MEDBORGARHUSET I ESLÖV
Det är möjligt att Eslöv har ett rykte om sig att vara Sveriges tråkigaste stad, men de har utan tvivel ett av landets vackraste medborgarhus.
I slutet på 1940-talet växte Folkets hus-rörelsen fram, och med den Folkets hus eller Medborgarhus i varenda stad. Eslöv ville inte vara sämre och utlyste en arkitekttävling. Det vinnande bidraget, bland 158 inskickade bidrag, hade namnet Diagonal balans och kom poststämplat från New York. Det var nämligen i FN-byggnadens arkitektkontor på Manhattan som den då 26-årige Hans Asplund arbetade.
Som son till den kände arkitekten Gunnar Asplund, som bland annat står bakom Skogskyrkogården tillsammans med Sigurd Lewerentz, hade Hans Asplund många planer för Eslövs medborgarhus. Han var oerhört mån om varje detalj, och ritningarna som ständigt förändrades skapade frustration hos byggherren som samtidigt hade problem att få tag på både material och utbildad personal.
Budgeten på 1 miljon var hög för sin tid, men när bygget var färdigt tio år senare hade kostnaden fördubblats.
Huset invigdes 1957 och karakteriserades av kalksten och marmor i kombination med värme från trä och mässing. Detaljer som pelarkolonnerna som öppnar sig som svampar mot taket och de särskilda dörrhandtagen till de unika lamporna och ljuskronorna var alla designade av Asplund.
På den vävda ridån i A-salen hyllar han konsten och sin egen far med en lång rad symboler och bilder. Vid millennieskiftet började Medborgarhuset bli trött av åratals slitage, och en varsam renovering med arkitekten Mats Edström påbörjades.
Mässingen putsades, fönstren återställdes i sin originalform, den rökta ekpanelen fick nytt liv och stadsmuseet på bottenplan byggdes om till barservering. I dag är Medborgarhuset alltjämt en kulturell mötesplats för allmänheten med teaterföreställningar, föredrag och konserter.
Är man intresserad av arkitekturen hålls det guidade turer. Under vintern håller Medborgarhuset stängt men det öppnar när pandemin lättar, se info på hemsidan.
Kyrkogatan 1, Eslöv
medborgarhuset.eslov.se
Klassiskt folkets hus i Eslöv.
Lewerentz raka linjer på Östra Kyrkogården.
ÖSTRA KYRKOGÅRDEN
Få skånska kyrkogårdar är så internationellt kända som Östra Kyrkogården i Malmö. Med all sannolikhet handlar det om att den hyllade arkitekten Sigurd Lewerentz ritade kyrkogården, som invigdes 1921, och han var sedan med i det ständiga utvecklingsarbetet fram till sin död år 1975.
Här på kyrkogården kan man följa hans egen utveckling som arkitekt från nyklassicismen i Birgittakapellet till blomsterkiosken i brutalistisk stil som var hans sista projekt. Eftersom han var så närvarande i utvecklingsarbetet finns det en omsorg om detaljerna som man hittar både på byggnader och i växtligheten.
Kyrkogården är uppdelad i två olika delar, och delas mitt över av den så kallade Hohögsåsen som under sommarhalvåret prunkar av vilda blommor och ger en fin utsikt över området. Söder om åsen finns den strama delen med formklippta häckar och träd, norr om åsen är miljön mer öppen med stora gräsmattor och friare planteringar.
Kyrkogården, som är Malmös största och mest mångkulturella, har fyra kapell och gravplatser för olika religioner.
Just i år firar Östra Kyrkogården 100 år och det kommer att firas med utställningar, guidade turer och kyrkogårdsteater under sommaren och avslutas med en jubileumsvecka runt allhelgonahelgen i november.
Öppet: 7.15–21
Sallerupsvägen 151, Malmö
https://www.svenskakyrkan.se/malmokyrkogard/ostra-kyrkogardenmalmokyrkogard.se
TOWNHOUSE LANDSKRONA
Mitt i den gamla delen av Landskro- na ligger ett modernt byggnadsverk i japansk stil. För att utnyttja den trånga platsen mellan två kulturhus valde arkitekterna Jonas Elding och Jonas Oscarsson från arkitektbyrån Elding Oscarsson att bygga ett stilrent townhouse i tre våningar, i folkmun kallat Japanhuset.
Själva tomten är på endast 75 kvm men tack vare det stora ljusinsläppet och rymden i den öppna planlösningen känns huset inte trångt. Man har till
och med fått plats för en liten trädgård i anslutning till köket, med japansk stil på både stenläggning och växter.
Sedan huset stod färdigt 2009 har det vunnit en lång rad nationella och internationella priser, bland annat Landskronas stadsbyggnadspris och Regions Skånes arkitekturpris, men även Sveriges fulaste nya hus 2010 och i julas kom det på en fjärde plats bland Sveriges fulaste hus i Arkitekturuppropets tävling.
Huset är privatägt och besökare får nöja sig med att beskåda det från utsidan.
Gamla Kyrkogatan 13, Landskrona
Det moderna huset i Landskrona sticker ut bland de gamla kulturhusen.
Malmös kännetecken.
TURNING TORSO
Det har blivit Malmös varumärke, det 190 meter höga huset som vrider sin kropp och därför har fått sitt skruvade utseende.
Arkitekten Santiago Calatrava, som också är skulptör och byggnadskonstruktör, fick inspirationen från sin egen marmorskulptur av en människokropp, kallad Twisted torso.
Huset har 54 våningar och är det tredje högsta huset i Europa, och läget i Västra Hamnen gör att huset är synligt längs bägge sidor av Öresund.
Husets form upplevs allra bäst från utsidan, antingen på håll eller direkt nedanför då det svindlar när man försöker titta på toppen.
Lilla Varvsgatan 14, Malmö
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.
Mer kultur
Elna-Karin Helgesson
Keramikern Elna-Karin Helgesson leker med ljus och skugga. »Jag utgår ifrån växtriket«
Billinge Krukmakeri
I Berit Tuvessons ateljé hittar vi såväl brukskeramik som konstkeramik. Från rustika servisdelar till rakubrända vaser och skulpturer men också tekannor, koppar, mjölkkannor och ljusstakar.
Konstrundan i mellersta Skåne 2024
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Konstrundan i sydvästra Skåne 2024
Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.
Nunna Ekdahl och Matti Kallankari
Kärleken till lera – och till varandra – förde dem till Skåne. Nu skapar Nunna Ekdahl och Matti Kallankari konst i den gula ateljén söder om Höör.
Framtiden genom historien
Den skånska historien är brokig. Från att vi var ett nordiskt maktcentrum under järnåldern till de ständiga krigen med danskar och svenskar.
Hans-Börje Jansson
Hans-Börje Jansson har hittat hem – professorn som blev fotograf
Charlotte Elm Ravn
Konstnären Charlotte Elm Ravn lyfter det osynliga – Från dockteater till videoverk.
Utställningar i det fria
Att se utställningar utomhus är en helt särskild upplevelse då platsen och miljön blir en aktiv del av konstverken.