HAVÄNGSDÖSEN
Intill havet och omgiven av den vackra naturen vid Haväng ligger Havängs- dösen, en stenkammargrav som byggdes för 5 500 år sedan. Dösen låg länge dold under sand men efter en hård storm 1843 blev den frilagd.
Dösen är en gravkammare och en utgrävning påbör- jades 1869 då man hittade människoskelett och en flintyxa.
När någon eldade på dösen 2015 ledde det till att taket sprack och därför får man i dag inte klättra på den, då det kan innebära fara.
Söder om Havängsdösen ligger ytterligare flera högar som troligen innehåller ouppgrävda gravar.
Haväng, Brösarp
Havängsdösen ligger naturskönt nära stranden.
UPPÅKRA ARKEOLOGISKA CENTER
I mer än tusen år var Uppåkra, utanför Lund, Nordens maktcentrum. Här i denna 44 hektar stora bosättning möttes människor från olika delar av världen för att utbyta varor och idéer.
Här fanns ett kulthus där man offrade till gudarna, här fanns hantverkare, bönder och köpmän – och en härskande aristokrati. Allt som allt ett fantastiskt arv för att kunna förstå och lära sig mer om järnåldern och hur man levde under närmare tusen år.
Arkeologerna har redan hittat mer än 28 000 metallföremål på platsen som berättar Uppåkras historia och bland dem en lång rad föremål i guld, silver, brons och glas tillsammans med tusentals vardagsföremål. Då ska man betänka att endast 0,2 procent av området hittills grävts ut.
1934 upptäcktes boplatsen vid bygget av ett svinhus, och sedan 90-talet och framåt har utgrävningar genomförts årligen. Åkermarken döljer en unik fornlämning, som utan tvekan kommer att skriva om hela vår nordiska historia, och de senaste åren har Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center skapat en besöksdestination för stora och små.
Man kan besöka Uppåkra hela året och gå en promenad på slingan runt utgrävningen och läsa mer om vad man hittat på platsen och hur det en gång såg ut.
Redan från och med april kan man på helgerna boka in sig på privata visningar med catering.
Från och med 12 juni håller Uppåkra Arkeologiska Center öppet med dagliga guidningar, kafé och shop. Man planerar att öppna upp för en filmupplevelse i utställningen Underjorden där man får ta del av höjdpunkter i Uppåkras historia.
KARL XI:S STENAR
När den danske prästen Jens Henricsen kom till Östra Sallerup utanför Hörby 1648 var Skåne fortfarande danskt. Intill prästgården lät han anlägga en stor park med lusthus, gångstigar och kanaler. Vid freden i Roskilde 1658 blev Skåne svenskt och på initiativ av präst Jöns Henricsson, som var hans skånska namn, skapades i parkens sydvästra del en monumental kungahyllning.
Texten ”Carolus XI Monarcha Sveciae”, Karl XI kung av Sverige, skrevs med hjälp av stenar i parallella rader. I det sydvästra hörnet hittar man 25 stensättningar som tillsammans bildar en kompassros. Bästa utsikten över Karl XI:s stenar får man däremot lite grann från ovan, och därför erbjuder Embla träd även trädklättring med en van arborist.
Vill man gå en guidad tur är det sommarhalvåret som gäller, och är man intresserad av historien rekommenderas ett besök på Östra Sallerup Kulturhus intill, där Föreningen Jöns Henrikssons minne har ett utställningsrum där man framför allt kan se en modell av hur parken såg ut 1680.
På www.karlxistenar.se, kan du se tider för guidade turer.
Vill du boka trädklättring, gå in på www.emblatrad.se.
Kulturhuset, Östra Sallerup, Hörby
Hyllningen till Karl XI.
Citadellet
När Landskrona runt 1559 fick sitt eget slott var det inte danskarna från andra sidan Öresund utan svenskarna man fruktade. Hundra år senare var det också svenskarna som återtog Skåne, Halland och Blekinge och påbörjade ombyggnaden av slottet till en bastionsfästning som nu skulle försvara Sverige mot danskarna.
Under 1700-talet omvandlades det till fängelse och under de kommande seklerna inhyste det allt från livstidsfångar till glädjeflickor. Under andra världskriget omvandlas citadellet till flyktingläger och det dröjde till 1953 innan de sista flyktingarna lämnade.
De slitna byggnaderna restaurerades och i dag hålls olika företagsevenemang i de gamla byggnaderna, som också hyrs ut till bröllop och fester. Men området med Sveriges enda jordvallsfästning är vackert att promenera i och man kan med fördel promenera igenom museikolonin, ett av Sveriges äldsta koloniområden.
Citadellet, Landskrona
SNAPPHANESTALLARNA
Under sin kamp mot svenskarna hade snapphanarna många gömställen på Hallandsåsen. Ett av de mest kända är Snapphanestallarna vid ravinen Trollehallar, där snapphanarna sägs ha haft sina förråd och också höll fångar.
Följ bäcken från parkeringsplatsen genom Trollebäckens dalgång ungefär en kilometer, då ligger Snapphanestallarna i en parallell dalgång ovanför.
Trollehallar, Munka- Ljungby
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.
Mer kultur
Meta Braconier
Meta Braconiers värld går i grått, blått och grönt. »Jag skapar färgupplevelser«
Birgitta Nelson Clauss
Birgitta Nelson Clauss i Höllviken tolkar tillvaron i textil. »Jag är fortfarande nyfiken«
Utställningar i det fria
Att se utställningar utomhus är en helt särskild upplevelse då platsen och miljön blir en aktiv del av konstverken.
I betraktarens öga
Vi glömmer kanske bort dem i vardagen, men Skåne har många utomhuskonstverk. Några får oss att le, andra att fundera, men alla väcker de känslor.
Astrid Gate Stiernblad
Astrid Gate Stiernblad har sin ateljé och utställningslokal i ett gammalt vagnslider några kilometer utanför Anderslöv i Skåne.
Håkan Trulsson
Från stubbe till magi. När Håkan Trulsson skapar sina abstrakta konstverk i trä, är det alltid i ett samspel med det organiska materialet.
Hans-Börje Jansson
Hans-Börje Jansson har hittat hem – professorn som blev fotograf
Celestine Soumah Stuermer
Med sitt västafrikanska arv och sin stora kärlek till naturen skapar Celestine Soumah Stuermer unika smycken som berättar en historia.
Nunna Ekdahl och Matti Kallankari
Kärleken till lera – och till varandra – förde dem till Skåne. Nu skapar Nunna Ekdahl och Matti Kallankari konst i den gula ateljén söder om Höör.
Ola Sarri
När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.