Skånes bästa bad

Spännande äventyrsbad

Salt eller sött? Naket eller påklätt? Stad eller skog? Vart man än styr kosan i Sveriges sydligaste län kan man räkna med att där finns ett bad för alla smaker.

av: HANNA JOHANSSON

foto: JESPER HEIMERSON och MALTE HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2017

Äventyrsbadet, Tosselilla

Nu glömmer vi det natursköna för en stund och beger oss till Tosselilla, Tomelilla kommun. Visserligen är detta ett sommarland med stora, vackra grönområden – men det är inte därför man kommer hit. Nej, hit kommer man, barn som vuxen, för att stilla sin äventyrslystnad. Inled besöket med en åktur med Tossetåget som kör runt hela parken. Det ger en bra överblick över vilka attraktioner som finns och vad man vill lägga sitt krut på.

Ett tips är också att hänga på låset redan vid öppningstid för att få ut så mycket som möjligt av besöket. Tosselilla är lite som äventyrslandens all inclusive. Här finns allt från karuseller och berg- och dalbanor till tamdjur, gokarts, hinderbanor och hoppkuddar. I särklass häftigast är äventyrsbadet. Här är det lika bra att gå på det tunga artilleriet först: vattenrutschbanan Hyper, 115 meter lång, en fallhöjd på 18 meter och med hastigheter på upp till 50 kilometer i timmen! Här åker man på fyra banor på mattor med huvudet först. Självklart finns det möjlighet för tidtagning, så passa på att utmana familjen i ett halsbrytande race.

Vilda forsen är en annan favorit. Här åker man på stora bildäck nedför en fors, och det går undan! För de lite mindre våghalsiga finns Elefantrutschen och Surfing hill. Och så ska vi inte glömma Tossepoolen för de allra yngsta. Här kan man duscha i strålarna från krokodilens mun eller bada i spruten från bläckfiskens armar.

För den som vill ha mer action än vad både havs- och insjöbaden kan bjuda på är Tosselilla den rätta destinationen.

Knivsåsens klippbad är inget för den räddhågsne.

KNIVSÅSEN, DALBY

Knivsåsens klippbad utanför Dalby bjuder på många häftiga upplevelser, för den som så önskar. Detta har blivit en av Skånes mest exotiska spontanbadplatser dit entusiasterna vallfärdar för att hoppa från klipporna ner i det klara vattnet. Men även barnfamiljerna lockas till det övergivna stenbrottet, liksom naturisterna som håller till vid det bortre hörnet av sjön.

Hovs Hallar

Ja, det var här som Max von Sydow spelade schack med Döden i den legendariska Bergmanfilmen ”Det sjunde inseglet”. Men för den äventyrslystne har Hovs hallar helt andra förtjänster. Den dramatiska kustremsan mellan Båstad och Torekov är en riktig skattkista där man kan ägna timmar åt att leta efter outforskade grottor eller den bästa klippan att hoppa från.

Hoppa från klippor och utforska grottor i Hovs hallar.

Hallands Väderö är en oas för både sälar och människor!

Hallands Väderö

Den som vill lätta från solstolen och aktivera sig på semestern styr med fördel kosan mot Hallands Väderö. Utöver att här finns möjlighet till kristallklara (men svinkalla) bad och vandringar längs de upptrampade stigarna runt ön, är detta en utmärkt plats att bekanta sig med knubbsälen på. Under för- och eftersäsong ordnar Väderötrafiken sälsafari för den som önskar komma riktigt nära. Vill du hellre stanna på land finns det utmärkta möjligheter att fiska krabbor från bryggorna, samla snäckskal eller bara ta en fika i det säsongsöppna kaféet.

Källbybadet, Lund

Spiken, skruven eller varför inte den klassiska bomben? Friluftsbaden hamnar lätt i skymundan i det digra utbudet av skånska havs- och insjöbad. Men Källbybadet i Lund har något som stränderna saknar: en hoppbassäng med hopptorn. Här kan den modiga testa sina färdigheter, som högst från fem meters höjd. Dessutom finns det ytterligare en bonus med bassängbaden. Vattnet är tempererat även på kyliga sommardagar.

Källbybadet. FOTO: lund.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Fler badplatser