Kyrkor

Från sten till modernism

Få saker i vårt samhälle bär på så mycket historia som våra kyrkor. Följ med till några av Skånes mest intressanta byggnader.

av: KRISTINA OLSSON
foto: KARIN BECK – DALBY FÖRSAMLING, JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2021

DALBY KYRKA

Många har nog sett den vita kyrkan placerad i Dalby på Romeleåsens sydvästra sluttning, men få vet kanske att kyrkan inte bara är Nordens äldsta stenkyrka utan också Sveriges äldsta byggnad.

Kyrkans ursprungliga delar är från runt år 1060 efter att den danske kungen Sven Estridsson gjorde Dalby till stiftssäte för den tyske biskopen Engino – och han då behövde en kyrka. Det dröjde bara några år, så förlorade Dalby posten som biskopskyrka, och blev i stället klosterkyrka till det augustiner-kloster som uppfördes på platsen.

På 1100-talet byggdes den krypta som fortfarande anses vara ett av Europas vackraste romanska kyrkorum.

Under seklerna har Dalby kyrka förstörts av bränder och dåligt underhåll och byggts om och byggts till i flera omgångar. I dag återstår bara mittskeppet och sidoskeppet i långhuset från ursprungsbyggnaden.

Mycket av kyrkans inredning har rötter i 1700-talet, predikstolen tros vara från 1705 och bänkarna från 1758. Dopfunten i sandsten är från 1100-talet, en av de två kyrkklockorna gjöts under första halvan av 1300-talet och altarstolen, i senbarock stil utförd av Johan Ullberg, är från 1758.

Även Dalbyboken, en handskriven pergamentbok med de fyra evangelierna som tros vara från tiden då kyrkan byggdes, finns fortfarande bevarad, men förvaras på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.

2010 firade kyrkan sitt 950-års-jubileum och det är än i dag en levande kyrka. Möjlighet till guidade turer finns.

Lundavägen 5, Dalby

svenskakyrkan.se/dalby-forsamling/ dalby-kyrka

 

Kyrkorummet i Dalby kyrka där mycket av inredningen har rötter i 1700-talet.

Pilgrimskyrkan St: Olof

PILGRIMSKYRKAN ST: OLOF

Mitt i byn S:t Olof, utanför Simrishamn, ligger byns kyrka som räk- nas som en av Sveriges viktigaste pilgrimskyrkor. Hit vallfärdade pilgrimer under medeltiden och här kan man fortfarande se spåren i form av bomärken som ristats in på stenpelarna i kyrkan.

De ursprungliga delarna av kyrkan är från 1100-talet men det var under 1400-talet som bland annat långhuset kom till, kanske för att möta tillström- ningen av pilgrimer.

Kyrkan, som byggdes när Skåne var danskt, döptes efter den norske helgonkungen Olof den helige, något som än i dag kan ses på den Olofsfigur med yxa som hänger i kyrkan.

Man firade årligen Olofsdagen, den 29 juli, då människor sökte sig till kyrkan för att bli botade av helgonets kraft. Med den heliga yxan strök man eggen mot sjuka kroppsdelar varefter man offrade pengar och bad.

Traditionen var illa sedd efter reformationen, men kyrkans ledning valde att inte göra något och ritualen fortsatte ända in på 1800-talet.

Många pilgrimer trodde att vattnet vid källan väster om kyrkan gav god fruktbarhet om man tvättade sig i det, drack det eller offrade i det.

svenskakyrkan.se/simrishamn/st-olofs-kyrka

Heliga Trefaldighetskyrkan

Nordens vackraste renässanstempel har den kallats, Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad.

Kung Christian IV, grundaren av Kristianstad, var den som lät bygga kyrkan, och bygget påbörjades bara några år efter att staden anlades. Han ville ha en katedral i sin nya stad som på sikt skulle bli domkyrka för hela nordöstra Skåne och Blekinge.

Själv dog Christian IV innan kyrkan stod färdig, och då Skåne blev svenskt 1658 blev det aldrig något av domkyrkoplanerna. Men kyrkan står kvar i sin ursprungliga 1600-talsprakt, med många av de vackra detaljerna som predikstolen, altaret och ljuskronan. Själva kyrktornet har däremot byggts på, det fick sin spira på 1800-talet.

