I kroppens kyrka

Andrum spa

Andrum Spa är en plats utformad för stillsam njutning och eftertanke. I regnrummet får man uppleva ett sommarregn, i kokongerna på andra våningen kan man sväva i tystnad och från vilstolarna syns inget annat än grönska.

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON

– Inom kyrkan har vi alltid pratat så mycket om själen, men inte särskilt mycket om kroppen. Det tycker vi är dags att ändra på, säger Pelle Sundelin, präst och chef för Stiftsgården Åkersberg, en hotell- och konferensanläggning som drivs av Svenska Kyrkan.

För ungefär sex år sedan började han och styrelsen för Åkersberg fundera på hur man kunde utvecklas vidare och nå ut bredare. Man behövde en ”magnet” för att locka till sig nya målgrupper och så småningom landade man i att skapa just ett spa – utan att ge avkall på Stiftsgårdens grundläggande värderingar.
– Vi har rest till span både i Sverige och i utlandet och inspirerades ganska mycket av ett spa i schweiziska Vals där man jobbat på samma sätt med materialen och känslan, säger driftschef Jens Malmhagen.

Sedan december förra året ligger Andrum Spa som en länga i suterräng intill kapellet. När man går ner för den smala stentrappan och kommer ut i spa-delen är det som att stiga in i en kyrka. Med sex meter i takhöjd, stora fönster mot grönskan och material av gran och hallandsgnejs infinner sig en nästan sakral stämning.

Den fortsätter in i spa-ritualen där vi börjar med ett fotbad med utsikt. Spa-terapeuten Jeanina Milehag tar med oss in i bastun och smörjer in oss med en sockerscrub, innan vi får lägga oss på den uppvärmda stenen med en ansiktsmask.

Hela ritualen avslutas med floating där Jeanina med sina starka armar låter oss flyta i utomhuspoolen.
– Ritualen anpassas till varje gäst, alla vill ju inte ha samma, säger Jeanina.

Andrum Spa är en plats utformad för stillsam njutning och eftertanke. I regnrummet får man uppleva ett sommarregn, i kokongerna på andra våningen kan man sväva i tystnad och från vilstolarna syns inget annat än grönska. Till och med badrockarna i mjukt, sandfärgat tyg har designats med vida ärmar och en stor hätta så man kan vara i fred.
– Ibland när man ser gästerna komma gående i sina rockar ser de ut som en grupp munkar, säger Pelle Sundelin.

Och om målet var att nå ut till nya grupper så har de lyckats. Både konferensgäster och skåningar kommer för att uppleva Andrum Spa
och den helt särskilda stämningen.
– Jag träffade ett riktigt spa-freak, som sa till mig att ”det här stället ska jag inte berätta för någon om”. Jag hann tänka ”oj, var det så dåligt” innan hon sa: ”Det här vill jag behålla för mig själv”, berättar Pelle Sundelin.

Jeanina Milehag visar floating.

Andrum Spa

KÄNSLA: Sakral stillhet och rena naturmaterial.
PASSAR FÖR: Den som vill få andrum.
VI PRÖVADE: Guidad spa-ritual genom varma källor, duschar, bad och bastu med ekologiska produkter..
ANDRA BEHANDLINGAR: Ansiktsbehandlingar, kroppsbehandlingar och massage.
TRÄNING: Yoga, meditation och dans samt olika fyspass.
SPA-MÄRKE: C/o Gerd och Natura Bissé.
PRIS: Dag-spa: 325 kronor, olika spa-paket med eller utan över- nattning finns att köpa.

Åkersbergsgatan 3, Höör
0413-55 91 50
www.akersberg.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Spa

Örums Nygård

Tänk dig en vinterdag på Österlen. Snöflingorna yr så man nästan inte ser handen framför sig. Men själv flyter du i en 32 grader varm pool.

Spa

Höörs Gästis

Det nyrenoverade gästgiveriet som stod färdigt 2017 är både mysigt och välkomnande.

Spa

Mossbylund

Sjunk ner i en bubblande jacuzzi, simma i en infinity-pool eller bara vila dig i solsängarna utomhus eller i relaxavdelningen inomhus.

Spa

The Lodge

The Lodge har valt att storsatsa på en stor ny spa-avdelning. Naturligtvis byggd så att man på bästa sätt utnyttjar den magiska utsikten.

SpaWeekend

Elisefarm

Elisefarm består i dag av hotell, restaurang, spa, konferensdel och golfbana. En anläggning som hela tiden expanderar.