blev i början av 1900-talet omtalad för något på den tiden alldeles otänkbart i präktiga kretsar: män och kvinnor badade tillsammans! Begreppet ”Synden i Mölle” blev vida känt, liksom vykorten på de unga kvinnor och män som badade från klipporna. I dag bjuder Ransvik fortfarande på härliga klippbad. Ett stopp på den anrika kaffestugan, i dag Ransviks Havsveranda, är ett måste i sig.

Ransvik på Kullahalvön är ett av Skånes mest anrika bad, det var här som uttrycket ”Synden i Mölle” myntades.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Fler badplatser