Arkitektur

Från brutalism till funkis

Skåne har genom åren lockat till sig några av de mest framsynta arkitekterna som i vårt landskap skapat mästerverk för eftervärlden.

av: KRISTINA OLSSON
foto: MALMÖ KYRKOGÅRDSFÖRVALTNING, ÅKE E:SON LINDMAN,
LINNEA SVENSSON ARBAB, JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2021

MEDBORGARHUSET I ESLÖV

Det är möjligt att Eslöv har ett rykte om sig att vara Sveriges tråkigaste stad, men de har utan tvivel ett av landets vackraste medborgarhus.

I slutet på 1940-talet växte Folkets hus-rörelsen fram, och med den Folkets hus eller Medborgarhus i varenda stad. Eslöv ville inte vara sämre och utlyste en arkitekttävling. Det vinnande bidraget, bland 158 inskickade bidrag, hade namnet Diagonal balans och kom poststämplat från New York. Det var nämligen i FN-byggnadens arkitektkontor på Manhattan som den då 26-årige Hans Asplund arbetade.

Som son till den kände arkitekten Gunnar Asplund, som bland annat står bakom Skogskyrkogården tillsammans med Sigurd Lewerentz, hade Hans Asplund många planer för Eslövs medborgarhus. Han var oerhört mån om varje detalj, och ritningarna som ständigt förändrades skapade frustration hos byggherren som samtidigt hade problem att få tag på både material och utbildad personal.

Budgeten på 1 miljon var hög för sin tid, men när bygget var färdigt tio år senare hade kostnaden fördubblats.

Huset invigdes 1957 och karakteriserades av kalksten och marmor i kombination med värme från trä och mässing. Detaljer som pelarkolonnerna som öppnar sig som svampar mot taket och de särskilda dörrhandtagen till de unika lamporna och ljuskronorna var alla designade av Asplund.

På den vävda ridån i A-salen hyllar han konsten och sin egen far med en lång rad symboler och bilder. Vid millennieskiftet började Medborgarhuset bli trött av åratals slitage, och en varsam renovering med arkitekten Mats Edström påbörjades.

Mässingen putsades, fönstren återställdes i sin originalform, den rökta ekpanelen fick nytt liv och stadsmuseet på bottenplan byggdes om till barservering. I dag är Medborgarhuset alltjämt en kulturell mötesplats för allmänheten med teaterföreställningar, föredrag och konserter.

Är man intresserad av arkitekturen hålls det guidade turer. Under vintern håller Medborgarhuset stängt men det öppnar när pandemin lättar, se info på hemsidan.

Kyrkogatan 1, Eslöv
medborgarhuset.eslov.se

Klassiskt folkets hus i Eslöv.

Lewerentz raka linjer på Östra Kyrkogården.

ÖSTRA KYRKOGÅRDEN

Få skånska kyrkogårdar är så internationellt kända som Östra Kyrkogården i Malmö. Med all sannolikhet handlar det om att den hyllade arkitekten Sigurd Lewerentz ritade kyrkogården, som invigdes 1921, och han var sedan med i det ständiga utvecklingsarbetet fram till sin död år 1975.

Här på kyrkogården kan man följa hans egen utveckling som arkitekt från nyklassicismen i Birgittakapellet till blomsterkiosken i brutalistisk stil som var hans sista projekt. Eftersom han var så närvarande i utvecklingsarbetet finns det en omsorg om detaljerna som man hittar både på byggnader och i växtligheten.

Kyrkogården är uppdelad i två olika delar, och delas mitt över av den så kallade Hohögsåsen som under sommarhalvåret prunkar av vilda blommor och ger en fin utsikt över området. Söder om åsen finns den strama delen med formklippta häckar och träd, norr om åsen är miljön mer öppen med stora gräsmattor och friare planteringar.

Kyrkogården, som är Malmös största och mest mångkulturella, har fyra kapell och gravplatser för olika religioner.

Just i år firar Östra Kyrkogården 100 år och det kommer att firas med utställningar, guidade turer och kyrkogårdsteater under sommaren och avslutas med en jubileumsvecka runt allhelgonahelgen i november.

Öppet: 7.15–21

Sallerupsvägen 151, Malmö
https://www.svenskakyrkan.se/malmokyrkogard/ostra-kyrkogardenmalmokyrkogard.se

TOWNHOUSE LANDSKRONA

Mitt i den gamla delen av Landskro- na ligger ett modernt byggnadsverk i japansk stil. För att utnyttja den trånga platsen mellan två kulturhus valde arkitekterna Jonas Elding och Jonas Oscarsson från arkitektbyrån Elding Oscarsson att bygga ett stilrent townhouse i tre våningar, i folkmun kallat Japanhuset.

Själva tomten är på endast 75 kvm men tack vare det stora ljusinsläppet och rymden i den öppna planlösningen känns huset inte trångt. Man har till
och med fått plats för en liten trädgård i anslutning till köket, med japansk stil på både stenläggning och växter.

Sedan huset stod färdigt 2009 har det vunnit en lång rad nationella och internationella priser, bland annat Landskronas stadsbyggnadspris och Regions Skånes arkitekturpris, men även Sveriges fulaste nya hus 2010 och i julas kom det på en fjärde plats bland Sveriges fulaste hus i Arkitekturuppropets tävling.

Huset är privatägt och besökare får nöja sig med att beskåda det från utsidan.

Gamla Kyrkogatan 13, Landskrona

Det moderna huset i Landskrona sticker ut bland de gamla kulturhusen.

Malmös kännetecken.

TURNING TORSO

Det har blivit Malmös varumärke, det 190 meter höga huset som vrider sin kropp och därför har fått sitt skruvade utseende.

Arkitekten Santiago Calatrava, som också är skulptör och byggnadskonstruktör, fick inspirationen från sin egen marmorskulptur av en människokropp, kallad Twisted torso.

Huset har 54 våningar och är det tredje högsta huset i Europa, och läget i Västra Hamnen gör att huset är synligt längs bägge sidor av Öresund.

Husets form upplevs allra bäst från utsidan, antingen på håll eller direkt nedanför då det svindlar när man försöker titta på toppen.

Lilla Varvsgatan 14, Malmö

 

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer kultur

Shopping

Billinge Krukmakeri

I Berit Tuvessons ateljé hittar vi såväl brukskeramik som konstkeramik. Från rustika servisdelar till rakubrända vaser och skulpturer men också tekannor, koppar, mjölkkannor och ljusstakar.

Kultur

I betraktarens öga

Vi glömmer kanske bort dem i vardagen, men Skåne har många utomhuskonstverk. Några får oss att le, andra att fundera, men alla väcker de känslor.

Kultur

Från sten till modernism

Få saker i vårt samhälle bär på så mycket historia som våra kyrkor. Följ med till några av Skånes mest intressanta byggnader.