Häckeberga slott

Sinnligt i Häckeberga

Lars och Anna Norrmann har förvandlat Häckeberga slott till en plats för alla sinnen, här i det gröna rummet intill lobbyn.

av: KRISTINA OLSSON  fotoJESPER HEIMERSON

På utsidan är allt sig likt. Häcke­ berga slott tronar på ön mitt i Häckebergasjön som den gjort de senaste 150 åren. Men när man öppnar slottsporten och sti­ger in så hamnar man någon helt annan­ stans. En tung, kryddig doft slår emot en. Från högtalarna strömmar en ljudslinga från svunna tider på slottet: ljud från en raspig grammofon, klirrande kaffekoppar, klackar mot ett golv. Blicken vandrar förbi palmernas grönska och de färgglada väg­ garna till de mjuka fåtöljerna i sammets­ tyg. Inte ett sinne förblir oberört.
– Vi börjar med att ge gästerna en drink i det gröna rummet. Där får de landa medan vi bär upp bagaget på rum­ met, berättar Lars Norrman.

För det är han och hustrun Anna, också kända som The Norrmans, som tagit på sig uppgiften att ge Häckeberga ett nytt och annorlunda liv. Paret, som är kända från SVT:s Husdrömmar, driver sedan två år tillbaka ett exklusivt B&B på halvön Stevns söder om Köpenhamn. I somras började de se sig om efter något nytt ställe och på en mäklarsida såg Anna Häckeberga slott.
– Vi har inte gått och drömt om att köpa ett slott men när chansen kom var det en spännande utmaning, säger Anna.

MED EN STARK målbild och en kompro­misslös vision presenterade de idéerna för slottets ägare Wilhelm Tham, som de senaste åren drivit verksamheten på egen hand. Han var med dem hela vägen trots att de förändrat slottets interiör totalt.
– Det finns inte en vit fläck i hela slot­tet, vi har satt färg på allt. Människor har alltid haft färg omkring sig. Det mår man bra av, säger Anna och visar runt i hotellet.

Allt från den vinröda korridoren med fladdrande stearinljus och stillsam ljuss­ linga till den rosaröda loungen med sin helt egna doft och de konstfullt inredda konferensrummen har en unik stil. På samma sätt har varje hotellrum fått sin egen inredning och färgskala. Det är dock inte helt lätt att sätta ord på stilen. Lars beskriver den som eklektisk, mycket och svulstig, Anna vill inte formulera den i ord, den ska upplevas på plats.
– Vi människor utsätts för så mycket intryck i dag från reklam och sociala me­ dier. Det gör att kraven på upplevelser blir så mycket högre. Vi jobbar för att leva upp till det och ge gästen något speciellt samti­ digt som vi bara vill att de ska komma hit och få sänka axlarna, säger Anna.

Också i restaurangen har man satt ribban högt. Kulinariskt ansvarig är stjärnkocken Titti Qvarnström som till­ sammans med maken André och kocken och sommelieren Daniel Lindgren skapar en upplevelse även i köket. För måltiden är en resa som börjar med snacks i det gröna rummet, fortsätter in i matsalen för huvudrätterna och sedan avslutas i ett upplyst ballroom för desserten. Utgångs­ punkten är lokala råvaror och fokus är på det gröna köket samt på fisk och skaldjur. Det finns bara en meny, som ständigt förändras i takt med säsongerna.

Det gör matsvinnet mindre och upplevelsen större, menar Anna och Lars. För till Häckeberga ska man komma med öppna sinnen och en vilja att stänga ute vardagen för en stund. På rummen finns till och med en lapp som uppmanar gästerna att lägga bort mobilen och i stäl­ let se varandra i ögonen, gå en promenad och få rosiga kinder eller bara slå sig ner i en mjuk fåtölj och titta i en bok.
– Vi vill att gästerna ska komma back to basics. Det behöver vi i dag, säger Anna.

Varje rum är inrett på sitt unika sätt, men alltid med mycket färg.

I den röda loungeavdelningen kan man umgås och njuta av utsikten över sjön.

HÄCKEBERGA SLOTT

BO: i 27 dubbelrum, 14 i paviljongen och 13 inne i slottet.
ATT GÖRA: Hyra mountainbikes, vandra, fiska och utomhusakti- viteter med Äventyr, ett företag i området..
ÄTA: Måltiderna ingår i övernattningspaketet och består av frukost där man beställer från en liten meny och middag med en fast meny med utgångspunkt i det gröna köket med fisk/ skaldjur och vilt.

www.thenorrmans.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Weekend

Hotell 1622

Öresund glittrar i vårsolen och en bit bort skymtar Vens silhuett. Med öppnandet av Hotel 1622 har Rydebäck fått en plats som kan locka till att ta av från E6:an och rent faktiskt köra ut till stranden året runt.

SpaWeekend

Elisefarm

Elisefarm består i dag av hotell, restaurang, spa, konferensdel och golfbana. En anläggning som hela tiden expanderar.

Weekend

Rusthållargården i Arild

Med de olikfärgade gamla husen som fyller sluttningen ner mot havet och med Bjäre som skymtar mot horisonten är det svårt att veta om det är nutid eller för hundra år sedan.