Öppen: dagl 10–16.30

Västra Boulevarden, Kristianstad

svenskakyrkan.se/kristianstad/heliga- trefaldighets-kyrka

 

Heliga Trefaldighetskyran.

Lunds Domkyrkotorn som ses från stora delar av sydvästra Skåne och som i folkmun kallas ”tvillingpågarna”.

Lunds domkyrka

Naturen är visserligen ett konstverk i sig men i Snogeholms strövområde gör de hittills femton verken att naturen och konsten förenas på ett helt naturligt sätt.

Det är Snogeholm LandArt, med konstnären Frank Björklund som initiativtagare, och Stiftelsen Skånska Landskap, som de senaste tre åren förvandlat skogen till en jättestor konsthall där han framförallt vill locka ut människor till skogen, väcka nyfikenheten och få besökarna att lyfta blicken.

Här vid Snogeholm, söder om Sjöbo, kan man upptäcka allt från en stor krater i åkern till en triumfbåge i pil och känslan av ett par jättelika vingar.

Det finns två promenadslingor i området, en kortare och en längre. Karta finns vid parkeringen vid Snogeholmssjön, där man också kan hämta en folder med info om konstverken och en karta, där de finns utplacerade. Under våren och sommaren kommer ytterligare fyra verk att placeras ut.
FB: Snogeholm Land Art

S:t Petri kyrka

Få arkitekter har format den svenska 1900-talsarkitekturen som den mångfacetterade arkitekten Sigurd Lewerentz, vars byggnader är några av Skånes mest legendariska. Mest hyllad är S:t Petri-kyrkan i Klippan dit arkitekter och arkitekturstuderande från hela världen vallfärdar för att skåda en unik kyrkobyggnad.

Den kombinerar Lewerentz tidlöshet med de hetaste arkitekturtrenderna när kyrkan byggdes under åren 1962 till 1966, som ett av Sigurd Lewerentz sista verk.

Inga detaljer har mästerarkitekten lämnat åt slumpen och det sägs att han personligen var på plats varje dag för att kontrollera processen.

Lokalt var kyrkan kontroversiell för Klippanborna med sitt moderna formspråk och sin brutalism, och protesterna var starka. Det har mildrats av tidens tand och inte minst den stora uppmärksamheten som Klippan fått internationellt, och som gjort S:t Petri kyrka till kommunens största turistattraktion.

Byggnaden i hårdbränt Helsingborgstegel, som använts både exteriört och interiört, gör kyrkorummet mörkt och avskärmat från världen utanför. Längst fram hittar man altaret, format som ett T-kors och också byggt helt i tegel liksom predikstolen intill.

De lösa stolarna i dansk design istället för fasta kyrkobänkar ger rummet ett lättare uttryck, vilket förstärks av de två gobelängerna, formgivna av Sven X:et Erixson och vävda av textilkonstnär Barbro Nilsson med garn från Klippan yllefabrik.

Sigurd Lewerentz dog 90 år gammal, i december 1975, nästan tio år efter att hans mästerverk S:t Petri kyrka hade invigts. Därför hölls begravningsceremonin just i S:t Petri, en byggnad som för evigt slagit fast hans storhet som en av Sveriges mest betydande arkitekter.

Öppet: mån–fre 8–18, lör–sön 10–18. Möjlighet till privat guidning finns.

Vedbyvägen, Klippan

 

Den moderna kyrkan i Klippan i brutalistisk stil.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer kultur

Kultur

Från brutalism till funkis

Skåne har genom åren lockat till sig några av de mest framsynta arkitekterna som i vårt landskap skapat mästerverk för eftervärlden.

Shopping

Billinge Krukmakeri

I Berit Tuvessons ateljé hittar vi såväl brukskeramik som konstkeramik. Från rustika servisdelar till rakubrända vaser och skulpturer men också tekannor, koppar, mjölkkannor och ljusstakar.

Kultur

I betraktarens öga

Vi glömmer kanske bort dem i vardagen, men Skåne har många utomhuskonstverk. Några får oss att le, andra att fundera, men alla väcker de känslor.