Skånes bästa bad

Förtrollande insjöbad

Salt eller sött? Naket eller påklätt? Stad eller skog? Vart man än styr kosan i Sveriges sydligaste län kan man räkna med att där finns ett bad för alla smaker.

av: HANNA JOHANSSON

foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2017

Forsemölla vattenfall

Landskapet kring Rörums södra å, Österlen, bjuder på hänförande vacker natur. Och det finns flera anledningar att göra en avstickare hit. Inte minst ligger ett av Skånes få vattenfall, Forsemölla, här.

Detta är en doldis i jämförelse med de berömda stränderna längs Österlens kust – möjligen är det inte heller ett bad i ordets traditionella bemärkelse. Här simmar man inte omkring, här tar man sig en dusch! Det krävs lite mod att ge sig ut i vattenfallets friska strålar, men väl på plats kan man räkna med en härlig upplevelse som man lever på länge efteråt.

Naturen kring Rörums södra å består mestadels av betesmarker och lövskog. Området, med Rörumsbäcken och vattenfallet Forsemölla, var inspelningsplats för ett antal scener i Richard Hoberts film ”Glädjekällan” från 1993. Detta var den första delen i filmregissörens septologi om de sju dödssynderna och eftersom just Glädjekällan utgör en viktig del av historian spelades scener från flera av filmerna in här.

Så hur tar man sig då till detta gömda paradis på Österlen? Om man kör landsvägen från Rörum mot Gyllebo kommer man så småningom till Sträntemölla. Här, intill landsvägen, finns en parkering. Ställ bilen och trava sedan ut i grönskan. Efter några hundra meters sinnlig vandring är man framme vid Forsemölla.

Låt gärna vattenfallet bli en del av en längre utflykt i området. Området är kuperat med det finns det fina stigar på båda sidor av vattenfallet och längre nerströms hittar man 1300-talskvarnen Sträntemölla. När man promenerar genom ängs- och beteslandskapet är det inte omöjligt att man får stifta bekantskap med Mandelmanns betande får.

Gården med samma namn är känd inte minst från TV4:s omåttligt populära ”Mandelmanns trädgårdar” och ligger i närheten.

För den som vill bort från trängseln på Österlens berömda stränder är Forsemölla vattenfall ett exotiskt måste.

Kan det verkligen vara Skåne? Jodå, Levrasjöns turkosa vatten sägs komma från kalken från dinosaurieskelett från sjöns botten.

Levrasjön, Bromölla

Som ett exotiskt vykort ligger Levrasjön strax norr om Bromölla – i folkmun även kallad Jurassic Lake. Det sägs att det har legat mängder av dinosaurieskelett från kritaperioden på sjöns botten och att det är kalken från fossilerna som ger sjön dess vykortsvackra, turkosa färg. Råbybadet är en bra utgångspunkt för den som vill utforska sjön. Här finns både brygga och grillplats.

 

Vaxsjön, Höör

Efter en het sommardag med brunbjörnar och lodjur på Skånes Djurpark längtar nog både vuxna och barn efter ett svalkande bad. Och ett sådant finns lyckligtvis alldeles om hörnet! Som en oas mitt i Skånes hjärta ligger idylliska Vaxsjön. Ta ett dopp, lägg dig i gröngräset och låt kroppen soltorka. Ta da! Man blir som en ny människa.

Idylliska Vaxsjön hittar man mitt i hjärtat av Skåne.

Ta ett dopp i de små poolerna eller sätt dig på en sten.

HALLAMÖLLA KVARN OCH VATTENFALL

Det klara vattnet frustar fram genom forsarna, lövskogen står tät som en djungel runtomkring – och se där, är det inte självaste Näcken som sitter på en sten? Hallamölla kvarn och vattenfall är en oas i Christinehofs ekopark som väcker liv i fantasin. Ta ett dopp i de små poolerna eller sätt dig på en sten och stick ner fötterna i det svalkande vattnet.

GYLLEBOSJÖN, GÄRSNÄS

Österlen är inte bara kritvita sandstränder vid Östersjöns rand. Här finns också några riktigt fina insjöpärlor. Gyllebosjön är en av dem. Det finns en sägen som berättar om en gammal munkagång som löper genom sjön. Om den verkligen finns eller inte ska vi låta vara osagt, men den som vill stilla sin nyfikenhet kan alltid hyra båt och försöka se efter själv.

 

Gyllebosjön på Österlen – för den som längtar efter bad, när havet är för kallt.

Västersjön, Munka-Ljungby. FOTO: DESTINATION HALLANDSÅSEN

VÄSTERSJÖN, MUNKA-LJUNGBY

Det är något magiskt med vattendrag som plötsligt bara skymtar fram likt klarblå ögon bakom frodiga lövverk. Västersjön ligger 66 meter ovan havet på Hallandsåsens sydsluttning. Längs den långsträckta sjön finns flera mysiga badplatser, bland annat Ugglehult. Kom hit på kvällen, ta ett dopp och se hur solen sakta sänker sig över åsen.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Fler badplatser