DALBY KYRKA
Kyrkans ursprungliga delar är från runt år 1060 efter att den danske kungen Sven Estridsson gjorde Dalby till stiftssäte för den tyske biskopen Engino – och han då behövde en kyrka. Det dröjde bara några år, så förlorade Dalby posten som biskopskyrka, och blev i stället klosterkyrka till det augustiner-kloster som uppfördes på platsen.
På 1100-talet byggdes den krypta som fortfarande anses vara ett av Europas vackraste romanska kyrkorum.
Under seklerna har Dalby kyrka förstörts av bränder och dåligt underhåll och byggts om och byggts till i flera omgångar. I dag återstår bara mittskeppet och sidoskeppet i långhuset från ursprungsbyggnaden.
Mycket av kyrkans inredning har rötter i 1700-talet, predikstolen tros vara från 1705 och bänkarna från 1758. Dopfunten i sandsten är från 1100-talet, en av de två kyrkklockorna gjöts under första halvan av 1300-talet och altarstolen, i senbarock stil utförd av Johan Ullberg, är från 1758.
Även Dalbyboken, en handskriven pergamentbok med de fyra evangelierna som tros vara från tiden då kyrkan byggdes, finns fortfarande bevarad, men förvaras på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.
2010 firade kyrkan sitt 950-års-jubileum och det är än i dag en levande kyrka. Möjlighet till guidade turer finns.
Lundavägen 5, Dalby
svenskakyrkan.se/dalby-forsamling/ dalby-kyrka
Kyrkorummet i Dalby kyrka där mycket av inredningen har rötter i 1700-talet.
Pilgrimskyrkan St: Olof
PILGRIMSKYRKAN ST: OLOF
De ursprungliga delarna av kyrkan är från 1100-talet men det var under 1400-talet som bland annat långhuset kom till, kanske för att möta tillström- ningen av pilgrimer.
Kyrkan, som byggdes när Skåne var danskt, döptes efter den norske helgonkungen Olof den helige, något som än i dag kan ses på den Olofsfigur med yxa som hänger i kyrkan.
Man firade årligen Olofsdagen, den 29 juli, då människor sökte sig till kyrkan för att bli botade av helgonets kraft. Med den heliga yxan strök man eggen mot sjuka kroppsdelar varefter man offrade pengar och bad.
Traditionen var illa sedd efter reformationen, men kyrkans ledning valde att inte göra något och ritualen fortsatte ända in på 1800-talet.
Många pilgrimer trodde att vattnet vid källan väster om kyrkan gav god fruktbarhet om man tvättade sig i det, drack det eller offrade i det.
Heliga Trefaldighetskyrkan
Kung Christian IV, grundaren av Kristianstad, var den som lät bygga kyrkan, och bygget påbörjades bara några år efter att staden anlades. Han ville ha en katedral i sin nya stad som på sikt skulle bli domkyrka för hela nordöstra Skåne och Blekinge.
Själv dog Christian IV innan kyrkan stod färdig, och då Skåne blev svenskt 1658 blev det aldrig något av domkyrkoplanerna. Men kyrkan står kvar i sin ursprungliga 1600-talsprakt, med många av de vackra detaljerna som predikstolen, altaret och ljuskronan. Själva kyrktornet har däremot byggts på, det fick sin spira på 1800-talet.
Öppen: dagl 10–16.30
Västra Boulevarden, Kristianstad
svenskakyrkan.se/kristianstad/heliga-trefaldighets-kyrka
Heliga Trefaldighetskyran.
Lunds Domkyrkotorn som ses från stora delar av sydvästra Skåne och som i folkmun kallas ”tvillingpågarna”.
Lunds domkyrka
Öppet i kyrkan: mån–fre 8–18, lör 9.30–17, sön 9.30–18
S:t Petri kyrka
Den kombinerar Lewerentz tidlöshet med de hetaste arkitekturtrenderna när kyrkan byggdes under åren 1962 till 1966, som ett av Sigurd Lewerentz sista verk.
Inga detaljer har mästerarkitekten lämnat åt slumpen och det sägs att han personligen var på plats varje dag för att kontrollera processen.
Lokalt var kyrkan kontroversiell för Klippanborna med sitt moderna formspråk och sin brutalism, och protesterna var starka. Det har mildrats av tidens tand och inte minst den stora uppmärksamheten som Klippan fått internationellt, och som gjort S:t Petri kyrka till kommunens största turistattraktion.
Byggnaden i hårdbränt Helsingborgstegel, som använts både exteriört och interiört, gör kyrkorummet mörkt och avskärmat från världen utanför. Längst fram hittar man altaret, format som ett T-kors och också byggt helt i tegel liksom predikstolen intill.
De lösa stolarna i dansk design istället för fasta kyrkobänkar ger rummet ett lättare uttryck, vilket förstärks av de två gobelängerna, formgivna av Sven X:et Erixson och vävda av textilkonstnär Barbro Nilsson med garn från Klippan yllefabrik.
Sigurd Lewerentz dog 90 år gammal, i december 1975, nästan tio år efter att hans mästerverk S:t Petri kyrka hade invigts. Därför hölls begravningsceremonin just i S:t Petri, en byggnad som för evigt slagit fast hans storhet som en av Sveriges mest betydande arkitekter.
Öppet: mån–fre 8–18, lör–sön 10–18. Möjlighet till privat guidning finns.
Vedbyvägen, Klippan
Den moderna kyrkan i Klippan i brutalistisk stil.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.
Mer kultur
En skönsjungande Lucia
Skånska Operan har sedan många år producerat operor som spelats på slott runtomkring i Skåne och gett publiken en upplevelse utöver det vanliga. I år det Lucia di Lammermoor av Gaetano Donizetti som kommer att inta Skåne.
Konstrundan i östra Skåne 2024
ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.
Utställningar i det fria
Att se utställningar utomhus är en helt särskild upplevelse då platsen och miljön blir en aktiv del av konstverken.
Birgitta Nelson Clauss
Birgitta Nelson Clauss i Höllviken tolkar tillvaron i textil. »Jag är fortfarande nyfiken«
Tomas Montelius
Tomas Montelius – Fotokonst är en bred genre, Tomas förädlar foton till nya kompositioner.
Konstrundan i mellersta Skåne 2024
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Ola Sarri
När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.
Cecilia Fredriksson
Arvet från sydkusten. Konsten har alltid funnits med henne, men det var på Söderslätt som etnologiprofessorn Cecilia Fredriksson upptäckte akvarellmålning. Nu dokumenterar hon barndomens landskap intill havet.
Konstrundan i västra Skåne 2024
På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.
Celestine Soumah Stuermer
Med sitt västafrikanska arv och sin stora kärlek till naturen skapar Celestine Soumah Stuermer unika smycken som berättar en historia.